Csavarosabban használta a fát, mint eddig bármikor.

Kengo Kuma híres arról, hogy játékosan használja a fa elemeket az épületeiben, és Ausztráliában sem hazudtolta meg önmagát: a The Exchange épületét fa szalagokkal csavarta körbe, ezek adják ki a hatemeletes központ alakját. Az épület egyúttal a japán építész első alkotása az országban. 

Kengo Kuma tervezési filozófiájának középpontjában a történelmi és a kortárs közti egyensúly megtalálása áll; úgy keres új utakat, hogy közben értelmezi a múlt értékeit is.

Kuma megbízói szerint ez jól visszatükröződik az új épületben is, az Exchange dinamikus formájával és a felhasznált anyagok mixtúrájával hívja fel a figyelmet a Darling kikötő területére, amely évszázadokon keresztül az üzleti tevékenység központja volt, jelentős hajóforgalommal. Az Exchange Sydney belvárosának szívében található, az üzleti központ szélén, a cél egy olyan épület létrehozása volt, amely lágy, meleg hatást kelt a körülötte lévő üvegépületek közé ágyazva. A 20 000 méter hosszúságú, világos színű fába csomagolt épület terveit Kuma még 2016-ban hozta nyilvánosságra.

Az épület belsejében van könyvtár, piactér, alkotótér a startupok számára, tetőtéri bár és étterem. A Darling Square és a The Exchange része egy nagy fejlesztési projektnek, amelyet a Lendlease ingatlanfejlesztő cég bonyolít le: 4200 új lakást adnak át, és 2500 új munkahellyel számolnak, miközben további attrakciókkal próbálják majd a környékre csalogatni a látogatókat.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen lett Kuma új múzeuma Dundee-ban, kattints ide! Ha pedig nem hiszed, hogy Kuma cipőt is tervezett már, akkor ide!

Forrás: Kengo Kuma Associates
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az 1964-es tokiói olimpia visszaadta Japán önbecsülését, mindez azonban nem ment volna az építészet nélkül

Az 1964-es tokiói olimpia visszaadta Japán önbecsülését, mindez azonban nem ment volna az építészet nélkül

Japán újjászületésében és annak megmutatásában elvitathatatlan szerepe van az építészeti tervezésnek.

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

És egy olyan könyvtárt, ami színházzá alakítható.

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Ráadásul úgy, mintha egy közösségi lakóprojektet valósított volna meg embereknek.

Hirdetés