Kívülről belátni, de csak akkor, ha nem tartózkodik senki a helyiségben.

Tokió egyik nagy idegenforgalmú negyedében átlátszó nyilvános vécéket állítottak fel. A Shigeru Ban Architects által tervezett toalettek egy átfogó terv részét képzik, amellyel szeretnék megváltoztatni az emberek mentalitását a nyilvános vécékkel kapcsolatban.

Az áttetsző falú toaletteket a nagy gyalogosforgalmú Sibuja kerület két parkjában állították fel. 

„Két dolog miatt aggódunk, ha betérünk egy nyilvános vécébe, különösen egy parkban állóba: az egyik a tisztaság, a másik, hogy nincs-e benn valaki” – írják a projekt hivatalos honlapján.

Ennek megfelelően a Shigeru Ban Architects japán építészstúdió olyan üvegfalú toaletteket tervezett, amelyekbe kívülről be lehet látni, de csak akkor, ha azok üresek. Azonban amikor valaki belép, és bezárja az ajtót maga mögött, a falak opálossá válnak, így nem lehet belátni. A felhasználók kívülről ellenőrizhetik a hely tisztaságát és azt is, hogy tartózkodik-e benn valaki. Éjszaka pedig a létesítmény úgy világít a parkban, mint egy szép lámpás.

A toalettek különlegessége, hogy amikor valaki bent tartózkodik, nem tudja, hogy az épület fala átlátszik-e vagy sem, az ajtó bezárása tehát nagyon fontos. A CNN tudósítója tanúja volt, amint valaki direkt elmulasztotta ezt, és a külső szemlélők nagyot nevettek rajta.

A parkokban felállított vécék közül az egyik női, a másik férfi, a harmadik pedig többfunkciós toalett. Ha érdekel a japán toalett kultúra, akkor mutatunk neked egy olyat, amelyről meg nem mondanád kívülről, hogy ez egy nyilvános illemhely. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kis dolgok és nagy változások a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében

Kis dolgok és nagy változások a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében

Budapest csatornázásának kultúrtörténete.

Növényládának tűnő, nyilvános vizeldéket telepítenek Amszterdamban

Növényládának tűnő, nyilvános vizeldéket telepítenek Amszterdamban

Mintegy 50%-kal csökkent a nem megfelelő helyen elvégzett "vadvizelések" száma.

Erről a japán objektumról nem mondanád meg, hogy valójában nyilvános illemhely

Erről a japán objektumról nem mondanád meg, hogy valójában nyilvános illemhely

Az ősi japán kultúrát idézték meg az építészek.

Hirdetés