Hirdetés

Ezüstszem

Kiállítóteret rejt a vízen lebegő, norvég halszem-kavics.

A Kvorning Design csapata világszerte ismert kiállítóterek, múzeumok, világörökségi helyszínek és parkok tervezéséről, és megvalósításáról. A dán vállalat 2022 augusztusára fejezte be a vízen úszó Salmon Eye (Lazacszem) installációt. A norvég Hardangerfjordba telepített, kizárólag vízi úton, komppal megközelíthető létesítményt a jövőben a tengeri élelmiszertermeléssel kapcsolatos információs központként és kiállítások helyszíneként hasznosítják.

 

 

A Salmon Eye a vízifarmok működéséről, a tengeri állattenyésztésről, valamint a tengeri élővilágot károsító tényezőkről és a számukra védelmet nyújtó létesítményekről, illetve megoldásokról tájékoztatja a nagyközönséget. A nagy ezüstkavicsban a közeljövőben rendezett események célja a szakmai ötletelés, az információk megosztása, valamint, hogy érdeklődést ébresszenek a fenntartható akvakultúra témája iránt, és felhívják a figyelmet annak kiemelt fontosságára.

 

 

A kívülről halszemre emlékeztető épület ötlete a Kvorning Design és a megrendelő – a szomszédos lazactenyésztő vállalkozó, Eide Fjordbruk – összefogásával kezdődött, hogy aztán a Bright Norway (ma Creative Technologies) vállalattal együttműködésben öltsön formát. A felülről nyitott, úszó ellipszoid létesítményt 9.500 rozsdamentes acélpikkely borítja, ami tovább erősíti a vízi élethez és a halakhoz kapcsolódó képi és formai asszociációkat. Az 1250 tonnás, 25 méter átmérőjű szerkezet mellett a Salmon Eye 650 négyzetméteres, négy szintes belterét is a Kvorning Design tervezte.

 

 

A nemrégiben átadott, vízen lebegő kiállítótér a fenntartható tengeri élelmiszertermelés és haltenyésztés hiteles képviselője. Az ismeretterjesztő helyszín emellett a néhai Eide Fjordbruk életének is emléket állít: ma már az alapító gyermekei, Sondre és Erlend Eide működtetik a lazacfarmot, és viszik tovább édesapjuk tenger iránt elkötelezett szellemiségét.

 

 

A Kvorning Design az épület 2022-es átadását követően köszönetét fejezte ki az Eide Fjordbruk AS csapatának a tervezőkkel való szoros szakmai együttműködésért és a feléjük megnyilvánuló bizalmukért. Bár nincs jelen általánosan a köztudatban, az óceán az egyik legfontosabb élelmiszerforrásunk. Az úszó ezüstszem ennek elkötelezett szószólója, ezen felül pedig biztos alapot kínál jelenünk gyorsan változó, kiszolgáltatott világában: nemcsak információt szolgáltat a tengerből származó élelmiszerekről, hanem egyúttal a várható jövőképet is vizionálja.

 

 

Kvorning Deisgn | Web | Facebook | Instagram
Eide Fjordbruk AS
| Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezüstszem

Ezüstszem

Kiállítóteret rejt a vízen lebegő, norvég halszem-kavics.

Dacoltak a világjárvánnyal az ingatlanbefektetők

Dacoltak a világjárvánnyal az ingatlanbefektetők

A 2020-as európai beruházási összérték elérte a 275 milliárd eurót.

Energiahatékony úszó-lakóközösség Amszterdamban

Energiahatékony úszó-lakóközösség Amszterdamban

Jelentős ipari múlttal rendelkező terület újul meg az úszóházaknak köszönhetően.

Hirdetés