Íme egy újabb, Mártonffy Melinda által ajánlott lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

A budapesti építészet speciális épülettípusát, a cour d’honneurös bérházakat ismertető hiánypótló könyvsorozat, az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete 2022-ben az OCTOGON online-ra költözik – minden hónapban egy, a szerző, Mártonffy Melinda által kiemelt előudvaros házat mutatunk be a két könyvből. Ezúttal az XIII. kerületi Hegedűs Gyula utca 5. szám alatt található bérházat.

„Medgyes (Messinger) Alajos építész az 1900-as évek elején az elsők között alkalmazta a franciaudvaros típus egy telekre specializált, kiforrott változatát. Medgyes a korszak neves bérházépítője volt, akiről kortársai is elismerően szóltak, forma iránti érzékenységét és finomságát, valamint alkotóegyéniségét és tartalmasságát kiemelve. A cikkben első, 1905-ben épült franciaudvaros bérházát ismerheti meg az olvasó” – mondta el Melinda.


Az épület története Mártonffy Melinda kutatása és megfogalmazása alapján:  

A Vígszínház utcával éppen szemközt fekvő telken emelt épület előudvara olyan természetes folytatása a kis utcának, hogy akár ötletadója is lehetett a franciaudvaros kialakításnak. Az építész, Medgyes (Messinger) Alajos azon újító tervezőink közé tartozik, akik az 1900-as évek elején elsők között alkalmazták a cour d'honneurös típus egy telekre specializált, kiforrott változatát.

A Hegedűs Gyula utca elején lévő bérház az építész œuvre-jének első ilyen jellegű háza, további pályája során több franciaudvaros épület fűződik a nevéhez (pl. V. kerület, Zoltán utca 12., lásd bővebben: I. kötet, 196–203). A dr. Weil Leon jegyző és neje megbízásából 1905 júniusában tervezett négyemeletes ház a típus később általánosan elterjedt formáját előlegezte.

Medgyes a Műegyetemen megszerzett építészdiplomája után (1896) Párizsban képezte magát tovább, az École des Beaux Arts mellett egyik ottani mestere, Jean-Louis Pascal műtermében vállalt munkát. A fiatal építészre párizsi tartózkodása bizonyára nagy hatással volt, ahogyan ez épületeinek sokszínűségében és újító szellemében is megmutatkozott.
 


Az Újlipótváros határán lévő, szimmetrikus alaprajzi elrendezésű épülete a korban szokásos körülépített udvaros bérház struktúrát követi; középre helyezett bejáraton keresztül először az előcsarnokba, majd a kissé balra helyezett lépcsőházba juthatunk el. A szigorú szimmetriát csak a lépcsőház fekvése, illetve a kapualj fölötti szoba egyik utcai lakáshoz kapcsolása töri meg. Az utca felé emeletenként két lakás, összesen hét szobája néz, a nagyméretű hallból, a belső udvar felé a sarokra helyezett íves ablakkal reprezentatív ebédlő nyílik. A személyzeti blokk, a konyha és a cselédszoba megközelítésére a hátsó lépcső szolgált, ahogyan a két kisebb, kétszobás udvari lakás elérésére is.

Az utcáról kétoldalt közvetlenül a pinceszinten kialakított műhelyek és üzletek nyíltak, az eredeti tervek szerint még az előudvarból. A jelenlegi állapotában puritán architektúrájú homlokzat merevségét, a szintenként változó nyílásformákon túl, a terveken még ábrázolt, szecessziós erkélykorlátok és tagozás oldotta, ahogyan az előudvart is különösen szép vasrács és kapu választotta el az utcától.
 

XIII. kerület, Hegedűs Gyula utca 5.
Építtetők: dr. Weil Leon és neje
Építész: Medgyes (Messinger) Alajos
Épült: 1905


Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötetekről készült korábbi cikkeinket ITT és ITT olvashatjátok.

 

ARTEM/BOOKS | Web | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Magdolna utca 6/a.

Ha február, akkor íme egy újabb lenyűgöző budapesti cour d’honneurös bérház.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Franciaudvaros bérházak Budapesten – Falk Miksa utca 4.

Az ARTEM/BOOKS kiadó gondozásában megjelent Franciaudvaros bérházak Budapesten I. és II. kötet egy-egy épülete januártól az Octogon online-ra költözik.

Ajándék-tippek az építészet jegyében

Ajándék-tippek az építészet jegyében

Kockaház kifestő, MTA Kutatóház risonyomat, Bauhaus szemüvegkeret, könyv a franciaudvaros bérházakról, betonból készült építőjáték és panelházakat mintázó csomagolópapír – nem is kérdés: ajándékozz építészetet!

Hirdetés