Több mint félszáz, jónéhány kiemelkedő képzőművészeti alkotás található a májusban 102 éves korában elhunyt kínai-amerikai építész, Ieoh Ming Pei gyűjteményében. Az anyagot a Christie’s elárverezi, ám nem egy klasszikus hagyatéki aukció keretében, hanem a világ több városában szétosztva – írta a Papageno.hu. A gyűjtemény hozzávetőleg 25 millió dollárt ér. 

I. M. Pei 72 évig élt házasságban a feleségével, Eileennel, a hét évtized alatt számos művész barátjuktól kaptak műtárgyakat – festményeket, grafikákat, szobrokat –, illetve ők maguk is vásároltak néhány alkotást. Van olyan mű is a gyűjteményben, a kínai Li Keran Pine (Fenyő) című hagyományos kínai tus-munkája, amelyet alkotója Pei 62. születésnapjára kifejezetten barátjának dedikálva ajándékozott.

Most a Christie’s a teljes hagyaték eladására kapott megbízást az építész lányától, Liane Peitől. A cég döntése értelmében nem egyetlen árverést fognak rendezni az 59 tételből álló anyag értékesítésére, hanem megosztva New Yorkban, Párizsban, illetve Hong Kongban fogják kalapács alá vinni az egyes munkákat, amelyekért a ház előzetesen több mint 25 millió dolláros összebevételt remél.

A gyűjteményben mások mellett olyan művészek alkotásai szerepelnek, mint Barnett Newman, Willem de Kooning, Franz Kline, Jean Dubuffet, Henry Moore, Jacques Lipchitz, illetve a távol-keleti alkotók közül a kínai Csao Vu-csi (Zao Wou-Ki), Chang Dai-Chien (Zhang Daqian), Csi Paj-si (Qi Baishi), vagy a japán–amerikai Isamu Noguchi.

I. M. Pei - Fotó: RIBA

Az árverezőház a teljes anyagot az aukciók előtt kiállításokon fogja bemutatni, szeptemberben Párizsban, októberben Hong Kongban és Los Angelesben, majd végül novemberben New Yorkban.

I. M. Pei többek között olyan épületeiről híres, mint a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Elnöki Könyvtár vagy a katari Iszlám Művészeti Múzeum

Az építész 18 évesen érkezett az Egyesült Államokba, elvégezte a bostoni műegyetemet, ezután a Harvardon tanult és szerzett diplomát ipari formatervezésből. 1967-ben a coloradói Boulderben épített, a Sziklás-hegységhez illeszkedő légkörkutató intézet megtervezésével robbant be az építészvilágba. 1983-ban Pritzker-díjat kapott, akkor a zsűri így méltatta: I.M. Pei a legszebb belső terekkel és külső formákkal ajándékozta meg ezt a századot. Sokoldalúsága, tudása, és ahogy mindezt a gyakorlatban alkalmazza, megközelíti a költészetet.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Szeretnél egy Excaliburral harcoló János vitézes plakátot, esetleg Jim Jarmusch első filmjének falragaszára vágysz?

Akkor semmiképpen ne maradj le az ötödik FALRA FEL! plakátaukcióról!

Aukción a magyar festészet kiemelkedő darabjai

Aukción a magyar festészet kiemelkedő darabjai

Téli aukció a Virág Judit Galériában.

Műtárgyat karácsonyra!

Műtárgyat karácsonyra!

Online karácsonyi Aukció a BÁV-nál.

Hirdetés