Hirdetés

Az ősi japán kultúrát idézték meg az építészek.

Első ránézésre olyan, mint egy miniatűr útvesztő, szoborcsoport vagy esetleg egy játszótér, holott valójában nyilvános wc: a Wonderwall építészeti iroda célja éppen egy olyan közillemhely megtervezése volt Tokióban, amely teljesen beleolvad a környezetébe, nem lehet megállapítani róla, hogy milyen funkciót tölt be. 

Míg a világ nagyvárosai krónikus nyilvános illemhely hiánnyal küzdenek, Japánban egészen más a helyzet: nemcsak gyakoriságukkal tűnnek ki a fejlett országok mezőnyéből, hanem tisztaságukkal is, ez pedig a japán kultúrából is fakad. A "Modern Kawaya" névre keresztelt alkotás is a régi idők szellemét idézi meg, egészen a kőkorszakig ment vissza az építésziroda. 

Az ősi időkben a kawaya kunyhókat sárból és egymáshoz rögzített fadarabokból készítették, amelyben az illemhelyek egyfajta szentélyként is szolgáltak.

A wc-nek ugyanis külön istenei voltak, akiket az egészséggel, a jóléttel és a termékenységgel kötöttek össze, így ugyanúgy imádkoztak hozzájuk, mutattak be nekik áldozatot, mint más istenségeknek.

Ezt az ősi hitet és építési formát fejlesztette tovább a Wonderwall úgy, hogy fadarabok helyett 15 betonelemet kapcsoltak össze. A projektet a Nippon Alapítvány támogatta, amelynek missziója egy olyan társadalom létrehozása, amelyben a sokszínűség nem eltávolítja, hanem közelebb hozza egymáshoz az embereket: az alapítvány eddig összesen 17  nyilvános illemhely létrehozásában segédkezett, amelyeket a testi fogyatékossággal élő emberek is használhatnak. A megvalósításba beszállt Japán legnagyobb wc-gyártó cége, a TOTO is. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kis dolgok és nagy változások a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében

Kis dolgok és nagy változások a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében

Budapest csatornázásának kultúrtörténete.

Növényládának tűnő, nyilvános vizeldéket telepítenek Amszterdamban

Növényládának tűnő, nyilvános vizeldéket telepítenek Amszterdamban

Mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma.

Átlátszó vécékkel változtatnák meg az emberek mentalitását Japánban

Átlátszó vécékkel változtatnák meg az emberek mentalitását Japánban

Kívülről belátni, de csak akkor, ha nem tartózkodik senki a helyiségben.

Hirdetés