Hirdetés

Elkészült Kengo Kuma első ausztráliai épülete

Csavarosabban használta a fát, mint eddig bármikor.

Hirdetés

Kengo Kuma híres arról, hogy játékosan használja a fa elemeket az épületeiben, és Ausztráliában sem hazudtolta meg önmagát: a The Exchange épületét fa szalagokkal csavarta körbe, ezek adják ki a hatemeletes központ alakját. Az épület egyúttal a japán építész első alkotása az országban. 

Kengo Kuma tervezési filozófiájának középpontjában a történelmi és a kortárs közti egyensúly megtalálása áll; úgy keres új utakat, hogy közben értelmezi a múlt értékeit is.

Kuma megbízói szerint ez jól visszatükröződik az új épületben is, az Exchange dinamikus formájával és a felhasznált anyagok mixtúrájával hívja fel a figyelmet a Darling kikötő területére, amely évszázadokon keresztül az üzleti tevékenység központja volt, jelentős hajóforgalommal. Az Exchange Sydney belvárosának szívében található, az üzleti központ szélén, a cél egy olyan épület létrehozása volt, amely lágy, meleg hatást kelt a körülötte lévő üvegépületek közé ágyazva. A 20 000 méter hosszúságú, világos színű fába csomagolt épület terveit Kuma még 2016-ban hozta nyilvánosságra.

Az épület belsejében van könyvtár, piactér, alkotótér a startupok számára, tetőtéri bár és étterem. A Darling Square és a The Exchange része egy nagy fejlesztési projektnek, amelyet a Lendlease ingatlanfejlesztő cég bonyolít le: 4200 új lakást adnak át, és 2500 új munkahellyel számolnak, miközben további attrakciókkal próbálják majd a környékre csalogatni a látogatókat.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen lett Kuma új múzeuma Dundee-ban, kattints ide! Ha pedig nem hiszed, hogy Kuma cipőt is tervezett már, akkor ide!

Forrás: Kengo Kuma Associates
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hullámzó sziklaszirt

Hullámzó sziklaszirt

A Kengo Kuma-tervezte Dundee Design Museum.

Best of design 2019

Best of design 2019

A Red Dot magyar díjazottjaitól kezdve Kengo Kuma cipőjéig.

Pálya a magasban

156 - 2019/8

Két nagyon erős külföldi projekttel nyit az Octogon utolsó 2019-es száma: a Dundee Design Museumot Kengo Kuma, a bordeaux-i MÉCA épületét Bjarke Ingels irodája tervezte. Rögtön utánuk mindannyiunk vágya következik: egy négyévszakos nyaraló a Balaton északi partján, a Reload Építészstúdiótól. Körbenéztünk a BudaPart első két átadott lakóépületénél (Vikár & Lukács Építész Stúdió), és az ózdi Újváros Téri Általános Iskola tornacsarnokában (Csontos Györgyi DLA, Mixa Stúdió), a Gyarmati Dezső Uszodában (Plant-Atelier Péter Kis), és még ezzel sem ért véget a sportvonal, mert bejártuk az Illovszky Rudolf Stadiont (Vasas, BIM Design), illetve a szegedi Szent Gellért Fórumot is.

Hirdetés