Étel a réten

A természet ölelésében épített üvegfalú gourmet éttermet a Norm Architects.

Felhők, füvek, virágok tükröződnek a legnagyobb svéd szőlőültetvényre épített Restaurang Äng üvegépületén. A látványos, Michelin csillagos éttermet a koppenhágai Norm Architects modernista szemléletű csapata jegyzi. A 2008-ban alapított építésziroda minden munkájában felfedezhetjük az egyensúlyra törekvést, ahol az ember és a lélek szempontjai felülírják a technológia és a trendek által uralt designvilágot. A stúdió ezzel a hozzáállással öntötte formába az Äng lágyan minimalista, meleg hangulatú, skandináv eszenciáját.

 

 

Egészen festői látvány, ahogy az Äng csillogó üvegportálja feltűnik a buja mező közepén. Ringó növényzettel és fűfélékkel övezett kanyargós ösvény vezet a házhoz, melynek csak a belsejében találkozhatunk először az épület vázát alkotó fémszerkezettel. Az éles, sima felületek az üvegház modern és újradefiniált értelmezéseként, „kifordítva” jelennek meg előttünk.

 

 

Az étterem neve – Äng – rétet jelent, és részben süllyesztett, átlátszó épülete a svéd táj felszínét és mélyebb rétegeit is látni engedi. A ringó mezők és a ház mellett lévő tó a végtelen nyugalom érzésével ajándékozza meg a vendégeket. A betérőket az épület kisméretű fűszerkertje fogadja, és egyúttal jelzi is a kulináris utazás kezdetét. A Norm építészei a külső kőpadlót bevezették az üvegfalak mögé is, ezzel tovább erősítették a természeti környezet és az enteriőr kapcsolatát.

 

 

Az üvegház természetéből fakadóan világos, nyitott, friss térérzetet nyújt. A látványkonyha tömör kőpultja, a japán Karimoku egyszerű vonalú, kifinomult, tömörfa bútorai, a puha, melegszürke kárpitozás, Anders Pfeffer Gjengedal (Løvfall) organikus, balettos múltja ihlette, kortárs fa- és kőszobrai hívogató világot teremtenek.

 

 

„A Karimoku sikeresen zárja hatodik projektjét az Äng számára készített belsőépítészeti koncepciójával. A japán bútormanufaktúra a Norm Architects-szel és a Keiji Ashizawa Design-nal működött együtt a tervek kidolgozásánál. A lenyűgöző skandináv természetből áradó inspiráció és a szofisztikus japán design és mesterségbeli alázat együttese adódik össze a Restaurang Äng épületében. Az enteriőr holisztikus, sok-érzékszervi élményt nyújt, kiegészíti és fokozza is a kulináris kínálatot és az étterem identitását” – osztja meg gondolatait a Norm Architects és a Karimoku kreatív igazgatója, Frederik Werner.

 

 

És valóban: amint a személyzet elkezdi dekantálni a helyi pezsgőt, és lassan érkeznek a saját termelésű alapanyagokból készült fogások, mi nyugodtan hátradőlhetünk, és az üveg biztonsága mögül belefeledkezhetünk a naplemente lusta fényeivel övezett, hullámzó tájba. A tér, a természet és a kultúra találkozásában élvezhetjük azt a közel 4,5 órás kikapcsolódást, amit a Restaurang Äng környezete és a Michelin-színvonalú, 19 fogásos menüsor elfogyasztása jelent.

 

 

Norm Architects | Web | Instagram
Karimoku
 | Web | Instagram

 

 

 

Forrás: Norm Architects

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Étel a réten

Étel a réten

A természet ölelésében épített üvegfalú gourmet éttermet a Norm Architects.

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Könyvesbolt Koppenhágában.

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

12 magyar épületet jelöltek Mies van der Rohe Awardra

Közzétette a teljes listát a Mies Alapítvány.

Hirdetés