9000 négyzetméternyi aszfaltot cseréltek le zöld területre.

Koppenhága egyik legújabb zöld parkja, a Sankt Kjelds és Bryggervangen lett Dánia legrangosabb építészeti díjának (Arne of the Year Awardaz idei nyertese. A dán SLA stúdió által tervezett, közel 35 000 négyzetméteres városi park leginkább a felhőszakadások kivédésére alkalmazott megoldásaival vált híressé: a zöld tér szivacsként szívja magába az esővizet, de nemcsak a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló eső hatásait enyhíti, növeli a biodiverzitást is, javítja a helybeliek életminőségét és csökkenti a város légszennyezettségét.


A parkot 2019-ben adták át, eredményeként 9000 négyzetméternyi aszfaltot cseréltek le zöld területre, helyet kapott benne közel 600 fa, a város közepén egy igazi zöld oázis jött létre. A biodiverzitás erősítése és a felhőszakadás elleni védelem mellett a park hozzájárult a környéken lévő forgalom lassításához is. A sűrű, erdőszerű környezetet bicikliút és kerekes székkel is megközelíthető sétányok szelik át.

„A tervezéskor nagyon fontos szempont volt, hogy ne csak a városrészt védjük meg a felhőszakadások okozta árvizektől, hanem egy teljesen új élményt kínáljunk arra vonatkozóan, mit jelent egy városban élni. A Sankt Kjelds és a Bryggervangen létrehozza az integrációt a városi ember és a természet között, egy olyan összefonódást, amelyet a túlzott urbanizáció káros hatásai miatt egyre többen elveszítettek, de egyre többen igénylik" – mondta Stig L. Andersson, az SLA alapítója és igazgatója.

A parkot ezzel a videóval ti is bejárhatjátok:


Forrás: SLA
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A vízen lebeg Koppenhága legmenőbb közösségi tere

A prototípus már 2018-ban elkészült, a tervek szerint még ebben az évben három új elemmel bővül a repertoár.

Az Esterházyparkban lesz Bécs első hűsölő parkja

Az Esterházyparkban lesz Bécs első hűsölő parkja

Már a tél elején készülnek a jövő nyári hőségre, és a hősziget-jelenség ellensúlyozására.

Milyen legyen a Klebelsberg-kastély parkja?

Milyen legyen a Klebelsberg-kastély parkja?

Ilyen volt a Klebelsberg-kastély építész hallgatói workshopja

Hirdetés