Könyvesbolt Koppenhágában.

A Norm Architects a New Mags számára tervezett kávézóval kombinált könyvesboltot a dán fővárosban. A belső tér kialakítása során a könyvtár archetípusából inspirálódtak. Nem csoda, hogy a klasszikus könyvtár legelemibb anyagát, a fát választották főszereplőül.
 

 

Vannak felejthetetlen filmkockák – minden bizonnyal ilyen a Rózsa neve könyvtári labirintusa, ahol az évezredes tudás polcok milliárdjain sorakozik egy elzárt toronyban. A polc persze mi másból is készülhetne, ha nem fából. Se szeri se száma a míves polcrendszerekkel berendezett ódon tereknek. A könyvek szerelmeseinek paradicsoma, a könyvtár archetipikus intézménye inspirálta a koppenhágai exkluzív könyvesbolt belsőépítészeti megoldásait.

A teljes falat beborító polcok, hosszú asztalok a klasszikus könyvtárak berendezésének kortárs átiratai. A nagy belmagasságú helyiségben a tölgyfából készült polcok az ablakok szemöldökmagasságáig érnek fel, otthonos kuckóvá igazítva a barlangszerű teret. Az intimebb programokra szolgáló tér-öblöket forgatható fatáblák választják le az árusító tértől.

A pénztár masszív kőtömbre helyezett alumínium borítású pultja erős kontrasztot képez a fából készült, természetes hatású berendezéssel. Josephine Winding kőszobra a tervezők szándéka szerint az inspirációs forrásra utal – a klasszikus könyvtárakban is szobrokkal díszítették az olvasótereket. 

A könyvtári hangulat megteremtésén túl Jonas Bjerre-Poulsen és csapata törekedett az üzletet befogadó épület hangulatának megidézésére is. A homlokzat homokkő díszítése a belsőben elhelyezett, azonos anyagú oszlopokon köszön vissza. 

Az online könyveladás előretörésével megnőtt az igény olyan árusítóhelyek iránt, ahol a vásárló plusz élményhez jut azáltal, hogy személyes kontaktusba kerül a könyvekkel. Bár az olvasás népszerűsége nő, a könyvek többségét neten rendelik a vásárlók. A New Mags új üzletéhez hasonló terek az olvasás, a könyvek bújásának, a bekuckózásnak, válogatásnak az archetipikus élményét igyekszik visszahozni. 

 

 

Stúdió: Norm Architects 
Projekt helyszíne: Ny Østergade, København, Denmark
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 100 m²
Fotók: Jonas Bjerre Poulsen
Megbízó: New Mags 

 

Forrás: a FRAME cikke nyomán
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyolcvan fokban a föld körül

Nyolcvan fokban a föld körül

Úszó szaunában forrósodhatnak át a stockholmiak.

Háztáji otthon

Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Hirdetés