Aurea Ana Palace Hotel az Akadémia utcában. Light by BE LIGHT!  

Az Országház közvetlen közelében, az Akadémia utcában nyitotta meg kapuit az Aurea Ana Palace Hotel. A műemléképület 1847-ben épült, majd 1895-ben kibővítették, a felújítására pedig az elmúlt 3 évben került sor. Az elegáns építészeti megoldások, a történelmi hangulat és a legmodernebb funkciók összhangja emeli ki a hasonló épületek sorából. Az ötcsillagos szálloda úgy vonja magára a figyelmet, hogy közben belesimul a környezetébe, ami többek között a neoklasszikus stílushoz illeszkedő világítástechnikai megoldásoknak köszönhető. A BE LIGHT! csapata a Hilton Budapest, a CEU, valamint a Pannonhalmi Bazilika után ezúttal ismét egy nemzetközi csapatban dolgozhatott.  

A hotel épülete történelmi jelentőségű, mivel a 19. század végén az osztrák delegáció székhelyéül szolgált, maga Sissy királyné is megfordult itt. Nem véletlen tehát, hogy a felújítás során – a vendégek teljes körű kényelmének biztosítása mellett – a korhű hangulat megidézése is deklarált cél volt. Mindez az első pillanattól kezdve különleges kihívás elé állította a szakembereket, ráadásul egy műemléképület mindig speciális szemléletmódot kíván.

A szálloda világításának megújítására vonatkozó tervek már 2016-ban elkészültek, azonban a kivitelezés csak két évvel később vette kezdetét, addigra pedig több tervezett technikai megoldás és lámpatest elavulttá vált. A projektvezető mérnök, Molnár Szabolcs elmondása szerint az első jelentős feladat az volt, hogy a világítástechnikai koncepciót alapul véve meg kellett találniuk a megoldásokat, melyek a belsőépítészeti elvárások mellett a történelmi funkcióknak is megfelelnek. Egyes esetekben egyedi lámpatestek tervezésére és gyártására volt szükség a kívánt megjelenés eléréséhez.

Molnár Szabolcs

Kettő az egyben 

A ház két, jellegében és funkciójában különböző részből áll, melyek összehangolása komoly feladatot jelentett. A régebbi épület nagyobb belmagassággal és hatalmas terekkel rendelkezik, míg a másik egy előkelő, nagypolgári hangulatot idéző „tömbház”. Az eltérő belmagasságokból fakadó szinteltolódások nemcsak építészetileg jelentettek kihívást, hanem világítástechnikai szempontból is, ugyanis a földszinten a műemlékvédelmi előírások miatt nem lehetett álmennyezetet beépíteni. Ezért nagyon rövid idő alatt kellett az ide tervezett lámpatestek helyett más kialakításúakat választani, amelyek nemcsak a megrendelő tetszését nyerik el, de a ház elegáns, kifinomult megjelenéséhez is méltóak. Az épület funkciójából is adódtak speciális elvárások. A rengeteg tükör és ágyfejvég világításához szükséges lámpatestek előregyártása több hónapot vett igénybe, hiszen rengeteg típusról és nagy mennyiségekről van szó

„A tükrök megvilágításához gyártott egyedi gömbök mérete maximalizálva volt, melyekbe nem csak, hogy bele kellett férniük a fényforrásoknak, de arról is gondoskodnunk kellett, hogy az idő próbáját is kiállják” – fogalmaz a projektvezető mérnök.

 

 

A BE LIGHT! csapatának köszönhetően most többszáz gömb világít az épületben, és várhatóan ez így is lesz még hosszú éveken keresztül. 

Amikor számít a látszat 

Az épület műemlék-jellege nem csak a beltéri, hanem a külső díszvilágítás megvalósítása során is okozott kihívásokat, ugyanis a homlokzati falakra nem telepíthettek eszközöket, így nagyon rövid idő alatt kellett új koncepciót alkotni arra vonatkozóan, hogy rejthetik el láthatatlan módon a lámpákat és a működtetésükhöz szükséges berendezéseket.  

Fotó: Kolozsvári PéterFotó: Kolozsvári Péter

„A projekt legszebb és számomra legemlékezetesebb kihívása a kültéri díszvilágítás volt. Rengeteg szempontnak kellett megfelelni: a kivilágított szállodának illeszkednie kell a környezetéhez, bele kell simulnia a városképbe, figyelemfelkeltőnek kell lennie, ugyanakkor nem dominálhat a Parlament közelsége miatt. A célunk egy egyszerre előkelő és modern, a különleges építészeti megoldásokat kiemelő homlokzati díszvilágítás megvalósítása volt” – eleveníti fel Molnár Szabolcs. 

Az Aurea Ana Palace Hotel felújítása nagyrészt 2019-ben lezajlott, nem lett volna akadálya az eredetileg tervezett 2020-as átadásnak, azonban a beruházó végül a vírushelyzet miatt a megnyitó elhalasztása mellett döntött, így az utolsó simításokra a vártnál több idő állt rendelkezésre. A Budapest történelmét, kulturális gazdagságát megidéző épületben több mint 1000 darab lámpatest kapott helyet, és többezer folyóméternyi LED profil díszíti kívül és belül. Lenyűgöző karakterisztikájú, exkluzív szállodával gazdagodott a főváros, melynek egyik legkülönlegesebb eleme a díszvilágítás. Érdemes este, sötétben elsétálni az elegáns, mégis diszkrét hotel előtt. 

Fotó: Aurea Ana Palace Hotel

Építészet:  Capella&Garcia Arquitectura Barcelona, Tér4 Slyvester Kft. 
Belsőépítészet: Capella&Garcia Arquitectura Barcelona  
Műemlékvédelem:  Tahi-Tóth Ilona 
Világítástechnika: BE LIGHT!

BE LIGHT! honlap  I  Facebook  I  Instagram
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Exkluzív világítást kapott a YAMA Étterem (X)

Exkluzív világítást kapott a YAMA Étterem (X)

Az étteremként és bárként is funkcionáló gasztroközpontnak méltó, egyedi világítást tervezett a BE LIGHT! csapata.

Hirdetés