Hirdetés

A Cooking Sections „Amikor a [lazac lazac [lazac]]” című performansz-előadása a Trafóban.

Október 1-én a Trafó Galériába látogat a 2021-ban Turner-díjra jelölt Cooking Sections művészpáros.


Szombat este Amikor a [lazac lazac [lazac]] című performansz-előadásukat osztják majd meg az érdeklődőkkel, mely során a lazac nyomába erednek — egy olyan vadhal színének nyomába, amelyik értelmezésük szerint voltaképpen sem nem vad, sem nem hal (sőt, még csak nem is lazac). Egy több éves kutatásuk eredményeit tárják ezzel elénk, mely a lazacfarmok környezeti hatásait vizsgálja: kiterjed a lazactenyésztés különböző közösségeire, ökológiájára, a táplálékláncra gyakorolt hatására, és mindennek tükrében arra, ahogy a minket körülvevő világra tekintünk.

Az előadás még azt is megkérdőjelezi, hogy a környezetünkben általunk természetesnek vélt színek valóban annak tekinthetőek-e még egyáltalán, illetve rámutat, hogy a bolygónkra gyakorolt hatásunk hogyan befolyásolja a színérzékelésünket.

A két művész Skócia partjainál található Skye-szigeten végzett kutatásai rávilágítanak, hogy az ipari tevékenységek milyen hatással vannak a bolygó metabolizmusára, hogyan hozzák létre a kizsákmányolás új tájait, és mindez miként hangolja újra a világ érzékelésének árnyalatait és tónusait.


A Cooking Sections-t 2013-ban Daniel Fernández Pascual és Alon Schwabe alapította Londonban. Gyakorlatuk az élelem szűrőjén keresztül figyeli meg, kutatja és elemzi átalakulóban lévő tájainkat. Projektjeik többek között a londoni Tate Britain, a Serpentine Gallery, az isztambuli SALT és a stockholmi Bonniers Konsthall, a párizsi Lafayette Anticipations, a berlini HKW, a londoni Delfina Foundation, a Taipei Biennále, az 58. Velencei Biennále, a Sanghaji Biennále, a Los Angeles-i Public Art Triennále, a Sharjah Építészeti Triennále és a Sharjah Művészeti Biennále, a Performa17, a Manifesta12 és New Orleans Triennálé kiállításain voltak láthatóak. A müncheni Képzőművészeti Akadémia vendégoktatói voltak, jelenleg a londoni Royal College of Art egy stúdióját vezetik.

2021-ben Turner-díjra jelölték őket, a 2019-es Future Generation Art Prize különdíjasai, társadalmilag elkötelezett praxisukért jelölték őket a Visible Awardra. Daniel Fernández Pascual Being Shellfish című munkájáért elnyerte a 2020-as Harvard GSD Wheelwright-díjat.
 

Cooking Sections – Fotó: Graeme Robertson

Előadásuk előtt 18:00-tól Mary Maggic kínai-amerikai művész és kutató performansz-előadását tekinthetik meg a Trafó Galéria látogatói, mely a környezeti toxicitásról való tudásokat ötvözi, középpontjában a „nyílt forráskódú ösztrogén” koncepciójával.

A program a Megtartó rendszerek. Eseménysorozat a gondoskodás és a megküzdés erővonalairól eseménysorozat részeként valósul meg a Trafó Galériában.

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sem nem vad, sem nem hal

Sem nem vad, sem nem hal

A Cooking Sections „Amikor a [lazac lazac [lazac]]” című performansz-előadása a Trafóban.

Mit találunk a legbelső térben?

Mit találunk a legbelső térben?

A szóközök jelentésével, ritmusával, szimbolikájával játszik a Csend Legbelül című installáció. 

Fénykorok atmoszférája

Fénykorok atmoszférája

Bemutatjuk a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő díjnyertes épületét.

Hirdetés