Èdouard François sztárépítész mutatott egy példát arra, hogyan dobjunk fel egy unalmas városrészt.

47 000 db PREFA homlokzatburkoló rombusz, négy egymáshoz passzoló színben úgy elhelyezve, hogy ezt az egyszerű lakóépületet joggal emeli a svájci Grenoble új építésű negyedének látványosságává. A neves francia tervező, Èdouard François „kígyóháznak” nevezett épülete, amely mára a környék építészeti „kultuszobjektumává” vált.

A francia sztárépítész, Èdouard François vezette iroda, amely 20 évvel ezelőtt jelentős részt vállalt a párizsi Pompidou Center építésében, és amely éppen most ünnepli működésének 30 éves évfordulóját, közismert excentrikus építészeti látásmódjáról és a fenntarthatósággal szembeni elkötelezettségéről, valamint játékos homlokzatairól egyaránt.

A világítótornyok specialistája

François épületei a világon mindenütt első látásra könnyedén felismerhetők. A Montpellier-ben álló legendás „változó épülete”, amely kertté alakul, vagy a 2006-ban épült „Fouquet’s Barrière Hôtel”, a fenntartható és környezettudatos tervezés és építés mintapéldáiként az ilyen látásmóddal rendelkező építészek zarándokhelyeként ismertek.

Erősen rendhagyó egy átlagos városrészben

François szerint az újonnan kialakuló városrész látványáért felelős Christian de Portzamparc meglehetősen egyedi elképzeléssel rendelkezett az épületet illetően: a diszkrét szürke környezetbe ikonikus, már-már teátrális épületet szeretet volna látni, amit az építész szerint nehéz volt abban a kontextusban elképzelni, ahová végül került. Maga a munkafolyamat is rendhagyó volt. A minta alapját egy designer hátizsák mintázata adta, amelyet bescanneltek és felnagyítottak. Utána már csak egy egyszerű lépés volt azt a PREFA 20x20 méretű falburkoló rombuszává alakítani. A látványos eredmény akár egy álca, jótékonyan elleplezi, hangsúlytalanná teszi a sarkokat és éleket, az ablakokat és a kilógó erkélyeket.

Az anyag építészetté válása

Az építész célja a kígyóbőrbe bújtatott épülettel éppen az volt, hogy a környezetében álló, döntően megszokott színű homlokzat közül alaposan kitűnjön. Ehhez a PREFA anyagaiból két alapszínt választott ki első körben. Az antracit és az ezüst mellé két kiegészítő szín, a világosszürke és a természetes fehér került. A PREFA alumínium burkolatainak előnyeit ennél a projektnél sem lehetett figyelmen kívül hagyni: a hosszú élettartam és csekély karbantartási igény mellett a bármilyen magasságban való alkalmazhatósága és garantált színtartósága befolyásolta a döntést. Mivel Grenoble környékére jellemző némi szeizmikus aktivitás is, így a stabilitás és biztonságos építés is fontos kritérium volt.

Kivitelező „kígyóvadászaton”

Az építész szokatlan terveivel, ám az egyes mintákat bemutató pontos rajzokkal érkező kivitelező, Patrick Gaide (ACEM, Saint Martin d’Hères) dúskálhatott a PREFA termékek sokszínűségében. A megvalósult projektnek ugyanakkor nem csak látványa, de a nagyságrendje is szokatlan: a homlokzatra nagyjából 15 000 m2-nyi, mintegy 47000 db, 20x20 méretű rombusz került fel, a gyártó hatékony helyszíni tanácsadásával kísérve. Nem meglepő az építészeti trendet meghatározó építészként ismert szakember ezen munkája és véleménye sem, miszerint a környéknek éppen erre az épületre volt szüksége.

„Ha egy városrészben megjelenik az innovatív látásmód, az húzza magával a többieket is”

– véli Èdouard François.

Forrás: Prefa

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Sztársportolónak sztárépítész kell?

Novak Djokovic beleszeretett egy Renzo Piano-épületbe – és gyorsan vett is egy lakást benne.

 A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták

A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták

Templom, biomassza-erőmű, lakóház, múzeum és egy különleges művészlak is szerepel a Wienerberger Brick Award 2018 versenyén díjazott, természetes kerámiatéglát és -cserepet használó épületek között.

A luxusszállodától a tradicionális íjászközpontig

A luxusszállodától a tradicionális íjászközpontig

„Fémlemezfedések az építészetben”. A PREFA 2018. évi építész és építészhallgatói pályázatának eredményei.

Hirdetés