Elhunyt Charles Jencks építész

A posztmodernt éltette, a modernizmust eltemette.

Nyolcvanéves korában elhunyt Charles Jencks építész, tájépítész, aki leginkább építészkritikai, építészetelméleti írásaival hívta fel magára a figyelmet. Eltemette a modernizmust és éltette a posztmodernt, melyet A posztmodern építészet nyelve című munkájában körvonalazott. Úgy vélte, a modern építészet 1972. június 15-én délután 3 óra 32 perckor elhalálozott.

Fotó: https://worldarchitecture.org

Charles Jencks 1939 június 21-én született Baltimore-ban, Maryland-ben, angol irodalmi diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, mielőtt az építészetet kezdte volna tanulmányozni a Harvard Graduate School of Design-ban. 1965-ben szerzett diplomája után Angliába költözött, ahol építészettörténeti PhD-t végzett a londoni University College-ban. 

Jencks doktori disszertációja a Modern mozgalmak az építészetben című 1972-es könyve volt. Ezt követően írta meg a A posztmodern építészet nyelve (The Language of Post Modern Architecture) című munkáját, amelyben a a modernizmus után létrejött építészeti stílusirányzatokat vizsgálta és kategorizálta. Ebben a könyvben Jencks kifejtette azon nézetét, hogy míg a modern építészet a síkokból és a derékszögből építkezik, a posztmodern építészet a természettel, az emberi elmével és testtel, valamint a városi környezettel összefüggésbe hozható alakzatokat részesíti előnyben.

Jenks úgy vélte, hogy a modern építészet meghalt St. Louisban, Missouri államban, 1972. június 15-én délután 3 óra 32 perckor, amikor a hírhedt Pruitt-Igoe-tervnek, még inkább egyes betontömbjeinek, dinamittal megadták a kegyelemdöfést. 

A lakótelep a Modern Építészek Nemzetközi Kongresszusa (CIAM) leghaladóbb gondolatai szerint épült, és tervezése idején, 1951-ben díjat nyert az Amerikai Építészeti Intézettől (AIA). Lakói azonban alig két évtized alatt tönkretették, így lett romba döntés a sorsa.

Forrás: Tervlap.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Tomay Tamás

Meghalt Tomay Tamás

Az építesz 72 éves volt.

Nemzetközi díj fiatal építészeknek

Nemzetközi díj fiatal építészeknek

A Lisszaboni Triennálé bcp Début nemzetközi díj azt a célt szolgálja, hogy elősegítse a fiatal építészek karrierjét.

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

Szalay Tihamér, az MD Studio vezető tervezője mesélt az NKE restaurált főépületéről.

Hirdetés