Az Észak-Buda Városközpont koncepciótervének bemutatása.

Békásmegyer és Csillaghegy városrészek között található ipari övezet területére álmodott meg egy egyetemi campus számára megvalósuló új városközpontot Gyetvai Géza ingatlanberuházó-építész, aki 2016-ig a Gyetvai Fivérek Zrt. egyik névadó tulajdonosa volt, jelenleg pedig a SKETCH ARCH Építész Iroda vezetője. Az építésziroda a Budareal.com számára készített koncepciótervét mutatjuk most be az OCTOGON magazin 168-as (2021/4-es) lapszámában megjelent cikk alapján.

A Gyetvai Gézával készült interjút itt olvashatod

A III. kerületben, az Ipartelep utca, Szent István út és a Szentendrére vezető Batthyány út által határolt háromszög alakú, mintegy 52 000 m2 nagyságú terület jelenleg több telekre oszlik, és ipari övezetként ékelődik Békásmegyer és Csillaghegy lakóövezetei közé. Bár a helyi lakosok száma meghaladja a 40-50 ezer főt – és ez a szám a Római part és Csillaghegy teljes kiépülésével évről évre növekszik –, egyik városrész sem rendelkezik a lakosságszámának megfelelő léptékű városközponttal. A terület kedvező adottsága a gyalogos közelségben elérhető Duna-part, amely széleskörű rekreációs lehetőséget kínál az ide érkezőknek, itt lakóknak. Egy átgondolt, színvonalas beruházás megvalósulása a területen erősíti a városrészek közötti kapcsolatot, elősegíti egy, a Római part bővüléseként létrejövő gyalogos és kerékpáros korzó kialakulását a jelenlegi Ipartelep utca vonalában, amely nemcsak a helyi lakosok életminőségét növeli, de jelentős turisztikai vonzerőt is jelent a későbbiekben.

Részletesen vizsgálva a lehetséges funkciók elhelyezését és azok hatásait, a SKETCH ARCH Építész Iroda építészei arra jutottak, hogy a terület kitűnően alkalmas egy nemzetközi színvonalú egyetemváros megvalósítására. A jövőben ide érkező magyar és külföldi diákok megjelenése fellendülést hozhat lokális szinten, akárcsak az egyetemi együttműködésben, fejlesztésben érdekelt vállalatok kutatóbázisainak megjelenése.

A területet egységként kezelve a SKETCH ARCH Építész Iroda „Észak-Buda Városközpont” néven egy új, színvonalas, külföldieket is vonzó egyetemvárost álmodott meg a területre, melyben az oktatás mellett kiemelt szerepet kap a kutatás-fejlesztés, ugyanakkor az oktatási épületek elsődleges feladatuk mellett más funkciókat is képesek ellátni. Nemzetközi, jól működő egyetemvárosok példájából kiindulva fontos szempont volt a campus kialakításakor, hogy mind a diákszállások, mind a sport- és rekreációs lehetőségek helyben is rendelkezésre álljanak. A közösségi diákélet kiszolgálására nagy, egybefüggő, „lounge”-szerű közösségi térsort alkottak az oktatás toronyépületei között. Az egyetem főépületének a földszinti és első emelete főleg közösségi terekből áll és végig átjárható, kiszolgálva az áramló diákélet közösségi igényeit. Az utolsó térsor eleme a több kisebb és egy több előadóra osztható, összesen 2000 főt befogadó nagy előadóterem. A közösségi téregyüttes az egyetemi oktatáson kívül szakmai vásárok vagy konferenciák befogadására is kitűnően alkalmas.

A 11-es főút mellett elhelyezkedő épületek magasabbak, ezáltal védik a mögöttük levő intimebb területeket, illetve a magas torony – mint a tudás fellegvára – jelként magasodik az Észak-Buda Városközpontba érkezők elé. A terület belső zónája teljes értékű zöldfelületekkel kialakított városi park, amely amellett, hogy a helyi diákok életének színtere, a környező lakosok számára is rendezett közteret biztosít.

A terület a Római part irányában alacsonyabb beépítésű, itt találhatóak a szállásépületek. A campusok fontos elemeiként, a szállásépületek felé támasztott fontos követelmény, hogy megfelelően integráltak legyenek a többi oktatási épülethez, és elhelyezkedésük lényege a könnyű elérhetőség legyen. Mindezek mellett a tervezett épületegyüttes földszinti területei kitűnő lehetőséget biztosítanak teraszos éttermek, kávézók, fitnesztermek számára, de akár könyvesbolt, bank, fénymásoló szalon és kisbolt is helyet kaphat bennük. Az épületek között intim közpark található, amely védett a zajos főúttól, de a terület gyalogos átjárhatósága miatt könnyen megközelíthető minden irányból. Az épületek alatt pedig egybefüggő, körbejárható parkolórendszert képzeltek el a tervezők, amely nem csak az ide érkezőket szolgálná, hanem egy részén P+R-ként is üzemelne, kiszolgálva a belvárosba tömegközlekedéssel továbbutazók igényeit.

A tervezett Észak-Buda Városközpont HÉV-megálló, a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér, valamint a Heltai Jenő piac melletti buszpályaudvar könnyebb megközelítésére egy gyalogos- és kerékpárhidat képzeltek el a tervezők, amely nemcsak az egyetemvárost szolgálja, de a HÉV-sínek és a főút által kettészakadt városrész nyugati területeit is integrálja, egyúttal élhető megközelítést kínál a Római parthoz Csillaghegy és Békásmegyer-Ófalu lakói számára.

A terület kiemelkedő adottsága a Római part közelsége: az egyetemvárostól gyalogosan és kerékpárral is pár perc alatt megközelíthető Duna-part kitűnő helyzetbe hozza a Pünkösdfürdő utcát, valóságos zöld folyosóvá változtatja a Római part felé, így szolgálva ki a jövőben a kerékpárosokat és gyalogosokat. A területfejlesztés, amely színvonalas, új zöldterületeket hoz létre, valamint a tervezett gyalogoshíd létrehozása, amely új kapcsolatot teremt a nyugati városrésszel, magában hordozza a jelenlegi Ipartelep utca és a Pünkösdfürdő út átalakulását, zöld fejlődését. Várhatóan sokkal többen fogják használni gyalogosan és kerékpárral a Római part megközelítésére, így a jövőben kávézók, éttermek jelenhetnek meg, és az utca a Római part meghosszabbításaként kellemes sétánnyá alakul.

A hazai felsőoktatás dinamikus átalakulását látva kijelenthető, hogy a terület kifejezetten alkalmas egy városközpontként is funkcionáló, komplex egyetemi campus kialakítására, akár az Óbudai Egyetem, akár más hazai vagy nemzetközi egyetem befogadásával.


Megrendelő: BUDAREAL.COM KFT.
Építészeti koncepció: SKETCH ARCH Építész Iroda
GYETVAI GÉZA, TOLNAI LINDA, BATSAIKHAN SOLONGO

A nagyobb képekért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három városrész metszéspontjában

Három városrész metszéspontjában

Az Észak-Buda Városközpont koncepciótervének bemutatása.

Totális térélmény

Totális térélmény

Az Év háza 2022 Családi ház kategória fődíjasa és a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 dicséretben részesült épülete, a Kettőpera Stúdió által tervezett A15 villa.

Hirdetés