Hirdetés

 Az őriszentpéteri Pajta Bisztró bővítése

Izgalmas terepen és előzményekkel vágott bele a helyszínt jól ismerő U. Nagy Gábor építész a népszerű őriszentpéteri táncház és gasztro bisztró, a Pajta bővítésébe. Korábbi térmegmunkálásait nem kívánta megismételni, ezért egyedi, de az egységbe jól illő megoldásokat keresett.

Az építtető család – Flóra és Feri – 2012-ben vágott bele egy erdélyi hangulatú tánctábor létrehozásába a családi házuk melletti telek lerobbant gazdasági épületeinek – istálló és ólak – helyrehozatalával. A kellemes méretű, lankás, panorámás telken álló öreg építményeket U. Nagy Gábor fogta egységes keretbe, adott számukra minőségi, mégsem hivalkodó építészeti megoldást.

A táncos és egyéb rendezvényeket befogadó, a kertet is aktívan kihasználó hely és az ahhoz kapcsolódó konyha hamar népszerű lett; ez utóbbi egy fine dining bisztróvá bővült, ami mind építészeti megjelenésében, mind étlapjában egyaránt alapoz a helyi hagyományokra, a helyben található értékekre, alapanyagokra. 


Noha a bisztró, műfajához mérten, nem kívánt nagyot nőni, mégis elérkezett a pillanat, hogy 40-50 újabb férőhely befogadásához bővíteni kellett az egyik, korábban csak a pajta eredeti kontúrjában felújított épületet. A meglévő térséghez új toldalék került, amely karakteresen, de a meglévő arculathoz jól idomulva lép ki az épület alaptömegéből. A területen, a szomszédos épületben már volt egy sikeres toldalék, ezért a mostani bővítés célja egy ettől határozottan eltérő, mégis az egész térséggel és az épületek alaphangulatával és anyaghasználatával jól harmonizáló gesztus létrehozása lett. 

Szintén fontos szempont volt, hogy az épület arányai a bővítéssel se térjenek el az eredetitől, ezért a filigrán keretezésű üvegdoboz, különböző mértékben, de két irányban is kilép az épületből. A szerkezeti rész és a térelhatárolás kettéválik: a térszerkezet a favázas épület rendszerének logikáját követi, de a térelhatárolást már acélszerkezet oldja meg. Ehhez olyan módon sikerült variálni az előre gyártott Janzen-acélelemekkel, hogy ezzel egy szokatlan, nem a rendszer szerinti megoldást követő építészeti formát adjon ki. Az üvegfelületek filigrán acélszerkezete nagyobb konzolok segítsége nélkül, szinte magától fordul át a tetőbe. Déli nézete egy osztás nélküli üvegfal, ahol csak a táblák találkoznak, mindez pedig szabad kilátást enged a völgy horizontja felé.

Az új üvegkubus olyan módon nyílik meg, hogy az épület egészéből megmaradhasson a völgy irányába tekintő panoráma.

Az épületrész a felszíntől elemelkedik, azonban nem készült hozzá betonozott lábazat, hanem néhány ponton a földbe eresztett acélpilléren áll. 

A belső elrendezés szintén az eredeti épületet követi, a fa tartópillérek itt is megjelennek, folytatódik azok ritmusa. A tánctérből ismert tölgyfapadlóra a már meglévő, szintén tölgyfából készült bútorok újabb darabjai kerültek. A bisztró nem kíván nagy étteremmé nőni, így a mostani bővítéssel is meg tudta őrizni intim hangulatát. A meglévő épülethez képest, a telek lejtését követve, a bővítmény lépcsőzetesen két szintet lejjebb lép, majd egy kisebb, kiegészítő lépcsővel akár a kertbe is ki tudunk lépni. Mindez logikus folytatása az utcaszintről elindított lépcsőztetett esővédő tetőzetnek. 

A nemrég elkészült rész összességében szimmetriába lép a másik épület korábbi, tömegében és üvegezésében hasonló bővítésével, így törekedve a területen érvényesülő egységes építészeti arculatra.

Tervezés és megvalósítás éve: 2019
Építész tervező: U. Nagy Gábor
Helyadatok: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 7.

A szöveg eredeti terjedelmben az OCTOGON 162-es lapszámában jelent meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Diszkrét terebélyesedés

Diszkrét terebélyesedés

 Az őriszentpéteri Pajta Bisztró bővítése

Elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete

Elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete

A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján elkészült fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekszik.

A premodern Málnai – a pályakezdéstől az első világháborúig

A premodern Málnai – a pályakezdéstől az első világháborúig

Málnai Béla (1878-1941) – a második világháború előtti évtizedek stílusváltásai egy építészpálya tükrében.

Hirdetés