Hirdetés

Eredet(i)

A valóságtól messze elrugaszkodott, vertikális városvíziót mutattak be Szaúd-Arábiában.

Megalkotta a jövő városi közösségére fókuszáló kísérleti projektjét Mohammed bin Salman szaúd-arábiai koronaherceg és szakértői testülete. A NEOM névre keresztelt vízió a fenntarthatóságra és nagy tömegek békés, stresszmentes együttélésére fókuszál. A Föld első zero gravitiy, függőleges kiterjedésű városát tervezik megépíteni Szaúd-Arábia északnyugati részén, Tabúk tartományban. A 170 kilométer hosszú, ám mindössze 200 méter széles „város” a The Line nevet kapta. A tervezők autók és úttestek nélkül, zéró károsanyag-kibocsátással képzelték el.

 

 

A The Line a NEOM részeként épül majd meg, ahol már maga a NEO MSTACBEL elnevezés is sejteti a munka komplexitását. A világ változását szimbolizáló mozaikszót a projekt fő területeinek kezdőbetűi, mint például média, sport, technológia alkotják. „A The Line tavalyi indulása óta elkötelezettek vagyunk abban, hogy megteremtsük a jövőbeli, újgenerációs városi építészet alapjait. (…) A most bemutatott, vertikális városképet vizionáló anyag kihívást jelent a vízszintes elrendezéshez szokott közösségek számára. Megteremti a természetvédelem és az élhető emberi társadalom alapmodelljét, továbbá alternatívát nyújt napjaink urbánus kihívásaira” – részletezi az elképzelést Mohammed bin Salman koronaherceg.

 

 

A mindössze 34 négyzetkilométeres alapterületű The Line városa – függőleges szerkezetéből adódóan – 9 millió lakos befogadására alkalmas, és 100%-ban megújuló energiaforrásból üzemeltethető. Az emberek egészségét és jólétét helyezi előtérbe a közlekedéssel és infrastruktúrával szemben, így az alapvető szolgáltatások csupán 5 percnyire, míg a természet még ennél is kevesebb, legfeljebb 2 perces sétával érhetők el. Nagyobb távolság leküzdésére nagysebességű vasút (menetideje maximum 20 perc) áll a városlakók rendelkezésére. A projektbe az összes, napjainkban fennálló építészeti, társadalmi és környezeti kívánalmat igyekeztek betervezni.

 

 

A koncepcióban a három dimenzióban (fel, le és keresztben haladva) megközelíthető nyilvános parkok, iskolák, otthonok és munkahelyek függőleges szinteken helyezkednek el. A tükrös homlokzat alapvetően meghatározza, ezen túl optikailag a természetbe olvasztja a várost. A „rendkívüli élményeket és varázslatos pillanatokat” kínáló enteriőr tervezésére egy külön designercsapatot bíz meg a NEOM. A teljes tervezés digitalizált, a megvalósításhoz technológiai és gyártási folyamatokat fejlesztenek.

 

 

A The Line a tengerszint felett 500 méter magasan álló betondzsungele igazi „jövőből a jövőbe” látó projekt, a Saudi Vision 2030 része. Láthattunk már ilyet filmeken, elképzelhettük fantasztikus irodalmi könyvélményeink alapján. Arról viszont vélhetően még álmodozni sem mertünk, hogy még életünkben lehetőség nyílhat ilyen körülmények között élni: egy kis Velence, egy kis New York, némi Marseille, leomló sziklás óceánpart, elképesztő amazonasi növényburjánzás. Gigantikus, mégis emberi léptékű. Talán kissé még sok fantáziát igényel elképzelni, hogy mindez a képernyőből kilépve életre hívható, és – akár már a nem is olyan távoli jövőben – megvalósulhat. Remélni mindenesetre izgalmas.

 

 

NEOM | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eredet(i)

Eredet(i)

A valóságtól messze elrugaszkodott, vertikális városvíziót mutattak be Szaúd-Arábiában.

Paplakból iskola

Paplakból iskola

A Public Atelier és a Fuuze egy barokk parókiát alakított át Csehországban.
 

Belépés a no-go zónába

Belépés a no-go zónába

Mies van der Rohe díjat nyerhet egy őrkői cigányteleppel foglalkozó diplomamunka.

Hirdetés