Hirdetés

Réti Eszter mestermunkája  a MOME Építőművész szakán.

Réti Eszter mesterdiplomájában óvodások és idősek együttélésére alkalmas tereket hoz létre. A nyolcadik kerületbe megálmodott lakóegységet és óvodát a tervező maga mutatja be.

 

Mestermunkám egy olyan hely a nyolcadik kerületben, ahol a fiatal és az idős generáció találkozni tud. A két generáció pozitív hatással van egymásra, ennek a helyzetnek a lehetséges kapcsolódási pontjait kerestem. Ennek megfelelően terveztem egy óvodát, amihez egy időseknek szóló lakásszövetkezet kapcsolódik.

 

 

Az idősödő generáció elmagányosodásának a problematikájából kiindulva egy erősen közösségi helyet szerettem volna létrehozni. A tervem közösségi terei többlépcsősek, a teljesen publikustól a belső használatú közös térig. A belvárosi elhelyezkedésből adódóan olyan funkciókat is elhelyeztem a telken, amelyek elérhetőek a városlakók számára is, akik így egy nem mindennapi élethelyzet megfigyelőivé válhatnak. 

 

 

A generációk közti kapcsolódás központi tevékenysége az alkotás lett, közös tereik így a kerámia/szövő műhely és a konyha, ahol különböző tevékenységek során egymástól tudnak tanulni a gyerekek és az idősek. A közös konyhához kapcsolódik egy nyári konyha és egy veteményes is. Az együtt főzés olyan helyzetet teremt, ahol elvárások nélkül, teljesen őszintén tudnak együtt létezni a gyerekek és az idősek. A veteményes gondozása, és a fejlődés, majd az elmúlás megtapasztalása kulcsfontosságú gondolata a mestermunkámnak.

 

 

 

Fontosnak éreztem azt, hogy a beköltöző idősek számára komfortos helyzetet teremtsek, ezért az ő lakásaikat két szinttel elemeltem az utca forgalmától. Ezáltal a lakásokban már kevésbé lehet érzékelni a nyüzsgő városi környezetet, másrészt több fény is jut a tereikbe. A lakások elrendezése egy elven alapszik: a vizesblokkokat a folyosóra rendeztem, az élettereket pedig a homlokzati frontra. Az otthonos érzet megteremtését a lakókra hagynám, azaz mindenki hozhatja a saját bútorait, textíliáit, csak egy nagyobb gardróbszekrényt és egy konyhapultot építenék be a lakásokba. 

 

 

Lakószintenként 5-5 lakást helyeztem el, így a nagyobb közösségen belül kialakulhatnak kisebbek is az egy emeleten lakók közt. Ezen kívül kialakítottam egy ápolói részt, hogy ha szükség lenne segítségre a lakók mindennapos tevékenységeiben, akkor egy ismerős ápoló lássa el őket, illetve ne kelljen kiköltözniük, ha már kevésbé aktívan tudják élni az életüket. 
 

Klub


Az idősek számára létrehoztam egy vadvirágos terápiás kertet kisebb padokkal és egy tóval. A kert térben kicsit el van határolva a gyerekek udvarától, de nincs lezárva tőle, így létrejöhetnek véletlen találkozások. Emellett egy kis létszámú óvodát hoztam létre a telken, összesen 3 csoporttal, amelyek akár összenyithatók, ha egész ovi szintű esemény van, és szükség van a helyre. 

Óvoda, csoprtszoba

Az ovisok játszóterét és bejáratát hátrébb húztam az utcától, a megérkezés így egy kosárpálya mellett elhaladva történik. Ezzel arra törekedtem, hogy védett szituációt alakítsak ki. A csoportszobákat az első emeleten helyeztem el annak érdekében, hogy világosak legyenek, egy-egy alvó galériával, ahonnan ki lehet menni a saját külső teraszokra. A többszintes elrendezést a telek adottságai határozták meg, a különböző napszakokban így tudnak a gyerekek mindig napos kültérben játszani.

 

 

Témavezető: Molnár Bea
Szakmai konzulens: Bene Tamás
Szakdolgozati konzulens: Schmidt Andrea

 

 

Réti Eszter | Instagram
MOME
 | Web | Facebook | Instagram 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energiatárolók Komlón

Energiatárolók Komlón

Kovács Júliának a MOME Építész szakán készült mesterdiplomája az építészet új kihívásaira reagál.

Együtt, szabadon

Együtt, szabadon

Réti Eszter mestermunkája  a MOME Építőművész szakán.

Új irodatömb építését kezdték meg a Dózsa György úton

Új irodatömb építését kezdték meg a Dózsa György úton

A Pillar irodaház 2021 végén készül el barnamezős beruházásként.

Hirdetés