Hirdetés

 Az őriszentpéteri Pajta Bisztró bővítése

Izgalmas terepen és előzményekkel vágott bele a helyszínt jól ismerő U. Nagy Gábor építész a népszerű őriszentpéteri táncház és gasztro bisztró, a Pajta bővítésébe. Korábbi térmegmunkálásait nem kívánta megismételni, ezért egyedi, de az egységbe jól illő megoldásokat keresett.

Az építtető család – Flóra és Feri – 2012-ben vágott bele egy erdélyi hangulatú tánctábor létrehozásába a családi házuk melletti telek lerobbant gazdasági épületeinek – istálló és ólak – helyrehozatalával. A kellemes méretű, lankás, panorámás telken álló öreg építményeket U. Nagy Gábor fogta egységes keretbe, adott számukra minőségi, mégsem hivalkodó építészeti megoldást.

A táncos és egyéb rendezvényeket befogadó, a kertet is aktívan kihasználó hely és az ahhoz kapcsolódó konyha hamar népszerű lett; ez utóbbi egy fine dining bisztróvá bővült, ami mind építészeti megjelenésében, mind étlapjában egyaránt alapoz a helyi hagyományokra, a helyben található értékekre, alapanyagokra. 


Noha a bisztró, műfajához mérten, nem kívánt nagyot nőni, mégis elérkezett a pillanat, hogy 40-50 újabb férőhely befogadásához bővíteni kellett az egyik, korábban csak a pajta eredeti kontúrjában felújított épületet. A meglévő térséghez új toldalék került, amely karakteresen, de a meglévő arculathoz jól idomulva lép ki az épület alaptömegéből. A területen, a szomszédos épületben már volt egy sikeres toldalék, ezért a mostani bővítés célja egy ettől határozottan eltérő, mégis az egész térséggel és az épületek alaphangulatával és anyaghasználatával jól harmonizáló gesztus létrehozása lett. 

Szintén fontos szempont volt, hogy az épület arányai a bővítéssel se térjenek el az eredetitől, ezért a filigrán keretezésű üvegdoboz, különböző mértékben, de két irányban is kilép az épületből. A szerkezeti rész és a térelhatárolás kettéválik: a térszerkezet a favázas épület rendszerének logikáját követi, de a térelhatárolást már acélszerkezet oldja meg. Ehhez olyan módon sikerült variálni az előre gyártott Janzen-acélelemekkel, hogy ezzel egy szokatlan, nem a rendszer szerinti megoldást követő építészeti formát adjon ki. Az üvegfelületek filigrán acélszerkezete nagyobb konzolok segítsége nélkül, szinte magától fordul át a tetőbe. Déli nézete egy osztás nélküli üvegfal, ahol csak a táblák találkoznak, mindez pedig szabad kilátást enged a völgy horizontja felé.

Az új üvegkubus olyan módon nyílik meg, hogy az épület egészéből megmaradhasson a völgy irányába tekintő panoráma.

Az épületrész a felszíntől elemelkedik, azonban nem készült hozzá betonozott lábazat, hanem néhány ponton a földbe eresztett acélpilléren áll. 

A belső elrendezés szintén az eredeti épületet követi, a fa tartópillérek itt is megjelennek, folytatódik azok ritmusa. A tánctérből ismert tölgyfapadlóra a már meglévő, szintén tölgyfából készült bútorok újabb darabjai kerültek. A bisztró nem kíván nagy étteremmé nőni, így a mostani bővítéssel is meg tudta őrizni intim hangulatát. A meglévő épülethez képest, a telek lejtését követve, a bővítmény lépcsőzetesen két szintet lejjebb lép, majd egy kisebb, kiegészítő lépcsővel akár a kertbe is ki tudunk lépni. Mindez logikus folytatása az utcaszintről elindított lépcsőztetett esővédő tetőzetnek. 

A nemrég elkészült rész összességében szimmetriába lép a másik épület korábbi, tömegében és üvegezésében hasonló bővítésével, így törekedve a területen érvényesülő egységes építészeti arculatra.

Tervezés és megvalósítás éve: 2019
Építész tervező: U. Nagy Gábor
Helyadatok: 9941 Őriszentpéter, Templomszer 7.

A szöveg eredeti terjedelmben az OCTOGON 162-es lapszámában jelent meg.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Diszkrét terebélyesedés

Diszkrét terebélyesedés

 Az őriszentpéteri Pajta Bisztró bővítése

Kié a tér az ülésed mögött?

Kié a tér az ülésed mögött?

Hogyan irányítják az életünket a birtoklás rejtett szabályai?

Nincs találat!

Hirdetés