Építészek az építészeti fotóról

Augusztusi sorozatainkban az építészeti fotó áll a fókuszban. Megvizsgáljuk a fotósok oldaláról, és szeretnénk az építészek véleményét is hallani. Arra kértük őket, hogy dacára a tomboló nyárnak, válasszanak ki egy (két) nekik kedves képet valamelyik nekik kedves házról, akár saját, akár idegen kéz munkája, professzionális fotó vagy személyes felvétel, és írják meg nekünk: miért tartják jónak, mitől jó az építészeti fotó. Íme Páricsy Zoltán  véleménye.

 

Páricsy Zoltán a tervezés mellett oktat is a BME Épületszerkezettan Tanszékén, ezen felül a Környezettudatos Szakmérnöki képzés vezetője. 2022-ben készült el egy forradalmian új szerkezeti megoldással a Révfülöpi volt vitorláskikötőbe tervezett pavilonépülete, amelyet oldalunkon is bemutattunk. A pavilon építéséhez használt CLT Rib panelből megvalósult őszinte szerkezet különleges esztétikával ruházta fel az egyszerű építményt, a tervező ennek képeivel illusztrálja gondolatait az építészeti fotográfiáról.

 

  Fotó: Palkó György

 Révfülöp, pavilon, fotó és építészet: Páricsy Zoltán

Alapvetően szeretek szokatlan nézőpontból fényképezni. Olyan szemszögből, ahonnan normális ember nem néz (nem lát). A helyzetek, épületek így néha meglepő tömeggel, formában és struktúrával jelennek meg. Bizonyos értelemben meghökkentőek lehetnek ezek a képek. Néha fontos a nagyítás, a nyújtás, a viszonylagosság, mely kizökkent(het) a hétköznapi látásmódból. Szeretem a totál képeket az apró részleteket mutatókkal együtt kezelni. Mert nincs jó és szép részlet nélkül jó és szép egész, de utóbbi nélkül értelmét veszti az előbbi. Szeretem ezt a magától értetődő „egész - séget”. Szeretem a fény és árnyék játékát. A Pavilon egymásba harapó tömegeinek itt közölt külső és belső képei számomra összetartoznak. Palkó György professzionális képe a Pavilon nyugodt, szinte tapintható részletét mutatja.

 

Páricsy és Társai Építésziroda | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az építészet drámája

Az építészet drámája

Képgaléria Lucien Hervé fotóiból

Az idei nyár útikönyv-különlegessége a Balaton szerelmeseinek

Az idei nyár útikönyv-különlegessége a Balaton szerelmeseinek

Megjelent Zubreczki Dávid és Bődey János Templomséták a Balaton körül című könyve

Tűzfalon elevenedik meg A Pál utcai fiúk ikonikus üveggolyózás-jelenete

Tűzfalon elevenedik meg A Pál utcai fiúk ikonikus üveggolyózás-jelenete

A VIII. kerület előtt tisztelgő alkotással koronázza meg Közép-Európa legnagyobb városrész-megújítási projektjének egyik legfontosabb fejezetét a Cordia.

Hirdetés