Hirdetés

Echoes – A finn építészet és formatervetés 100 éve

Az „Echoes – A finn építészet és formatervezés 100 éve” című vándorkiállítás a finn építészetről és iparművészetről mesél Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából. 

 

Az „Echoes – A finn építészet és formatervezés 100 éve” című vándorkiállítás a finn építészetről és iparművészetről mesél Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából. A kiállítás bemutatja a finn építészet és iparművészet legjelentősebb alkotásait, illetve ezeken kívül néhány kevésbé ismert gyöngyszemet is felvonultat a függetlenség kivívásától napjainkig.

A kiállítás nyolc témán keresztül mutatja be a finn építészetet és iparművészetet. Ezek: Csend, Fény és árnyék, Egyenlőség, Fejlődés, Ember alkotta, Tájkép, Hagyomány és Közösség. A kiállítás több mint száz tárgyat, illetve épületet mutat be Finnország függetlenségének minden egyes évtizedéből.

De a kiállítás kronológiailag leginkább az 1950-es és 60-as évekre, valamint a jelen tárgyaira koncentrál. Reményeink szerint a kiállított tárgyak és épületek jól tükrözik a finn iparművészek és építészek egyenjogúság és jólét iránti elkötelezettségét, melyet munkáikkal is igyekeztek szolgálni. Az évszakok váltakozása, a nagy távolságok és a zord természeti környezet arra sarkallták az iparművészeket, hogy egyszerűsített formanyelven, egyszerű anyagokból egyszerű és gyakorlatias hétköznapi tárgyakat tervezzenek. A kiállítás legfőbb célja ennek a különleges vonásnak, illetve a finn formatervezők sokszínű hozzáállásának bemutatása.

Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft). MÉK 2017/5

Megtekinthető: 2017. 07. 17.

2017. június 29. 18:00

Kurátorok: Laura ISONIEMI, Rainer MAHLAMÄKI, Pekka KORVENMAA, Elina AALTO, Maria HÄRKÄPÄÄ
Művészeti vezető: Laura ISONIEMI
Grafika: Marjatta ITKONEN
Kiállítástervezés: Elina AALTO

Megnyitó beszédet mond:
Cita HÖGNABBA-LUMIKERO (igazgató, FinnAgora), Laura ISONIEMI (a kiállítás kurátora és producere, formatervező), Pekka KORVENMAA (egyetemi tanár, Aalto Egyetem, Művészeti, Formatervezési és Építészeti Kar, Formatervezés és Kultúra Tanszék)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

DOBSZAY82 emlékkonferencia

DOBSZAY82 emlékkonferencia

Dobszay László születésének 82. évfordulója alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének szervezésében.

SZENTPÉTERI Tibor Kiállítás

SZENTPÉTERI Tibor Kiállítás

A kavicstól a kisföldalattiig

MÚZEUMÁNIA - könyvbemutató a FUGÁ-ban

MÚZEUMÁNIA - könyvbemutató a FUGÁ-ban

Egy kulturális élménygyár európai modelljei. 

Hirdetés