Böhm a második világháború utáni németországi templomépítészet egyik kiemelkedő alakja, aki brutalista, szoborszerű épületeiről ismert.

101 éves korában elhunyt Gottfried Böhm, az első német építész, akit Pritzker-díjjal ismertek el. Böhm 1986-ban kapta meg az építész szakma legmagasabb elismerését, és egészen 2015-ig – amikor Frei Ottót is kitüntették vele – az egyedüli német Pritzker-díjas építész volt. Böhm június 9-én kölni otthonában halt meg. 

Gottfried Böhm építészmérnök és szobrász hét évtizedes pályafutása során több mint 150 épületet tervezett, melyeknek csaknem fele szakrális épület volt, és számos közülük a második világháború alatt elpusztult templomok helyén épült. Egy ideig édesapjával, Dominikus Böhmmel (1880-1955) dolgozott, első önálló munkája az 1943-ban elpusztult kölni Szent Kolumbia templom romjaira épült Madonna in Trümmern („Romok Madonnája”) kápolna megtervezése volt, melyhez egy nyolcszög alakú, sátorszerű szerkezetet tervezett. (A kápolna ma már a Peter Zumthor által tervezett, 2007-ben megvalósult Kolumba Művészeti Múzeum része.)

A Maria, Königin des Friedens (Mária, a béke királynője) zarándoktemplom az észak-németországi Nevigesben

Leghíresebb épületei között található a Maria, Königin des Friedens (Mária, a béke királynője) zarándoktemplom az észak-németországi Nevigesben, amelynél Böhm szakított a tradíciókkal. A betonból épült templom brutalista formája egy absztrakt, kubista szoborra hasonlít. Böhm épületeire jellemzőek az összetett formák: csigalépcsők, tornyok, hidak, kúpszerű tetők, kupolák és különleges mennyezetek alkalmazása.

A bensbergi városházaHans Otto Színház, Gottfried Böhm utolsó épülete

Gottfried Böhm húsz évig tanított az RWTH Aachen Egyetemen. Utolsó terve a 2006-ban Potsdamban megépült Hans Otto Színház volt. 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta a 2021-es Pritzker Építészeti Díjat 

Egy „bontásellenes” francia építészduó nyert, amely visszafogott beavatkozásokat hajt végre az infrastruktúra korszerűsítése, és a minőség javulás érdekében.

Ír építészek kapták a Pritzker-díjat

Ír építészek kapták a Pritzker-díjat

Yvonne Farrell és Shelley McNamara mindössze a negyedik és ötödik női győztes a díj 41 éves történetében.

Építészeti kitekintés Brazíliába

Építészeti kitekintés Brazíliába

Megnéztük, milyen házakat építettek mostanában Brazíliában, és kicsit a múltba is visszamegyünk Walter Gropius nyomán.

Hirdetés