Hirdetés

Fénylő kereszt

A Kanári-szigeteken, Tenerifén lévő Szent Megváltó Templom tizenöt év után épülhetett meg.

A Menis Arquitectos stúdiót 2004-ben alapította Tenerifén Fernando Menis építészprofesszor. Az építésziroda jellegzetes, a Kanári-szigetek vulkanikus csoportja és óceánszabdalta partjának képe ihlette munkáival Lengyelországtól Tajvanig a világ számos pontján, de főleg Spanyolországban találkozhatunk. Az óceán hullámverése alakította sziklaként bukkan fel a Las Chumberas negyedben a Szent Megváltó Templom monolit tömbje is.

 

 

A negyed fejlesztésének következő állomásaként tekinthetünk a most átadott munkára, ami a templomot, egy már 13 éve működő közösségi házat és egy parkosított teret foglal magában. Fernando Menis elképzelése szerint a projekt a zavaros városrész friss identitását hivatott megalapozni.

 

 

Az épületegyüttes négy hatalmas, szaggatott ritmusban álló kőtömböt formáz. Ezek közül kettő a kultúrháznak ad otthont, a másik kettő pedig maga a Szent Megváltó Templom, ami az anyagi források szűkében hosszú idő – 15 év – alatt, fokozatosan épült fel. Az építésnél a beton mellett, az akusztikai tulajdonságok javítása céljából, beton és helyi vulkáni kőzet (picón) keverékét is használták. A vastag, masszív falak a beton hőtehetetlenségéből adódóan kiváló hőszigetelésűek.

 

 

A nyersszürke, ferdén álló sziklacsoport képe hatásosan ellenpontozza a környező városrész hatemeletes, tarka lakóépületeit. A masszív blokkokat a természetes fénynek és friss levegőnek utat engedő, fém és üveg határolta keskeny hasadékok választják el egymástól. A kivágások formáját a Nap járásának megfelelően, előre átgondoltan alakították ki. Ezzel a megfontolással egész napon át optimális fényviszonyokat hoztak létre a térben.

 

 

Amint a Nap felkel, sugarai a kereszt formán át jutnak be az épületbe, ahol szimbolikus barlangot formálva töltik meg szakrális fénnyel az oltár mögötti teret. Napközben a felülvilágítón keresztül kerül megvilágításra az oltár, itt délben szentáldozás, vagy bérmálás zajlik. Az esti órákban pedig a fénynyaláb a gyóntatószékre esik.

 

 

Az izgalmas, letisztult, minimalista templom látványa valóban behozta a város mélyébe az óceánpart természetességét, míg belső hangulata tökéletes környezetet teremt a hívők tisztító, pihentető szellemi elmélyüléséhez.

 

 

Menis Arquitectos | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: designboom

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fénylő kereszt

Fénylő kereszt

A Kanári-szigeteken, Tenerifén lévő Szent Megváltó Templom tizenöt év után épülhetett meg.

A Megyei Tanács egykori székháza | Salgótarján modern építészete 1945-1990

A Megyei Tanács egykori székháza | Salgótarján modern építészete 1945-1990

Meglehetősen gyorsan, két év alatt megépült modern alkotás, egyszerű, visszafogott díszítésekkel

Száz év találkozása

Száz év találkozása

A Reform 1918 projekt megőrzi az épület történelmi örökségét és modern külsővel frissíti fel. 

Hirdetés