Hirdetés

Állványerdőben jártam, kék irodát láttam

Az elsők közt kaphattunk bepillantást a Skanska-fejlesztette H2Offices-be.

2022 végén adják át a Váci úti irodatengely egyik legfontosabb új épületét, a H2Offices-t, amelyet a Skanska fejleszt a dán Arrow Architects tervei alapján, két magyar partnerrel, a Studio IN-EX-szel és a Lépték-Terv Tájépítész Irodával. Az épület bejárásán testközelből is megismerkedhetünk a koncepcióval.

Egy konténerben tartott eligazítással indult a H2Offices és a nagyközönség kapcsolata szerda délután, igaz, ez utóbbiakat egyelőre újságírók és szakmabeliek képviselték. A skandináv cég az ilyenkor szokásosnál alaposabb felkészítést tartott a biztonságról – beleszőve a vállalat ezzel kapcsolatos értékeit is –, miután a kivitelezés még csak a derekánál jár: jelenleg a földszint+nyolc emeletes épületrész második emelet feletti födém és egyéb vasbeton szerkezet építése zajlik, a föld alatti, földszinti és az első emeletek szerkezete elkészült. Ezenkívül megkezdték a gépészeti munkákat a pinceszinteken. 

A vállalat eddigi legambiciózusabb budapesti építkezése nemzetközi mércével is kiemelkedő projekt, elég csak azt megemlíteni, hogy mind a LEED, mint a WELL minősítési rendszer legmagasabb, mindkét esetben Platinumnak nevezett fokozatát célozták meg. A Skanska tizedik magyarországi projektjét a nemzetközi mezőnyre specializálódott dán Arrow Architects iroda tervezte, amelynek egyik alapítója, Ulrik Raysse részletesen is nyilatkozott az Octogonnak az építészeti koncepcióról. A Fővárosi Vízművek korábbi székhelyén épülő irodakomplexum tervkoncepciójának kiemelkedő része a víz szerepe – ezért is szeretik kék irodának nevezni: „Már a pályázathoz végeztünk egy kutatást, amely alapján ismertük a budapestiek legfőbb problémáit – fogalmazott Raysse. – Ilyen volt a nyári hőség, amire tervezési megoldásokat kerestünk.

Így került az épület – és a projekt – középpontjába egy zöld kert, amelyben a víz is szerepet kapott, de ez a „zöld és kék stratégia” kiegészül az épületeket összekötő előtetővel. Ez utóbbi hűsítő árnyékot is ad, amellett, hogy egy erős karaktert kölcsönöz az épületnek.

Igyekeztünk a víz és a helyszín kapcsolatát megjeleníteni, ezen kívül az épület vízgazdálkodása az eső- és talajvizet is hasznosítja, ami fenntarthatóság szempontjából meghatározó. Sosem könnyű ez a fajta játék az elemekkel egy történelmi környezetben; mi úgy döntöttünk, hogy három részre tagoljuk az épületet, így szétbontottuk az eredeti, igen jelentős tömeget, majd megnyitottuk a kilátást kintről befelé, mélyen az épület zöld tereire – igazából ha bárki belép az épületbe, keresztül kell mennie a zöld kerten is, ami egy sajátos tapasztalat. Tehát a projekt jelentős részben a hőség aspektusából indult ki.”

A H2Offices építkezésén

Mindebből a helyszínen még csak kontúrok látszottak. Szó szerint állványerdőn furakodták át magukat az érdeklődők, bizonyos területekre pedig a bejárás idején is zajló munkálatok miatt nem lehetett bejutni. Azért a környező irodaházakkal való viszony, a Váci út funkcióban, korban és építészeti stílusban is változatos épületeihez való illeszkedés így is megfigyelhető volt, ugyanakkor a fent említett jelentős teraszok jobban látszódtak kívülről, mint magából az épületből.

A három fázisban épülő, összesen 67 000 négyzetméteresre tervezett iroda jövőbiztos, azaz rugalmasan tud alkalmazkodni a változásokhoz, a modern üzleti igényekhez, és mindenekelőtt a dolgozók jóllétét helyezi középpontba. Mindent tud, amit egy korszerű irodaépületnek tudnia kell, így nem is annyira ezek a megoldások – biofil design, futópálya a tetőn, a nagyközönség előtt is nyitott nagy méretű zöld kert – voltak érdekesek, hanem ami ebből máris látszik a helyszínen. 

Például a fény használata: korábban mi is többször írtunk a természetes fény kiemelt szerepéről, ám a bejáráson látszódott az okos szervezés: minden gépészeti funkciót, a liftet, a lépcsőházat az épülettömb közepébe szerveztek, így az irodák, a pihenőterületek és a közösségi helyiségek mindegyikébe jut természetes fény. A barátságos fényviszonyokra a természetes anyagok használata és jó minőségű beltéri levegő is ráerősít. Bár a szigorú tűzvédelmi szabályok és a megrendelői igények miatt a lépcsőhasználat – a lift helyett – nem lehet intenzív, az aktív designról nem mondtak le: biciklitárolók, az öltözők és zuhanyzók ösztönzik azt, és ha már a közlekedésnél tartunk elektromos töltőállomások is lesznek.

Zöld és futópálya a tetőnBiofil design az irodában

Kiválóan látszódott már az ún. skandináv lobby is: a hatalmas belmagasságú fogadótér még az állványerdőben is feltűnő volt, nyilván végleges állapotában még erőteljesebben hat majd az épületbe először látogatókra. Ahogy értelemszerűen csak a kész épületben lesz majd tapasztalható a Care for Life Office koncepció, amely új higiéniai és biztonsági standardokat jelent a bérlőknek a tértervezés, levegőminőség, facility management és fertőtlenítési eljárások terén. És ide kapcsolódik az érintésmentes technológiák bevezetése is, például egy applikáció segítségével érintésmentesen lehet majd bejutni az épületbe.

„Nagyon gyorsan alkalmazkodtunk az új előírásokhoz, és a legújabb egészségbiztonsági intézkedéseket is gyorsan bevezettük – fogalmazott erről Aurelia Luca, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának magyarországi és romániai üzleti tevékenységért felelős ügyvezető alelnöke. – Mindezekben a bérlőinknek is segítettünk, hogy egészséges irodai környezetet tudjanak biztosítani a munkavállalóik számára. Az immár kilenc projektünk esetében megszerzett Well Health & Safety minősítések nagyon sikeresek voltak és nagyon pozitív volt a visszajelzés, mert az emberek nagyobb biztonságban érzik magukat az általunk létrehozott irodákban.”




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

A világ legjobb középülete a Néprajzi Múzeum

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Ferencz Marcel és Détári György által tervezett új Néprajzi Múzeum épülete.

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito
  • 2018-12-04 07:00
  • Deco

Kutyabarát és őszinte: új irodában a Mito

Az Év Irodája címet is megpályázzák.

Hallgatói központ, könyvtár és alternatív terek

Hallgatói központ, könyvtár és alternatív terek

A Budapesti Gazdasági Egyetem célja a Hallgatói és Könyvtár Központ létrehozásával egy 21. századi elvárásoknak is megfelelő multifunkcionális létesítmény kialakítása. Íme a tervpályázat nyertes koncepciója. 

Hirdetés