Hirdetés

Cikkünk a 150-es OCTOGON-ból, ami fejlécképként is tovább él.

Nemrég az MCXVI Architects is felfigyelt arra, hogy az Octogon Online Építészet rovatának fejléce egy általuk tervezett sasadi családi ház. Nem szeretjük, ha nem teljes a kontextus, idézzük hát fel a cikket teljes egészében a 2019-2-es lapszámból (amit itt tölthetsz le egyben, pdf-ben).

Egy családi ház, amely a józanságával, célszerűségével, átgondoltságával finoman elhatárolódik a sasadi társai tarkaságától. Szabad alakulnia, alkalmazkodnia az új időkhöz, elvégre már a kivitelezés közben is történtek változtatások, miért ne folytatódhatnának ezek később is? Ez a rugalmasság jelentősen hozzájárul az épület otthonosságához. 

João Mendes Ribeiro portugál építész fontos tervezői alapállása1 a történeti épületek átalakításával kapcsolatban, hogy a tervezett beavatkozás rugalmas legyen, ne határozza meg előre az épület jövőjét, hagyja az átalakulás lehetőségét. Valami hasonló gondolat kezdett megfogalmazódni bennem a Herczeg Lászlóval (MCXVI Architects) és az általa tervezett sasadi családi ház tulajdonosával folytatott beszélgetés közben. A tervező számára egyértelmű volt, hogy a ház ne egy lezárt történet legyen, hanem egy nyitott mű, aminek szabad alakulnia, alkalmazkodnia az újabb elvárásokhoz. Már a kivitelezés közben is történtek változtatások, és kézenfekvő volt, hogy ezek a későbbiekben is folytatódhassanak, akár a tervezőtől függetlenül is. Ez a fajta rugalmasság is nagyban hozzájárul az épület helyénvalóságához, otthonosságához.

Az épületet meglehetősen heterogén környék övezi, a 70-es években épült két-három emelet magas lapostetős társasházak és a 90-es években épült terjengős családi házak tarkasága jellemző leginkább. Ez a zavarba ejtő sokszínűség a terep adottságainak és a növényzetnek köszönhetően a telken belül kevéssé érzékelhető, ami sokat segíthetett abban, hogy a ház ne erre a kontextusra akarjon reagálni, ezektől függetlenül keresse saját identitását.

Az épület tömegformálása visszafogott, az egyszerű, geometrikus tömeg szigora a sarkok kiharapásaival, a konzolos elemek ritmikájával, az épület karakteréhez illő terasz-lefedés tömegével oldódik.

A homlokzatok kialakítását is az egyszerűségre törekvés határozza meg, ahol a belső elrendezésnek megfeleltetett nyíláskiosztás a homogén, fehér homlokzatképzéssel izgalmas felületi játékot eredményez. Az épület külső megformálása finoman magán hordozza a második világháború előtti modern villaépítészet hagyományait, miközben anyaghasználatával, kortárs gesztusaival egyértelműen a mához kötődik. A tervezésnél több sorvezető is volt, melyek közül a legmarkánsabb az alaprajzi szerkesztést határozta meg.

A megbízók előző lakásának térbeli, funkcionális elrendezése nagyon kedvező volt, ezért az új épület földszinti kialakítása annak megoldásait követte. Itt jöttek létre a család közösségi terei, és a szülők területe, míg az emeletre kerültek a gyerekszobák a szükséges kiszolgáló funkciókkal, és egy nagy közös térrel. A felső szint tervezésénél fontos szempont volt, hogy a későbbiekben függetlenül, akár önálló lakásként is működni tudjon.

Ezen célkitűzés az alaprajz mellett a homlokzati kialakítást is befolyásolta, úgy biztosít külső kapcsolatokat – akár fizikai teraszkapcsolatot, akár csak vizuálisat –, hogy azok teljes értékűek, jól használhatóak legyenek, de az esetleges különálló használat esetén csak minimálisan érintse az udvarhasználatot.

A ház legintenzívebben használt része pontosan az udvar felé tájolt földszinti étkező, a hatalmas déli ablakon beömlő napfény, és a tág udvari kitekintés eredményképpen egyértelműen itt sűrűsödnek a mindennapok történései, ami a melegebb hónapok idején akadálytalanul terjeszkedhet a fedett terasz irányába. A tervező és megbízó közti kommunikáció az egész folyamat alatt ideális és inspirálóan aktív volt, ez tette lehetővé a folyamat közbeni rugalmas alkalmazkodást, ez alapozta meg azt a kölcsönös bizalmat is, ami az elején említett nyitottságot biztosította.

A ház belső térbeliségének, alaprajzi struktúrájának meghatározásán túl minden további megoldást már a tulajdonos határozott meg, egyszerre biztosítva a terek személyességét, otthonosságát, miközben a belső tér is harmonikusan illeszkedik az épület építészeti koncepciójához. Az épület egyszerű építészeti karaktere kompaktsággal, mértéktartással találkozik
a funkcionálisan gazdag kialakítás mellett. A kompaktság mellett nagyfokú átgondoltság jellemzi, az építőiparban dolgozó megrendelő számára kézenfekvő volt a beépített anyagok, a gépészeti rendszerek környezetbarát, korszerű, modern jellege.

A házzal kapcsolatban minden tekintetben az arányosság a legjobb kifejezés. Nem csak szigorúan vett építészeti értelemben, hiszen a tömegének, homlokzatának, alap- rajzi szerkesztésének jó arányai mellett a megrendelői elvárások és rá adott építészeti válaszok, az időtálló, igényes, mégsem túlzó megoldások, minden apró részlet józanul átgondolt, célszerű kialakítása a ház helyénvalóságát, arányosságát erősíti.

1 A tervezővel folytatott beszélgetések során elhangzott gondolat, 2009, Coimbra.

Alapterület: 300 m2
Tervezés éve: 2016-2017
Átadás éve: 2018

Építész, vezető tervező: Herczeg László
Építész munkatárs: Ritter Dániel
Környezettervezés: Bán Karolin
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Apró ékszer

Apró ékszer

Házikó Portugáliában a BOX arquitectos irodától.

Egészséges lazulás (X)
  • 2021-12-15 14:47
  • Deco

Egészséges lazulás (X)

Feltöltődés a jakuzziban.

Szükséges jó

Szükséges jó

A Váncza művek budaörsi családi háza.

Hirdetés