Hirdetés

Egyéniség, mégis igazi csapatjátékos

Interjú a Radius B+S vezető tervezőivel a Graphisoft Park South fejlesztéséről.

A Graphisoft Park South flexibilis irodákat kínál, és a külső környezetéhez is rugalmasan alkalmazkodik. A fejlesztésről a Radius B+S vezető tervezőivel, Sugár Péterrel, Ilyés-Fekete Zsuzsával és Kun Tamással beszélgettünk. A cikk az Octogon Magazin 148 - 2018/8-as lapszámában jelent meg.

Egy meghívásos pályázaton, három jelölt közül választották ki a Radius B+S iroda tervét a Graphisoft Park déli területének fejlesztésére, közelebbről a fogadóépület és az SAP új irodaépülete előtt déli irányban elinduló, gyalogos sétányra felfűzött épületre. 

Miután a park meglévő irodakapacitása már kevésnek bizonyult, a bérlői terület növelése volt a cél, méghozzá nagyon könnyen osztható irodákkal, mélygarázzsal.

A keskeny, észak-déli irányban elnyúló területre egy 180 méter hosszú épület került. Ennek a léptékét kellett úgy megfogalmazni, hogy továbbvigye a park szellemiségét. A Radius B+S csapata a sűrű beépítés mellett olyan térbeli gazdagságra törekedett, amely nem válik unalmassá, megtartja az emberi léptéket, és illeszkedik a többi, barátságos földszínekkel kialakított épülethez.

A Fogadóépülettel, valamint a Vikár & Lukács tervezte SAP irodával együtt már korábban is kialakult egy utcafront, a Radius B+S új épülete ehhez hozzátett még négy tömeget. Ezen a felületen találkozik a park a városi szövettel. Az útról a korábbi épületekkel együtt már hat építészeti tömeg váltakozását látni, amelyek ritmust adnak az új szakasznak. A beépítés egyéb elemei igazodnak a hátsó íves utcához, a diákszálló épületéhez. Úgy váltak egy, a parkhoz is illeszkedő formává, hogy a front nagyon katonás, rendezett képet mutat. Az épületblokkok közt rálátni a régi gázgyári villákra, az áttöréseknek, szaggatásoknak ez is szándékolt szerepe. Átjárhatóbbá is vált a park, mert az Angel Sanz Briz (volt Jégtörő) útnál épült új forgalmi csomópont felől autóval és gyalog is megközelíthető a déli terület.

„Az egész tömböt át lehet járni – jegyezte meg Sugár Péter. – Tehát át lehet járni a volt tisztviselő tömbi házakhoz is keresztben, illetve az új csomópont felől is átmehetünk, vagyis nem kell megkerülni az SAP épületét, ami korábban blokkolta az átjárást északról.”

A Graphisoft Park South-nál nagyon sok a terasz- és az udvarfelület, ami nem általános a hasonló bérirodáknál. Ezek használhatóak lényegében közösségi térként, illetve mint azt Ilyés-Fekete Zsuzsa a 20 éves a Graphisoft Park ünnepségen megtapasztalta, a „legnagyobb, középső udvartér akusztikailag is kiváló”.

Érdekes kontrasztot alkot viszont a szintén Radius-féle Fogadóépülettel. Ez utóbbi hangsúlyozottan eltér a társaitól, teljesen üvegezett, olyan, mint egy „lámpás” ezen a téri részen, a megérkezés szinte ünnepélyes tere, míg a déli épület alkalmazkodik a park forma- és anyagvilágához. A homlokzaton rengeteget dolgozott az iroda.

„Meg kellett jeleníteni a megszokott, természethez köthető színeket, de nem akartunk egy újabb kiselemes téglaburkolatos, vagy korcolt fémlemezes házat” – árulta el Kun Tamás.


Mivel jelentős az autós közlekedés, de van egy gyalogos lépték is, a Radius B+S-nél arra törekedtek, hogy mindkét szempontból, különböző sebességeknél is érdekes legyen a tömeg. Így került végül a külső, a Szentendrei úttal párhuzamos felületekre antracit színű burkolat, míg a bevágások, belső udvarok felülete színes lett, mi több, az egyes blokkok eltérő színűek: az A és B, illetve a C és D egyformák. Az utcafronti homlokzat szigorát pedig a nyílászárók mellé beépített színes lamellák oldják.

A bérlők rendkívül rugalmasan alakíthatják a tereket: a 12 000 négyzetméteres, négyszintes épületben akár egyetlen blokk egyetlen, akár több blokk több szintjét (vagy az összekapcsolt blokkok szintjeit) is elfoglalhatja egy cég.

Minden tömbben a középső traktusban található a vizesblokk és a közlekedő, ami körül adódik egy O-alakú tér, ezt pedig nem töri meg semmilyen tartószerkezet, vagyis válaszfalak híján akár körbe is járhatjuk, kötöttségek nélkül. Az egész épületet a klasszikus irodai raszterre szerkesztették (8,10 x 8,10 méter), amiből éppen a flexibilitása révén nyerhetőek puha, szabad formálású terek.

„Az egész beépítés olyan fordulatokat teremt, mintha egy kisváros lenne – összegzett Sugár Péter. – Az pedig a mindenkori bérlőkön múlik, mennyire élnek ezekkel a lehetőségekkel. Mindenesetre nem provizórikus beépítést terveztünk.”

A 148 - 2018/8 lapszámot teljes egészében itt töltheted le, ingyen, pdf formátumban.

A lapszám teljes tartalomjegyzékét itt találod.


  • Alapterület (nettó): 30 787 m2
  • Tervezés éve: 2016
  • Átadás éve: 2018
  • Generáltervező: RADIUS B+S Kft.
  • Építész vezető tervezők: Sugár Péter DLA, Ilyés-Fekete Zsuzsa, Kun Tamás
  • Építész munkatársak: Bence-Molnár Eszter, Fülöp Fruzsina, Nonn Zsuzsánna, Nusszer Diána, Orbók Sándor, Turi Lilla
  • Komplex környezetrendezés: Andor Anikó, LAND-A Kft.



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Racionalitás és megépíthetőség

Racionalitás és megépíthetőség

Peschka Alfréd mesélt nekünk az NKE Rendészettudományi Karának új épületéről. 

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

Szalay Tihamér, az MD Studio vezető tervezője mesélt az NKE restaurált főépületéről.

Nemcsak kiszolgálni, de inspirálni is az épületben lévő életet

Nemcsak kiszolgálni, de inspirálni is az épületben lévő életet

"Valójában a térélmény az, ami az egyetemiséget adja."

Hirdetés