A Roche gyógyszeripari óriás harmadik felhőkarcolója akár 221 méter magas is lehet.

A Roche gyógyszeripari óriás 2015-ben foglalta el az első, 178 méter magas Roche-tornyot Bázelben, ami jelenleg Svájc legmagasabb épülete. Röviddel ezután megkezdődött a 205 méter magas második torony építése, most pedig bemutatták a harmadik felhőkarcoló terveit is, ami akár 221 méter magas is lehet. A Roche által „vizuális triád”-ként aposztrofált épületegyüttes legújabb tagját is a Herzog & de Meuron építésziroda tervezi. 

A Herzog & de Meuron tervei alapján a harmadik épület magassága és formája az első kettő adottságaihoz igazodik majd. A lépcsős tornyok által körülhatárolt terület jelenti majd a Roche-birodalom központját.

A harmadik, kutató és fejlesztő épület átadását 2023-ra tervezik. Ehhez a terület déli részén található régi laboratóriumok és épületek többségét lebontják, helyükre rengeteg zöld, nyitott terület kerül majd, illetve, a harmadik torony mellett megvalósul még itt egy alacsony fogadóépület is. 

A rekordoknak természetesen ára van, az első torony építése több mint félmilliárd svájci frankba került, és a második-harmadik épület költségei is hasonló nagyságrendűek lehetnek. Persze a Roche megteheti, hogy mélyen a zsebébe nyúl: 2019-es nettó nyeresége meghaladta a 14 milliárd svájci frankot.

Hanem aki járt Bázelben, már az első, „mindössze” 178 méteres felhőkarcolót is tátott szájjal nézte, elvégre igencsak szokatlan a 180 ezres városban. Összehasonlításképp: itthon a MOL Campus a maga 120 méterével simán az ország legmagasabb épülete lesz, ehhez képest a Roche harmadik tornya csaknem kétszer akkora.

A magyarázat azon svájci törekvésben rejlik, mely szerint megállítanák a városok terjeszkedését, hogy ne vegyenek el helyeket a természettől, elvégre a hegyek miatt így is kevés a megművelhető terület. A 221 ennek fényében érthetőbb, ugyanakkor már az első Roche-torony is Svájc legmagasabb épülete volt – a zürichi Prime Tower (Annette Gigon / Mike Guyer Architects) 2015-ig tartotta az országos csúcsot 126 méterrel. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elektromos járművek már az építkezéseken is

Elektromos járművek már az építkezéseken is

58 tonnás elektromos dömper Svájcból.

Svájci aranyember járt a Szent István körúton

Svájci aranyember járt a Szent István körúton

Haggenmacher Henrik bármihez nyúlt, sikerrel járt, de vajon mi köze a Szent István körút 13-15. épületének egy svájci molnárlegényhez?

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

Zöld tengellyé bővült a Millenáris Park

A Széllkaput augusztus 20-án adják át, íme egy előzetes az OCTOGON következő, 162-es számából!

Hirdetés