Hamarosan kezdődik a 2024-es labdarúgó EB, így összeszedtük a legfontosabb információkat a mérkőzéseknek helyszínt adó stadionokról.

Már a magyarok nagy része futball-lázban ég, hiszen a válogatott sorozatban harmadszor jutott ki a labdarúgó-Európa-bajnokságra, amelyre hosszú ideje nem volt példa. Az idén Németországban rendezett torna tíz városban zajlik majd, amelyekben komoly építészeti megoldásokkal rendelkező stadionok állnak. Most befogadóképesség szerint rangsorolva mutatjuk be a legfontosabb információkat a tíz arénáról. Lássuk a listát!

10. Lipcse – Red Bull Arena – 40 ezer fő

A magyar válogatott két játékosát, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig otthona a hétköznapokban a Red Bull Aréna, amely a Bundesliga mérkőzéseken kicsivel 47 ezer feletti befogadóképességgel rendelkezik. Az UEFA közlése szerint az Európa-bajnokságon 40 ezer néző mehet majd be a stadionba az egyes mérkőzésekre, hiszen ilyenkor szigorúbbak a biztonsági előírások.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: RB Leipzig / Motivio

A stadion 2004-re épült fel, és mintegy 116 millió euróba került a projekt (aktuális árfolyamon számolva 45,6 milliárd forint). A létesítményt a Wirth+Wirth Architekten iroda tervezte, legutoljára 2015-ben újították fel. A mai aréna helyén egyébként már 1956-ban állt egy stadion, százezres befogadóképességgel. A mostani épület tetőkialakításánál ügyeltek arra, hogy jó akusztikával rendelkezzen. A Red Bull Aréna három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek ad majd otthont az UEFA EURO 2024-en.

9. Köln – RheinEnergieStadion – 43 ezer fő

Eredetileg 1923-ban adták át a kölni stadiont, jelenlegi formáját 2004-re érte el. Ekkor vették ki az atlétikai futópályát is, így a lelátók közelebb kerülhettek a pályához. Az épület sarkai „üresen” maradtak, ezeket az épület jellegzetességét adó oszlopok uralják. A jelenleg az 1. FC Köln csapatának otthont adó aréna Bundesliga mérkőzéseken 50 ezer ember befogadására képes, az UEFA közlése alapján az EB-n viszont csak 43 ezer néző mehet be.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

120 millió euróba (aktuális árfolyamon számolva 47,1 milliárd forint) került a legutóbbi felújítás, a tervező a Gerkan, Marg und Partner iroda volt. A RheinEnergieStadion gyepén négy csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek, és a magyarok szempontjából különös figyelmet kap majd, hiszen június 15-én itt játsszuk első csoportmérkőzésünket Svájc ellen.

8. Düsseldorf – Merkur Spiel-Arena – 47 ezer fő

A Fortuna Düsseldorf csapatának otthont adó stadion a Bundesliga mérkőzéseken közel 55 ezres befogadóképességű, ám az EB-n az UEFA közlése szerint legfeljebb 47 ezer szurkolót lát majd vendégül az itt megrendezett három csoportmeccsen, az egyik nyolcaddöntőn és egy negyeddöntőn. 

Fotó: Merkur Spiel-Arena PressroomFotó: Merkur Spiel-Arena Pressroom

Az aréna egyébként 2004-re épült fel, tervezője a JSK Architekten iroda volt. A projekt 240 millió euróba került (aktuális árfolyamon számolva 94,3 milliárd forint), a létesítmény érdekessége pedig az, hogy ez volt az egyik első olyan stadion, amelyet acél ráccsal négyzetes keretbe foglaltak úgy, hogy belül a lelátótér sarkai ívesek, ezzel négyzetesség illúzióját keltve.

8. Frankfurt – Deutsche Bank Park – 47 ezer fő

A Bundesliga mérkőzéseken 58 ezer férőhelyes aréna az UEFA bejelentése szerint az EB-meccseken legfeljebb 47 ezer embert fogadhat majd be, a bajnoki szezon közben egyénként az Eintracht Frankfurt csapatának ad otthont. A Gerkan, Marg & Partner által tervezett stadion építéséhez 80 ezer köbméter betont és 12 ezer tonna acélt használtak fel.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

A projekt 126 millió euróból (aktuális árfolyamon számolva 49,5 milliárd forint) valósult meg, 2005-re nyerte el mai formáját. Eredetileg egyébként 1925-ben adták át az ezen a helyszínen álló stadiont, modern utódjában pedig négy csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendeznek a 2024-es Európa-bajnokságon.

6. Hamburg – Volksparkstadion – 49 ezer fő

Eredetileg az '50-es években épült fel a hamburgi stadion, amelyet legutóbb 2022-ben újítottak fel. Az építkezés költségei meghaladták a 97 millió eurót (aktuális árfolyamon számolva 38,1 milliárd forint), az épületet Schlaich Bergmann und Partner és a Manfred O. Steuerwald irodák tervezték.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

A szezon közben a HSV Hamburg csapatának otthont adó aréna a szezonbeli mérkőzéseken több mint 57 ezer ember befogadására képes, az EB-n azonban legfeljebb 49 ezer fő nézheti majd itt négy csoportmeccs és az egyik negyeddöntő izgalmait.

5. Gelsenkirchen – Veltins Arena – 50 ezer fő

Az elhúzható tetőszerkezetű arénát a Hentrich-Petschnigg & Partner iroda tervezte, mai formáját 2001-re érte el. A projekt 191 millió euróba került (aktuális árfolyamon számolva 75,1 milliárd forint), az EB-mérkőzéseken pedig 50 ezer ember látogathat el az egyébként az FC Schalke 04 csapatának otthont adó stadionba. Három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt tartanak majd itt.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

4. Stuttgart – MHP Arena – 51 ezer fő

Magyar szempontból szintén nagyon fontos helyszín lesz Stuttgart, hiszen az MPH Arénában két csoportmérkőzést is játszunk. Június 19-én a németek, míg 23-án a skótok ellen lépünk pályára a korábban Mercedes-Benz Arénának is hívott létesítményben. Az 'asp' Architekten Stuttgart iroda által tervezett épület helyén eredetileg 1933-ban építettek stadiont, amely a német diktátor, Adolf Hitler nevét viselte.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

2011-ben nyerte el mai formáját, amikor kivették az atlétikai futópályát és a lelátókat közelebb hozták a focipályához. A projektben a városban központtal rendelkező Mercedes is közreműködött, 2023-ban pedig a Porsche is beszált szponzorként, ezért kapta az MPH Arena nevet. A VfB Stuttgart csapatának otthont adó stadionban az EB-mérkőzéseken legfeljebb 51 ezer fő nézhet végig a csoportmeccsek egy részét és az egyik negyeddöntőt.

3. Dortmund – Signal Iduna Park – 62 ezer fő

A világ egyik legnépszerűbb stadionja a BV Borussia Dortmundnak otthont adó aréna jellegzetes felépítése és magával ragadó atmoszférája miatt. A Signal Iduna Park a Bundesliga mérkőzéseken 80 ezer feletti kapacitással bír, ám az Európa-bajnokságon ezt 62 ezer főre korlátozzák. Fontos meccseknek is otthont ad majd az EB-n, hiszen négy csoportmérkőzés mellett egy nyolcaddöntőt és egy elődöntőt is itt rendeznek.

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

Már a '60-as években szerettek volna a városban egy nagy stadiont építeni, ám ekkor még nem volt rá pénz. Aztán a '74-es, németországi labdarúgó világbajnokság hivatalos stadionjává vált, így a pénz is megérkezett az építkezéshez. Mai értéken számolva több mint 200 millió euróba került a projekt (aktuális árfolyamon számolva 78,7 milliárd forint), a Westfalenstadion néven is ismert épületet a Architekten Schröder Schulte-Ladbeck és a Planungsgruppe Drahtle irodák tervezték. Több lépcsőben bővítették a kapacitását, legutóbb a 2006-os VB kapcsán nyúltak hozzá, jellegzetes tetőszerkezete pedig a védjegyévé vált.

2. München – Allianz Arena – 66 ezer fő

A Herzog & de Meuron ArupSport által tervezett Allianz Arena különlegessége, hogy több mint 3000 darab fóliapanel borítja, amelyek többféle színben is megvilágíthatóak, ezzel kölcsönözve egyedi megjelenést a stadionnak. A bajnoki mérkőzéseken a Bayern München otthonaként szolgáló létesítménybe Bundesliga-sztenderd szerint 75 ezren férnek be, de az EB-n ezt 66 ezer főre korlátozzák biztonsági okokból. 

Fotó: Wikimedia CommonsFotó: Wikimedia Commons

Az épület 2005-re készült el, a projekt 340 millió eurót (aktuális árfolyamon számolva 134 milliárd forint) emésztett fel, ami nem meglepő egy ilyen modern igényeknek megfelelő aréna esetében. Négy csoportmeccset, egy nyolcaddöntőt és egy elődöntőt is itt rendeznek meg a 2024-es Európa-bajnokságon, valamint a nyitómeccsre is itt kerül sor a németek és a skótok közt.

1. Berlin – Olympiastadion – 71 ezer fő

A német fővárosban található Olympiastadion az ország legnagyobb befogadóképességű stadionja ülőhelyek tekintetében. Az EB-n 71 ezer ember nézheti majd itt a döntőt, de két csoportmeccset, egy nyolcad- és egy negyeddöntőt is tartanak majd Berlinben. 

Fotó: Olympiastadion Berlin GmbHFotó: Olympiastadion Berlin GmbH

Eredetileg 1936-ban épült fel, Werner March/Albert Speer, Friedrich Wilhelm Krahe és a GMP Architekten jegyzi a tervezést napjainkig, hiszen többször felújították már, legutóbb 2004-ben. A projekt költsége 242 milió euró volt (aktuális árfolyamon számolva 95,4 milliárd forint), mára az egész nézőtér fedett, korábban ez nem így volt. Az arénát egyébként a magyar válogatott Dárdai Mártont és Schäfer Andrást foglalkoztató Hertha BSC és 1. FC Union Berlin használja a bajnoki szezonban.

További képek a cikk végén található galériában!

Források: UEFA, StadiumDB, Wikipedia | Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a legfontosabb tudnivalók a 2024-es foci EB stadionjairól

Ezek a legfontosabb tudnivalók a 2024-es foci EB stadionjairól

Hamarosan kezdődik a 2024-es labdarúgó EB, így összeszedtük a legfontosabb információkat a mérkőzéseknek helyszínt adó stadionokról.

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Az építészet megfagyott zene

Az építészet megfagyott zene

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Hirdetés