Olaszok nyerték a nemzetközi pályázatot.

Tanzániában nagyon kevés a jó minőségű és megfizethető lakások száma, a városi lakosság több mint hetven százaléka közművek nélküli kunyhókban él. Az országban annyira szörnyű a helyzet, hogy jelenleg hárommillió új otthonra lenne szükség, ez a szám pedig évente kétszázezerrel nő. Érzékelve a problémát, az Archstorming februárban kiírt egy pályázatot, amelyben egy kiválasztott család új otthonára vártak terveket. Mutatjuk a győztes projektet. 

Bár a kiírás ebben az esetben egy tanzániai család problémájára kereste a megoldást, a súlyos lakhatási válság Afrika egészét érinti, így az Archstorming abban gondolkodott, hogy a nyertes projekt a kontinens egészének motorja lehet.

A kiválasztott, 19 fős Jorejick család az ország északi részén, Getamockban él olyan viskókban, amelyekben nincs ivóvíz és áram.

A legidősebb fiú a feleségével elindított egy adománygyűjtő kampányt egy új, tisztességes ház felépítésére, erre csatlakozott rá az Archstorming.

A pályázatra olyan terveket vártak, amelyek alkalmasak a népes családnak tisztességes és élhető otthont biztosítani, hat hálószobával, kültéri és beltéri konyhával, külön területtel az állatoknak, helyi építőanyagok felhasználásával készül, megoldott a természetes keresztszellőztetés, a megfelelő árnyékolás és az esővíz gyűjtése. A pályázat első díját egy olasz alkotópáros, Marianna Castellari és Giovanni Checchia de Ambrosio terve nyerte, akik úgy álmodták meg a család új otthonát, hogy bármikor bővíthető legyen a későbbiekben. A házat egy beton dobogóra emelték, amely megvédi a belső tereket az esőtől és a portól. A fő építőanyaga a tégla, amelyet fa elemekkel vegyítettek, a tetőt fémlemez borítja, amelyet fagerendák tartanak. A fa elemek közötti réteget szalmával tömték ki, hogy megoldott legyen a hang- és hőszigetelés is. A tető lejtését úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb vizet össze tudja gyűjteni. A tervben egy olyan komposzt WC kialakítását javasolták, amely nem szennyezi a talajvizet, és a végterméket a trágyaként hasznosítani. 

Forrás: Archstorming
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ez a ház megoldást jelenthet Afrika lakhatási válságára

Ez a ház megoldást jelenthet Afrika lakhatási válságára

Olaszok nyerték a nemzetközi pályázatot.

Van egy igazán erős látványterved?

Van egy igazán erős látványterved?

Ha igen, és még egy sztorid is van hozzá, nevezz a One Rendering Challenge-re.

Piero Lissoni lesz a B&B Italia művészeti igazgatója

Piero Lissoni lesz a B&B Italia művészeti igazgatója

Az építész 2021. január 1-től tölti be a pozíciót az olasz bútorgyártó cégnél.

Hirdetés