A Trafó 25 ünnepség részeként kiürítik a kamrát

Az éléskamra a gondoskodás tere: ráirányítja figyelmünket a szezonális változásokra és a helyi ökológiákra, alternatívát kínál a globalizált, pazarló fogyasztási szokásokkal szemben, személyes emlékeket és odaadással készített finomságokat őriz, amelyeket a jelen közösségei készítenek a jövő számára. A Fermentált jövők éléskamra-installáció a látogatók és az élelmiszertermelés helyszínei között teremt kapcsolatot, és különféle tudások, narratívák és ételek megosztásán keresztül világít rá sürgető ökológiai kihívásokra.


Az installációt a Trafó 25. születésnapja alkalmából a Fuzzy Earth duó hozta létre együttműködésben Illés Zsófia Szonjával, Guba Sándorral és a szabadonbalatonnal, Berecz Diánával és Bozzai Dániellel.

„Az éghajlati válság korában az ételek megosztása, fogyasztása és felszolgálása komplex politikai tett, hiszen mindennapi élelmiszer-választásaink hatással vannak a minket körülvevő világra, és közvetlenül alakítják a tájakat. Az emberiséget jelenleg rejtett, elszigetelt élelmiszerrendszerek, túlterhelt tájak, kimerült talajok, zsúfolt állattartó telepek és túlhajszolt veteményesek táplálják. Ezt mintegy ellenpontozva, formálódóban van egy alulról szerveződő, élelemalapú, közösségi, odafigyelésen, gondoskodáson, lassú munkán és válogatott termések hagyományos tudásokra építő, természetes tartósításán alapuló »ellenállás«, ami egyre láthatóbbá válik és egyre jobban kiszüremlik elszigetelt konyháinkból a közösségi élet színtereire”  – vallja Tekla Gedeon és  Sebastian Gschanes a Fuzzy Earth-től. 


A jelen és a jövő tájvíziói erjesztési, savanyítási és aszalási eljárások során jelennek meg ennek kapcsán a Trafóban, a művészek vezetésével rendezett kóstolóesemények pedig arra ösztönzik majd a látogatókat, hogy felfedezzék, megkóstolják és újraértelmezzék a vidéki magyar tájat.
 

A kóstolók október 14-én péntek este zajlanak majd, további infók: ITT
Az installáció megtekinthető október 13-án 17:00-20:00 között, október 14-én 16:00-19:00 között, október 15-én pedig 19:00-20:00 között.
A Trafó további születésnapi programjai: ITT

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megnéztük, mitől lehet emberközeli egy transzformátorház

Megnéztük, mitől lehet emberközeli egy transzformátorház

Körbejártuk az elkészült a transzformátorállomást a BudaParton, az itt olvasható cikket a 190-es, 2024/2-es lapszámunkból közöljük.

Gedeon Tekla, Fuzzy Earth | Structures of Feminarchitecture

Gedeon Tekla, Fuzzy Earth | Structures of Feminarchitecture

„Feminin és maszkulin tervezői attitűdökről szeretek gondolkodni”

Fermentált jövők

Fermentált jövők

A Trafó 25 ünnepség részeként kiürítik a kamrát

Hirdetés