Interjú a Radius B+S vezető tervezőivel a Graphisoft Park South fejlesztéséről.

A Graphisoft Park South flexibilis irodákat kínál, és a külső környezetéhez is rugalmasan alkalmazkodik. A fejlesztésről a Radius B+S vezető tervezőivel, Sugár Péterrel, Ilyés-Fekete Zsuzsával és Kun Tamással beszélgettünk. A cikk az Octogon Magazin 148 - 2018/8-as lapszámában jelent meg.

Egy meghívásos pályázaton, három jelölt közül választották ki a Radius B+S iroda tervét a Graphisoft Park déli területének fejlesztésére, közelebbről a fogadóépület és az SAP új irodaépülete előtt déli irányban elinduló, gyalogos sétányra felfűzött épületre. 

Miután a park meglévő irodakapacitása már kevésnek bizonyult, a bérlői terület növelése volt a cél, méghozzá nagyon könnyen osztható irodákkal, mélygarázzsal.

A keskeny, észak-déli irányban elnyúló területre egy 180 méter hosszú épület került. Ennek a léptékét kellett úgy megfogalmazni, hogy továbbvigye a park szellemiségét. A Radius B+S csapata a sűrű beépítés mellett olyan térbeli gazdagságra törekedett, amely nem válik unalmassá, megtartja az emberi léptéket, és illeszkedik a többi, barátságos földszínekkel kialakított épülethez.

A Fogadóépülettel, valamint a Vikár & Lukács tervezte SAP irodával együtt már korábban is kialakult egy utcafront, a Radius B+S új épülete ehhez hozzátett még négy tömeget. Ezen a felületen találkozik a park a városi szövettel. Az útról a korábbi épületekkel együtt már hat építészeti tömeg váltakozását látni, amelyek ritmust adnak az új szakasznak. A beépítés egyéb elemei igazodnak a hátsó íves utcához, a diákszálló épületéhez. Úgy váltak egy, a parkhoz is illeszkedő formává, hogy a front nagyon katonás, rendezett képet mutat. Az épületblokkok közt rálátni a régi gázgyári villákra, az áttöréseknek, szaggatásoknak ez is szándékolt szerepe. Átjárhatóbbá is vált a park, mert az Angel Sanz Briz (volt Jégtörő) útnál épült új forgalmi csomópont felől autóval és gyalog is megközelíthető a déli terület.

„Az egész tömböt át lehet járni – jegyezte meg Sugár Péter. – Tehát át lehet járni a volt tisztviselő tömbi házakhoz is keresztben, illetve az új csomópont felől is átmehetünk, vagyis nem kell megkerülni az SAP épületét, ami korábban blokkolta az átjárást északról.”

A Graphisoft Park South-nál nagyon sok a terasz- és az udvarfelület, ami nem általános a hasonló bérirodáknál. Ezek használhatóak lényegében közösségi térként, illetve mint azt Ilyés-Fekete Zsuzsa a 20 éves a Graphisoft Park ünnepségen megtapasztalta, a „legnagyobb, középső udvartér akusztikailag is kiváló”.

Érdekes kontrasztot alkot viszont a szintén Radius-féle Fogadóépülettel. Ez utóbbi hangsúlyozottan eltér a társaitól, teljesen üvegezett, olyan, mint egy „lámpás” ezen a téri részen, a megérkezés szinte ünnepélyes tere, míg a déli épület alkalmazkodik a park forma- és anyagvilágához. A homlokzaton rengeteget dolgozott az iroda.

„Meg kellett jeleníteni a megszokott, természethez köthető színeket, de nem akartunk egy újabb kiselemes téglaburkolatos, vagy korcolt fémlemezes házat” – árulta el Kun Tamás.


Mivel jelentős az autós közlekedés, de van egy gyalogos lépték is, a Radius B+S-nél arra törekedtek, hogy mindkét szempontból, különböző sebességeknél is érdekes legyen a tömeg. Így került végül a külső, a Szentendrei úttal párhuzamos felületekre antracit színű burkolat, míg a bevágások, belső udvarok felülete színes lett, mi több, az egyes blokkok eltérő színűek: az A és B, illetve a C és D egyformák. Az utcafronti homlokzat szigorát pedig a nyílászárók mellé beépített színes lamellák oldják.

A bérlők rendkívül rugalmasan alakíthatják a tereket: a 12 000 négyzetméteres, négyszintes épületben akár egyetlen blokk egyetlen, akár több blokk több szintjét (vagy az összekapcsolt blokkok szintjeit) is elfoglalhatja egy cég.

Minden tömbben a középső traktusban található a vizesblokk és a közlekedő, ami körül adódik egy O-alakú tér, ezt pedig nem töri meg semmilyen tartószerkezet, vagyis válaszfalak híján akár körbe is járhatjuk, kötöttségek nélkül. Az egész épületet a klasszikus irodai raszterre szerkesztették (8,10 x 8,10 méter), amiből éppen a flexibilitása révén nyerhetőek puha, szabad formálású terek.

„Az egész beépítés olyan fordulatokat teremt, mintha egy kisváros lenne – összegzett Sugár Péter. – Az pedig a mindenkori bérlőkön múlik, mennyire élnek ezekkel a lehetőségekkel. Mindenesetre nem provizórikus beépítést terveztünk.”

A 148 - 2018/8 lapszámot teljes egészében itt töltheted le, ingyen, pdf formátumban.

A lapszám teljes tartalomjegyzékét itt találod.


  • Alapterület (nettó): 30 787 m2
  • Tervezés éve: 2016
  • Átadás éve: 2018
  • Generáltervező: RADIUS B+S Kft.
  • Építész vezető tervezők: Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás
  • Építész munkatársak: Bence-Molnár Eszter, Fülöp Fruzsina, Nonn Zsuzsánna, Nusszer Diána, Orbók Sándor, Turi Lilla
  • Komplex környezetrendezés: Andor Anikó, LAND-A Kft.Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Interjú az L²-vel | STANC pályázat

Interjú az L²-vel | STANC pályázat

„Nem tudsz nem trendkövető lenni, mert akkor lemaradsz”

Művészeti szervezetek építésze | Szántó András – 1. rész

Művészeti szervezetek építésze | Szántó András – 1. rész

Budapestről New York magaslataira

Hirdetés