A Casa Colexito a vidék nagyszerűségét és a benne rejlő építészeti lehetőségeket jeleníti meg.

Évtizedek óta tartó folyamat, hogy egyre többen költöznek a városokba, adott esetben olyan városokba is, amelyek a klímaváltozásnak a leginkább ki vannak téve, a falvak viszont elnéptelenednek, épületeik pedig az enyészeté lesznek. Egy granadai építésziroda, a GRX Arquitectos ezt a dilemmát próbálta feloldani a Casa Colexito projektjével, amelyben a vidék nagyszerűségét és a benne rejlő építészeti lehetőségeket kívánta megjeleníteni.

A ház Puebla de Don Fadrique-ban, az Ibériai-félsziget egyik legmagasabb pontján helyezkedik el. A történelmi tradíciókban gazdag terület is kénytelen szembesülni az elvándorlással és a túlzott modernizációval, amelynek terebélyesedése a helyi hagyományok rovására megy.

Az építésziroda rusztikus kőháza egy új jövő előrevetítése, amely az éghajlati bizonytalanságok elől a vidékre költöző ember képét rajzolja meg, aki a természethez közel egy sokkal minőségibb életformára talál.

A GRX Arquitectos úgy tervezte meg a házat, hogy kortárs elemek ne dominálják, hanem kiegészítsék a tradicionális elemeket. Az építésziroda helyi építőipari cégekkel dolgozott együtt, így is hangsúlyozva a helyi sajátosságok fontosságát. A ház külsejét egy, a helyi kőbányából származó, rusztikus kőfal képezi, a kő kialakítása kézi megmunkálás eredménye, amely még további erősíti az integrációt a vidéki környezettel.

A GRX épülete első ránézésre egy nagy hangárra emlékeztet, amely üvegfelületeivel keresi a kapcsolatot a külvilággal. A Casa Calixto azzal az üzenetével mindenképpen Kengo Kuma-i magasságba emeli a modern építészet fogalmát, hogy egy épület sosem nyomhatja el a környezetet, hanem annak szerves részévé kell válnia, a természet az első, és ebbe illeszkedik az épített környezet.

Forrás: GRX Arquitectos 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az egyszerűség luxusa

Az egyszerűség luxusa

Az építész saját családi háza, Csíkszentlélek.

Plasztikus villa a hegyen
  • 2022-05-31 09:00
  • Deco

Plasztikus villa a hegyen

Fischer József és Kozma Lajos budai villáinak kortárs átirata, Rosta S. Csaba és Szabó Renáta tervezésében.

Túl a tornyon
  • 2022-04-19 11:00
  • Deco

Túl a tornyon

A Tükörhegy meredek lejtőjére tervezett családi házat Répás Ferenc építész és Tóth-Dobos Zsófia belsőépítész, valamint csapatuk a DÉR Architects.

Hirdetés