Hirdetés

Lazulj el abban a tudatban, hogy a szállásod minden elemében környezetbarát!

Portugália, óceán, környezettudatosság: a parttól mindössze pár lépésnyire elhelyezkedő Noah Surf Hotel tervezésekor ez a három paraméter volt a meghatározó. Az újrahasznosított anyagokból készült butikhotel komoly fenntarthatósági elvek alapján épült meg, napelemek, energiahatékony rendszerek és berendezések, esővízgyűjtés és egy organikus kert mutatják az utat az élhető jövő felé, amely nem csak a portugál szálloda esetében lehet[ne] a jelen.



Aki járt már valaha Portugáliában, és hosszasan nézte az óceánban hasító vagy éppen bukdácsoló szörfösöket, az jól tudja, hogy az ország különleges földrajzi fekvése miatt a szörfözők paradicsoma. Az Atlanti-óceán hullámait évente a Nemzetközi Szörf Szövetség becslése szerint (ISA) 200.000 szörfös hódítja meg, ezzel a negyedik helyen vannak Európában. A nemcsak a szörfölés szerelmeseinek tervezett Noah Surf Hotel Portugália északnyugati részén, Santa Cruz területén fekszik, a több épületből álló épületegyüttes legnépszerűbb része egyértelműen az óceánra néző étterem, amelyben üldögélve a már említett organikus kertben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket is elfogyaszthatják a szállóvendégek. 

A szállodát Alexandra Paiva és Vasco Vieira építészek tervezték, egy régi nyaralót alakítottak át. A legfontosabb elvárás a tervvel kapcsolatban az volt,

mind koncepciójában, mind a felhasznált anyagokban és kialakított rendszerekben tisztelje a környezetet. Így a parafa, az üveg és a fa nagy hangsúlyt kapott, de a dekoráció is, amely javarészt újrahasznosított vagy felújított elemekből áll.

A bohém stílusban berendezett kis bungalók legtöbbjéből pazar kilátás nyílik az óceánra. Van olyan szoba, amely úgy néz ki, mint egy kollégium emeletes ágyakkal, de vannak olyan luxus bungalók is, amelyek kandallóval és saját terasszal is rendelkeznek. Ami a luxusérzést ebben a szállodában leginkább megalapozza, az a hagyományos értelemtől azonban kicsit eltér.

A legnagyobb luxus az, hogy úgy veszhet el az ember az óceán pompájában, hogy közben egy környezetbarát épületben teszi mindezt.

Itt a fényűzés nem megy a környezet rovására, nem kell vállalhatatlan kompromisszumot kötni. Az építés során sok anyagot újrahasznosítottak, például használaton kívüli ipari kemencék tégláját használták fel a falak felhúzásához. Korábban kiselejtezett, majd felújított dísztárgyak kerültek a szállodába dekoráció gyanánt, egy régi víztartályt például kandallóvá alakítottak és helyeztek el a recepciónál. Portugália egyik jellegzetes növénye a parafa, a hotelben hőszigetelés gyanánt alkalmazták. Az energia esetében a napelemek csaknem elegendő energiát biztosítanak az épületkomplexum melegvíz igényeinek kielégítésére. A szálloda LED világítása és az energiahatékonyságot növelő készülékek segítenek csökkenteni az épület energiafelhasználását. A Noah Surf House esővízgyűjtő rendszerrel is rendelkezik, az összegyűjtött vizet a WC öblítéséhez, kerti öntözéshez és mosáshoz használják.

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan átadják Ingels bordeaux-i épületét

Hamarosan átadják Ingels bordeaux-i épületét

Június végén átadják a Bjarke Ingels Group vezetésével tervezett új kultúrközpontot Bordeaux-ban.

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Jóformán súlytalan, puszta kézzel mozgatható betonelemeket állítottak elő egy kutatói együttműködés eredményeképp.

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

Óriástorony szívja magába a szennyezett levegőt Kínában

A tesztek szerint jól működik a hatvan méter magas légtisztító torony.

Hirdetés