Csavarosabban használta a fát, mint eddig bármikor.

Kengo Kuma híres arról, hogy játékosan használja a fa elemeket az épületeiben, és Ausztráliában sem hazudtolta meg önmagát: a The Exchange épületét fa szalagokkal csavarta körbe, ezek adják ki a hatemeletes központ alakját. Az épület egyúttal a japán építész első alkotása az országban. 

Kengo Kuma tervezési filozófiájának középpontjában a történelmi és a kortárs közti egyensúly megtalálása áll; úgy keres új utakat, hogy közben értelmezi a múlt értékeit is.

Kuma megbízói szerint ez jól visszatükröződik az új épületben is, az Exchange dinamikus formájával és a felhasznált anyagok mixtúrájával hívja fel a figyelmet a Darling kikötő területére, amely évszázadokon keresztül az üzleti tevékenység központja volt, jelentős hajóforgalommal. Az Exchange Sydney belvárosának szívében található, az üzleti központ szélén, a cél egy olyan épület létrehozása volt, amely lágy, meleg hatást kelt a körülötte lévő üvegépületek közé ágyazva. A 20 000 méter hosszúságú, világos színű fába csomagolt épület terveit Kuma még 2016-ban hozta nyilvánosságra.

Az épület belsejében van könyvtár, piactér, alkotótér a startupok számára, tetőtéri bár és étterem. A Darling Square és a The Exchange része egy nagy fejlesztési projektnek, amelyet a Lendlease ingatlanfejlesztő cég bonyolít le: 4200 új lakást adnak át, és 2500 új munkahellyel számolnak, miközben további attrakciókkal próbálják majd a környékre csalogatni a látogatókat.

Ha kíváncsi vagy arra, milyen lett Kuma új múzeuma Dundee-ban, kattints ide! Ha pedig nem hiszed, hogy Kuma cipőt is tervezett már, akkor ide!

Forrás: Kengo Kuma Associates
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kengo Kuma most Rubik-kocka bútort készített

Kengo Kuma most Rubik-kocka bútort készített

A japán építész egyetemistaként a Rubik-kocka hatása alá került egy időre.

Környezetbarát cementből készített járdát egy ausztrál egyetem

Környezetbarát cementből készített járdát egy ausztrál egyetem

A kutatás következő fázisa a 12 hónapos monitorozás.

Lenyűgöző töltőtollat tervezett Kengo Kuma

Lenyűgöző töltőtollat tervezett Kengo Kuma

A Varius toll elegáns acélvázát az építész kedvenc alapanyaga, a fa borítja.

Hirdetés