A célnak megfelelően, azaz családi házra vágyó megrendelőként néztünk szét a NMTK friss honlapján.

A napokban lett nyilvánosMiniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló online családiház-tervadatbázis, a Nemzeti Mintaterv Katalógus új honlapja, amelyen családi házak helyszíni adaptálásra alkalmas részletes tervdokumentációi érhetőek el díjmentesen, célja pedig segítséget nyújtani a családi ház tervezéshez. Ha már így, akkor egyszerű – családi házra vágyó – felhasználóként belenéztünk a NMTK-ba.

NMTK 032 – tervező: Jánszky Györgyi Teréz

Szakmai fórumokon magunk is láttuk a reakciókat a pénteken megjelent NMTK-ra: az építészek finoman szólva nem rajonganak érte, nagyjából az jellemzi a hangulatot, hogy aki korábban azt hitte, hogy „az egyszerű bejelentés után nincs lejjebb”, de kiderült számára, hogy van; illetve szintén általános vélemény, hogy „lerombolják a szakmai presztízs utolsó morzsáit is”. Az építészszakma reakciói azonban külön cikk tárgyát képezik, most arra voltunk kíváncsiak, 

mi van odabent, a katalógusban? Mit tartalmaz pontosan, milyenek a tervek?

Hangsúlyozottan mezei felhasználóként voltunk kíváncsiak erre. Mit kap, aki szeretne egy családi házat, és szétnéz a honlapon? Elsősorban rengeteg információ jön szembe, talán a mi hibánk, de a típustervek böngészése előtt rákattintottunk az Adaptációs iránytű rovatra, annak is az Építtetőknek készített részére. Itt kissé zavaros navigációt találtunk, amennyiben az egér gördítésével nem a főblokkot gördítettük lejjebb, hanem szélsebesen végigszáguldottunk a menüsoron. Időbe telt megszokni, hogy magán az oldalsó menüsoron kell görgetni. Ezen kívül a segédlet videói nem új ablakot dobnak fel, hanem kapásból új oldalt nyitnak meg, így egyesével minden alkalom után vissza kell térni a kiindulóponthoz.

Ezek azonban csak technikai nehézségek, maga a házépítési kisokos alapvetően hasznos egy laikusnak.

Mindenekelőtt az oldal megismertet több alapfogalmat – a metszetről, alaprajzról, belsőépítészetről és egyéb fogalmakról rövid, mintegy másfél perces videók vannak –, így azt is láthatja a megrendelő, hogy egy-egy tervet nem lehet egy az egyben ledobni bármely telekre (lásd: helyszínrajz-fejezet). Ezt nyomatékosítja is több helyen az oldal, például figyelmeztet, hogy „az  NMTK-ban már előkészített mintatervek állnak rendelkezésre, melyek közül az építtető választhat, majd a letöltésük után egy (adaptáló) építésznek és szakági tervezőknek a mintatervet a helyszínre kell illeszteniük a helyi szabályok alapján és az építtető egyes igényei szerint”.

Az NMTK 009 (tervező: Csehák Fanni)... és a ház metszete

Még szintén ezen a részen jogi segédletet is találtunk, illetve végigveszi az oldal a folyamat lépéseit – a negyedik, Az építtetői igények átgondolása című fejezet azonban még üres, nyilván várható ápdét. Összefoglalva: ez az edukációs jellegű, tájékozató, orientáló „iránytű” hasznos, akkor is, ha elvonatkoztatunk a családi ház-tervezés konkrét programjától.

Akkor nézzük meg az egyes típusterveket is! Milyenek vannak, kik a tervezők, milyenek az árak, a keresési szempontok?

A felső menüsorban az Építész keresés okozott némi zavart: azt vártuk, a típusházak tervezői közt lehet keresni, talán mert ők könnyebben segíthetnek a saját tervüket az adott helyszínre adaptálni. De nem, innen egy kattintással a Kamara oldalán találtuk magunkat. És akkor már tényleg a Mintatervek!

NMTK 016 - 3 szoba, 118 nmTervező: I-Quadrat Építész- és Mérnökiroda Kft.

Kezdjük a rendezési szempontokkal: háromféleképpen – szobák száma, négyzetméter és ár alapján – rendezhető növekvő vagy csökkenő sorrendbe a kínálat. Viszont sajnos az utóbbi kategória erősen foghíjas, a tervek többségéhez nincs hozzárendelve ár.

A bal oldali menüsorban ezeken a szempontokon belül szűrhetünk, illetve van néhány speciális szempont:

  • Épület kategória (új építésű / kockaház átalakítás);
  • Család: felnőttek+gyerekek száma (érdekes, hogy többgenerációs modellel nem számoltak);
  • Beépítési mód (oldalhatáron álló, ikres, szabadon álló, szabadon álló saroktelek, tanya);
  • Tetőforma (utcára merőleges nyeregtető, utcával párhuzamos nyeregtető, sátortető, lapostető);
  • Telek lejtése (vízszintes, sík telek; utca felé lejtő telek; utcáról ellejtő telek; meredek lejtő).

Mindezek mellett félre lehet tenni a kedvenc terveinket is.

Tervből pedig számos van: a 96 darab új építésű házat 12 oldalon át lapozgathatjuk, a 21 kockaház átalakítás két oldalt tölt meg. Ez a része a honlapnak még kicsit ingatag lábakon áll, meglehetősen változatos számokat mutat az oldal az egyes kattintások után. Ennyiben tehát a navigáció nehézkes kissé, aki tehát lát valami jót, tegye félre magának az url-t a számtalan ismert módszer bármelyikével.

A tervek óriási száma szavatolja, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelő házat, és nyilván a személyre szabás aktusa is eleve része a programnak.

Ha pedig kiválasztunk egy házat, ott a látványterveken túl látunk alaprajzot, metszetet, illetve a főoldalon mutatott adatokon túl is néhányat (pl. beépítési mód, tetőforma, telek lejtése). Némi csalódásunkra viszont az NMTK-ról kiadott hivatalos közleményben szereplő, így aztán a magyar hírfogyasztóknak máris jól ismert „NMKT 000” kódjelű ház tervezőjéről nincs adat. Az esetek többségében azonban találtunk tervezőt (építészt vagy irodát) is.

Az NMTK 000Belülről láthatjuk, a tervezőjét nem tudjuk

Ahogy említettük is, nagy hiányosság az áraknál van: a legtöbb tervnél nincs, de ahol van, ott sem tűnik reálisnak. Ennyiben az oldal a nagyberuházásokat mímeli a kezdeti kalkulált költségek szinte biztosan elszállnak majd, már csak az anyagárak és a munkadíjak folyamatos emelkedése miatt is.

Találtunk például négyszobás, 91 négyzetméteres, sátortetős családi ház mintatervet 33,8 milliós kalkulált áron. Külön öröm, hogy az oldalon közlik azt is: CSOK képes munkaterv (ez az opció minden háznál szerepel természetesen). A költségekre kattintva egy részletes listát találtunk, a következő tételekre szedve: bontási munkák, szerkezetépítés, építészet és szakipar, belsőépítészet és beépített bútorok, épületgépészet, épületvillamosság, külső munkák.

Az NMTK 038 minttaterv, 4 szoba, 91 négyzetméter, 33,8 millióért

Találtunk 248 négyzetméteres házat, illetve hat- és hétszobás házakat is, nagy terasszal, napelemmel – sokféle variáció lehetséges.

Talán érdemes lenne egy szabadszavas keresővel kiegészíteni a katalógust, és energiahatékonyság szerinti keresést beiktatni. Ezek azonban részletkérdések: a kulcskérdés, hogy teljesíti-e a projekt az eredeti küldetését, lakhatáshoz juttat-e családokat, kapnak-e érdemi munkát az „adaptáló építészek”, hogyan hat az egész a hazai családi ház tervezésre, miként formálja a szemléletet, az építész-megbízó viszonyt, a szakma önbecsülését.

Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozunk a jövőben, most, első körben azonban mindenképpen szükségesnek tartottuk megnézni magát az oldalt, a terveket, a rendszer működését, erősségeit, esetleges hiányosságait.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolatok

Kapcsolatok

Családi ház Budajenő határában

Balaton-zöld tetők alatt

Balaton-zöld tetők alatt

Nyaraló Balatonalmádiban

Stílusgyakorlat

Stílusgyakorlat

Családi ház és megújuló pavilon a budai hegyekben

Hirdetés