Hirdetés

Elhunyt Lekes László fotóművész

A fotós szakmát újabb veszteség érte

Szakmai csatornán érkezett a hír, hogy életének 81. évében 2021. július 17-én hosszú betegség után eltávozott a földi világból Lelkes Lászó belsőépítész, fotóművész és operatőr.

Lelkes László családjában hat generációra visszamenően öröklődött a művészi hivatás - festészet, fotó, tervezőművészet szobrászat egyaránt képviseltette magát.

Anyai nagyapám ötvös volt, apai nagyapám pedig nagyon jól rajzolt, és gyönyörű tárgyakat készített. Anyám, apám a Képzőművészeti Főiskolát végezték el. Apám emellett tervezett bútort, kelyhet, örökmécsest, keresztelőkutat, festett falképet. Így természetes volt, hogy az öt testvér is erre a pályára készült. Apámnak az volt a terve, hogy az egyházművészeti munkáit közösen fogjuk kivitelezni. Ezért ment bátyám freskó szakra, én ötvösnek, ami aztán építészetként folytatódott, egyik öcsém díszítőfestőnek, a másik festőnek, a húgom pedig belsőépítésznek.  Aztán a világ másképp alakult.../Seres Szilvia interjúja Lelkes Lászlóval Balkon folyóiratban, 2013. 11-12 sz/

Végzettségénél fogva különös érdeklősdést mutatott az építészeti fotózás, városi fotó iránt. 1973-ban Pest és Buda egyesí­tésének 100. évfordulója adta az ötletet egy fényképes visszatekintéshez. Klösz György felvételei alapján készí­tett fotókat, felkutatva azokat a helyeket, ahonnan anno Klösz a képeit készí­tette. 2013-ban, 40 év elteltével ismét lefotózta ezeket a helyszí­neket, 21. századi alteregók címmel a Fuga mutatta be a kiállítást Seres Szilvia kurátori munkájával. Lelkes László fotóművész, egyetemi oktató 1958-ban tett mestervizsgát az Iparművészeti Gimnázium ötvös szakán. Diplomáját 1967-ben szerezte az Iarművészeti Főiskola Építész szakán, mesterei Jánossy György, Jurcsik Károly, Szrogh György voltak. Tanulmányi befejezése után a fotózás számos területén tevékenykedett. Fotózott itthon és külföldön, Magyarországon kívül Helsinkiben, Assisiben, Mexikóban, Cipruson és Mallorcán. Oktatott a Magyar Iparművészeti Főiskolán, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban, és a BME Urbanisztikai Tanszékén. Közreműködött tv-műsorok operatőreként az MTV1 és a Duna Tv műsoraiban. Fotói számos képző- és iparművészeti, építészeti kiadványban szerepeltek,  neves iparművészek monográfiái fűződnek nevéhez (Szilviczky Margit, Schrammel Imre). 1989-ben munkájával az Év legszebb könyve díjat érdemelte ki (Preisich Anikó: Otthon a lakásban)

Az ember, amikor lát valamit, ami megfogja, akkor a fejében már a kész kép jelenik meg. Nemcsak kompozícióban, hanem tónusban, színben. Azt a képet látja, amit meg szeretne, meg fog csinálni. /Seres Szilvia interjúja Lelkes Lászlóval Balkon folyóiratban, 2013. 11-12 sz/

 

Galériánkban Lelkes László fotóiból nyújtunk válogatást. A képek forrása: lelkesdesign.hu 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Búcsú Nagy Bálinttól

Búcsú Nagy Bálinttól

Személyesen...

Elhunyt Lekes László fotóművész

Elhunyt Lekes László fotóművész

A fotós szakmát újabb veszteség érte

Nincs találat!

Hirdetés