A fotós szakmát újabb veszteség érte

Szakmai csatornán érkezett a hír, hogy életének 81. évében 2021. július 17-én hosszú betegség után eltávozott a földi világból Lelkes Lászó belsőépítész, fotóművész és operatőr.

Lelkes László családjában hat generációra visszamenően öröklődött a művészi hivatás - festészet, fotó, tervezőművészet szobrászat egyaránt képviseltette magát.

Anyai nagyapám ötvös volt, apai nagyapám pedig nagyon jól rajzolt, és gyönyörű tárgyakat készített. Anyám, apám a Képzőművészeti Főiskolát végezték el. Apám emellett tervezett bútort, kelyhet, örökmécsest, keresztelőkutat, festett falképet. Így természetes volt, hogy az öt testvér is erre a pályára készült. Apámnak az volt a terve, hogy az egyházművészeti munkáit közösen fogjuk kivitelezni. Ezért ment bátyám freskó szakra, én ötvösnek, ami aztán építészetként folytatódott, egyik öcsém díszítőfestőnek, a másik festőnek, a húgom pedig belsőépítésznek.  Aztán a világ másképp alakult.../Seres Szilvia interjúja Lelkes Lászlóval Balkon folyóiratban, 2013. 11-12 sz/

Végzettségénél fogva különös érdeklősdést mutatott az építészeti fotózás, városi fotó iránt. 1973-ban Pest és Buda egyesí­tésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fényképes visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készí­tett fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készí­tette. 2013-ban, 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszí­neket, 21. századi alteregók címmel a Fuga mutatta be a kiállítást Seres Szilvia kurátori munkájával. Lelkes László fotóművész, egyetemi oktató 1958-ban tett mestervizsgát az Iparművészeti Gimnázium ötvös szakán. Diplomáját 1967-ben szerezte az Iarművészeti Főiskola Építész szakán, mesterei Jánossy György, Jurcsik Károly, Szrogh György voltak. Tanulmányi befejezése után a fotózás számos területén tevékenykedett. Fotózott itthon és külföldön, Magyarországon kívül Helsinkiben, Assisiben, Mexikóban, Cipruson és Mallorcán. Oktatott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, és a BME Urbanisztikai Tanszékén. Közreműködött tv-műsorok operatőreként az MTV1 és a Duna Tv műsoraiban. Fotói számos képző- és iparművészeti, építészeti kiadványban szerepeltek,  neves iparművészek monográfiái fűződnek nevéhez (Szilviczky Margit, Schrammel Imre). 1989-ben munkájával az Év legszebb könyve díjat érdemelte ki (Preisich Anikó: Otthon a lakásban)

Az ember, amikor lát valamit, ami megfogja, akkor a fejében már a kész kép jelenik meg. Nemcsak kompozícióban, hanem tónusban, színben. Azt a képet látja, amit meg szeretne, meg fog csinálni. /Seres Szilvia interjúja Lelkes Lászlóval Balkon folyóiratban, 2013. 11-12 sz/

 

Galériánkban Lelkes László fotóiból nyújtunk válogatást. A képek forrása: lelkesdesign.hu 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

Elhunyt Kenzo Takada, a Kenzo divatmárka alapítója

A divattervező halálát a koronavírus okozta.

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Elhunyt Cini Boeri olasz tervező

Moduláris bútorai tették ismertté, de emellett számos lakóépületet és irodaházat is tervezett világszerte.

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Elhunyt Terence Conran brit formatervező

Stílusteremtő bútoraival és háztartási termékeivel a háború utáni apátiából akarta felrázni a fiatalokat.

Hirdetés