Étel a réten

A természet ölelésében épített üvegfalú gourmet éttermet a Norm Architects.

Felhők, füvek, virágok tükröződnek a legnagyobb svéd szőlőültetvényre épített Restaurang Äng üvegépületén. A látványos, Michelin csillagos éttermet a koppenhágai Norm Architects modernista szemléletű csapata jegyzi. A 2008-ban alapított építésziroda minden munkájában felfedezhetjük az egyensúlyra törekvést, ahol az ember és a lélek szempontjai felülírják a technológia és a trendek által uralt designvilágot. A stúdió ezzel a hozzáállással öntötte formába az Äng lágyan minimalista, meleg hangulatú, skandináv eszenciáját.

 

 

Egészen festői látvány, ahogy az Äng csillogó üvegportálja feltűnik a buja mező közepén. Ringó növényzettel és fűfélékkel övezett kanyargós ösvény vezet a házhoz, melynek csak a belsejében találkozhatunk először az épület vázát alkotó fémszerkezettel. Az éles, sima felületek az üvegház modern és újradefiniált értelmezéseként, „kifordítva” jelennek meg előttünk.

 

 

Az étterem neve – Äng – rétet jelent, és részben süllyesztett, átlátszó épülete a svéd táj felszínét és mélyebb rétegeit is látni engedi. A ringó mezők és a ház mellett lévő tó a végtelen nyugalom érzésével ajándékozza meg a vendégeket. A betérőket az épület kisméretű fűszerkertje fogadja, és egyúttal jelzi is a kulináris utazás kezdetét. A Norm építészei a külső kőpadlót bevezették az üvegfalak mögé is, ezzel tovább erősítették a természeti környezet és az enteriőr kapcsolatát.

 

 

Az üvegház természetéből fakadóan világos, nyitott, friss térérzetet nyújt. A látványkonyha tömör kőpultja, a japán Karimoku egyszerű vonalú, kifinomult, tömörfa bútorai, a puha, melegszürke kárpitozás, Anders Pfeffer Gjengedal (Løvfall) organikus, balettos múltja ihlette, kortárs fa- és kőszobrai hívogató világot teremtenek.

 

 

„A Karimoku sikeresen zárja hatodik projektjét az Äng számára készített belsőépítészeti koncepciójával. A japán bútormanufaktúra a Norm Architects-szel és a Keiji Ashizawa Design-nal működött együtt a tervek kidolgozásánál. A lenyűgöző skandináv természetből áradó inspiráció és a szofisztikus japán design és mesterségbeli alázat együttese adódik össze a Restaurang Äng épületében. Az enteriőr holisztikus, sok-érzékszervi élményt nyújt, kiegészíti és fokozza is a kulináris kínálatot és az étterem identitását” – osztja meg gondolatait a Norm Architects és a Karimoku kreatív igazgatója, Frederik Werner.

 

 

És valóban: amint a személyzet elkezdi dekantálni a helyi pezsgőt, és lassan érkeznek a saját termelésű alapanyagokból készült fogások, mi nyugodtan hátradőlhetünk, és az üveg biztonsága mögül belefeledkezhetünk a naplemente lusta fényeivel övezett, hullámzó tájba. A tér, a természet és a kultúra találkozásában élvezhetjük azt a közel 4,5 órás kikapcsolódást, amit a Restaurang Äng környezete és a Michelin-színvonalú, 19 fogásos menüsor elfogyasztása jelent.

 

 

Norm Architects | Web | Instagram
Karimoku
 | Web | Instagram

 

 

 

Forrás: Norm Architects

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Étel a réten

Étel a réten

A természet ölelésében épített üvegfalú gourmet éttermet a Norm Architects.

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Az olvasás szerelmeseinek paradicsoma

Könyvesbolt Koppenhágában.

Digitális építészet az AI szerint

Digitális építészet az AI szerint

A ChatGPT-vel interjúztunk

Hirdetés