Az óbudai Kiscelli parkerdő ölelésében fekvő sporttelep a röplabda és a tánc-szakágak munkájának helyszíne lesz.

A TSPC és a KREATÍV Magyar Mérnökiroda tervei szerint valósul meg, a frissen építési engedélyt kapott Vasas Sport Club Folyondár utcai Röplabda- és Táncközpontjának komplex fejlesztésében tervezett új sportcsarnoka és sportközpontja. Az óbudai Kiscelli parkerdő ölelésében fekvő sporttelep modern, nemzetközi verseny-sztenderdeknek is megfelelő központot kap, amely a röplabda és a tánc-szakágak munkájának helyszíne lesz.
 


A fejlesztésben a 80-as években épült, mára rossz állapotúvá vált régi röplabdacsarnokot és a csatlakozó kiszolgáló- és fejépületeket elbontják és helyére modern, a mai kor igényeinek megfelelő épületet terveznek. A 111 éves Vasas Sport Club egyik legsikeresebb szakága a női röplabda. A Vasas Óbuda felnőtt csapata évtizedek óta a hazai élmezőnyhöz tartozik, 2022-ben bajnok, kupagyőztes és Közép-Európai Liga aranyérmes lett. Az utánpótlásrészleg pedig szintén hosszú ideje végez magas szintű nevelőmunkát a Folyondár utcában, kiemelkedő gyermeklétszám mellett.

A fejlesztés célja, hogy a sportklub múltjához egy funkcionálisan és esztétikai szempontból is illő és méltó, energiatudatos épület jöjjön létre, különös figyelemmel a hatékony üzemeltetésre és a fenntarthatóságra.

A tervezők víziója egy egyszerű, átlátható épületszerkezet, amely megfelel a különböző szakágak és sportágak igényeinek.

Az épület letisztult formavilágot mutat: két nagyobb épületegységet hoznak létre, mely homlokzatával is sugallja az egyszerű átlátható formavilágot. A röplabda csarnokrész egy sporthálót imitáló homlokzatot, míg a tenisz edzéseket is kiszolgáló épületrész teniszütő bandázsolás ihlette homlokzati struktúrát kap. A két nagyobb épület között helyezkedik el a kiszolgáló rész, mely jobbára két funkciót ölel át. Az egyik a fő közlekedési gerince az épületnek, ahonnan közvetlenül tölthetők fel a lelátók mind a 2020-ban épült edzőcsarnokban mind az új versenycsarnokban, valamint elérhetők a sporttelep további funkciói. A másik egy természetközeli pihenő és étkező övezetre koncentrálódik, melynek homlokzata és terasza is élő burkolattal vannak ellátva. A letisztult rendszer alapvető koncepciója a nyitottság, befogadás, hívogatás jelszavakkal jellemezhető.
 


A komplexumban egy nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas 1500 férőhelyes lelátóval ellátott center röplabda – versenypálya kap helyet, amely mobilfalak segítségével 5 darab edzésre alkalmas röplabdapályává alakítható. A labdajáték csarnokok mellett, aerobik terem, táncterem, konditermek, szauna, jacuzzi és számos öltöző, illetve a szomszédos teniszpályákat is kiszolgáló épületegység kerül kialakításra. Az épületben egy 150 főt kiszolgáló étterem és irodák is helyet kapnak.

A tervezés során kiemelt szakterület a tartószerkezeti tervezés, mivel Óbuda érintett területe régi bányászati helyszín volt, illetve a közelben barlangrendszer is található. A Folyondár utcai telephely egy viszonylag nehezen megközelíthető hely. A legnagyobb kihívást a terepadottságok jelentették: a telek lejtőssége miatt nagy szintkülönbségekkel, elbontandó épületekkel és egy megmaradó, a kivitelezési időszakban is zavartalanul üzemelő épületegységgel, heterogén építészeti környezetben kellett megtalálniuk a tervezőknek az új létesítmény helyét, amely egyfajta harmóniát teremt a környezetben.

A fejlesztés rendezi a parkolási nehézségeket is, közel 100 férőhelyes mélygarázs mellett felszíni parkolók, buszparkolók kerülnek kialakításra.
 


ZÖLD ÉS FENNTARTHATÓ MEGOLDÁSOK A VASAS SPORTTELEPEN:

Természetes fény | A tervezők a mesterséges világítás helyett természetes fényforrásokkal igyekeztek megoldani a bevilágítást. Szintkülönbségekkel megvalósuló épület lévén számos tetőablak és felülvilágító segíti a termek benapozását, így járulva hozzá az üzemeltetési költségek és energetikai veszteség csökkentéséhez.

Hűsítő árnyékolás | Az épület perforált homlokzati elemek segítségével szűri a napfényt és véd a meleg ellen a nyári időszakban, ezáltal kevesebb energiát használva klimatizált hűtésre. A magas szintű röplabda TV közvetítéseknek, ahol közvetlen napfény nem érheti a pályát. Az épület fehér homlokzata véd a felmelegedéstől, a röplabdacsarnok fehér négyzetrácsos burkolata reflektál a röplabdaháló jellégre.

Zöldtető, zöld tér, őshonos növények | A sportkomplexum a Kiscelli parkerdő ölelésében, őshonos fákkal és gazdag növényzettel várja vendégeit, természetközeli érzést kölcsönözve az ide látogatók számára.

Zsilipes öltözőrendszer | Ennek a rendszernek köszönhetően utcai cipőben és ruházatban nem lehet a sporttermekbe lépni, így járulva hozzá az üzemeltetési költségek és a takarítás csökkentéséhez.

Csapadékvíz hasznosítás | Az összegyűjtött csapadékvizet a zöldfelületek és a salakos teniszpályák locsolására használják.

Komfortérzet, könnyebb tájékozódás, transzparens terek | Az épületegyüttesben sok a belső üvegfelület, átlátható terek segítik a tájékozódást.

Elektromos autótöltés | Az épületkomplexum parkolójában 18 elektromos autótöltő került kialakításra.

A Vasas Sport Club épülete akadálymentes.
 

A generáltervező TSPC Kft. portfoliójában további számos sportlétesítmény található, többek között: a szegedi Tiszavirág Sportuszoda, a Zalaegerszegi Városi Uszoda vagy a Testnevelési Egyetem új campusa, amely szintén az építésziroda tervei szerint valósul meg.
 

Megrendelő: Vasas Sport Klub
Felelős tervező – TSPC Kft.: Kádár Mihály, Huszár Attila
Projektmenedzser – TSPC Kft.: Balla Balázs
Építész munkatársak: Kreatív Magyar Mérnök Kft.: Zács András, TSPC Kft.: Gergó Balázs, Kovácsová Henrietta, Szabó Anna, Szamosi Máté, Zsemlye Éva
Látványtervezés – TSPC Kft.: Tornyi Dávid, Csörsz Judit, Sümegi János
Tartószerkezet – TSPC Engineering Kft.: Csiszár Sándor, Fejér Szabolcs
Épületvillamosság – Met-Net Kft: Szögi Mátyás; Aspectis Kft.: Kelemen Norbert
Épületgépészet – Perfect-Plan Kft.: Vörös Tamás
Közműtervezés – TSPC Mérnökiroda Kft.: Szova Ákos
Út- és forgalomtechnika – TSPC Mérnökiroda Kft.: Geri Péter
Tűzvédelem – TSPC Kft.: Molnár Bálint, Pál Anna
Tájépítészet – Gardenworks Kft.: Bőcs Beatrix

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

GOBUDA Mall néven újult meg az EuroCenter

GOBUDA Mall néven újult meg az EuroCenter

Március 24-től folyamatosan adják át a látogatók részére az újjászületett észak-budai plázát.

Éjszakai kalandok Óbudán

Éjszakai kalandok Óbudán

Ismét jön az Óbudai KultÉj!

Hirdetés