A COBE befejezte az Opera Parkot

Az elmúlt időszak intenzív építkezéseinek következtében a zöld rekreációs területek egyre szűkösebbé váltak Koppenhágában. Mégis történt pozitív ellenpélda, ugyanis a sűrű és történelmi városközpont szívében, a belső kikötő egyik kiemelt helyén egy három focipálya méretű parkszigetet alakítottak ki. Hat kert, egy üvegház és egy kávézó kapott helyet a Dán Királyi Opera szomszédságában, szerves összeköttetésben az épülettel. A COBE tervét az A.P. Møller Alapítvány választotta ki 2019-ben egy tervpályázat keretében.
 


Az egész évben látogatható Operapark hat, a világ különböző részeiről származó kertből áll: az Észak-Amerikai Erdő, a Dán Tölgyerdő, az Északi Erdő, a Keleti Kert, az Angol Kert és a Szubtrópusi Kert. Nem kevesebb, mint 628 fa, 80 000 évelő és bokor, valamint 40 000 hagymás növény található a világ minden tájáról. A növényzet megjelenése, illata, színe és sűrűsége az évszakok szerint változik. 
 

 „Az Opera Park egy olyan hely, ahol a természet az első helyen áll Koppenhága nyüzsgő városfejlesztése közepette. Hat kertjével, kanyargós ösvényeivel és gondosan kialakított kilátópontjaival a projekt Koppenhága történelmi, romantikus kertjeinek elemeit ragadja meg, hogy szembenézzen napjaink kihívásaival, például a biológiai sokféleség csökkenésével és a vízgazdálkodással”– osztotta meg a COBE alapítója, Dan Stubbergaard. 


A 21 500 négyzetméteres létesítmény egy parkosított híd tetején kialakított fedett sétányon keresztül kapcsolódik a szomszédos Dán Királyi Operához. A szigetre vezető összeköttetést úgy tervezték, mint a természet egy darabját, amely átkel a kikötői csatornán, integrálva a tájat és az építészetet. Az utakat porózus kavicsfelület borítja, a felesleges esővizet pedig esőágyakban gyűjtik össze. A parkosított híd és az üvegház zöldtetői felfogják és késleltetik az esővíz bejutását a területre, miközben táplálékforrásként szolgálnak a park állatvilágának. Az Opera tetején elhelyezett napelemek pedig a mélygarázst, a parkot és az üvegházat is ellátják energiával. 
 


A park választott anyagai robusztusak és újrahasznosíthatók, a rengeteg fa és növényzet pedig védelmet nyújt a kikötő és a tenger felől érkező erős szelek ellen, csökkentve a turbulenciát és növelve a park használóinak kényelmét. A magasan fekvő terep továbbá megóvja a szigetet a heves esőzések és a kikötő vízszintjének jelentős emelkedése esetén fellépő áradásoktól. A kerteken kívül a parkban egy központi üvegház is található kávézóval, amely hozzáférést biztosít a mélygarázshoz. Az üvegház egy organikus formájú, lebegő tetővel ellátott üvegszerkezettel rendelkezik. 
 


Forrás: Designboom

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Videón a Citadella megújítása

Videón a Citadella megújítása

A hatezer négyzetméteres közparkkal gazdagodó építmény 2023-ra újul meg. 

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

Átadták a 65 ezer hektáros Pilisi Parkerdő fejlesztéseit

32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Mik azok a Game changerek?

Mik azok a Game changerek?

Július 1-15 között ismét virtuális városi séták a Guiding Architects kalauzolásával, nyolc városban, Koppenhágától Rio de Janeiróig.

Hirdetés