Átadták az Ezüst Ácsceruza és Molnár Péter-díjakat

Az év vége közeledtével újabb építészettel kapcsolatos elismerések születtek az utóbbi napokban. A 2022-es Prima Primissima-díjról korábban már hírt adtunk, a sorba most az építészeti kommunikáció kiválóságait elismerő Ezüst Ácsceruza, és az aktuális építészeti ideológiákon és rövidtávú divatokon túlmutató építészetet művelő alkotókat honoráló Molnár Péter-díj csatlakozott. Mindkét elismerés azért is fontos, mert nem hivatalos szakmai szervezetek, hanem az építész szakma elkötelezett művelői alapították.

 

Az Ezüst Ácsceruza díjat 2010-ben hozta létre a Honi Művészetért Alapítvány. 2020 óta a díjat a Magyar Építőmúvész Szövetség kezeli. Azoknak ítélik oda, akik az építészeti kommunikációt magas szinten művelik. Hasonló elismerés jelenleg nem létezik ebben az egyébként is szűk szegmensben, ezért is jelentős a minden évben december elején kiosztott díj, melyet 2022-ben két olyan kolléga vehetett át, akik csendes kitartással, magas színvonalon munkálkodnak a média zajos, olykor harsány világában. Mindketten kívülről érkeztek az építészet világába, mégis annak nimbuszát növelik, hozzájárulnak az építészeti kultúra terjesztéséhez – amire, valljuk be, nagyobb szükség van, mint valaha. 

 

 

Őry Júlia 2010-től a FUGA elkötelezett kurátora, programszervezője, menedzsere, 2018-tól galériavezetője, 2021-22-ben művészeti vezetője volt. Fiatal kora ellenére több mint 3000 rendezvényt bonyolított. Jelenleg az N&n Galéria és a Zalotay archívum feldolgozását, valamint Nagy Bálint hagyatékának kezelését végzi. „Elkötelezettsége, fáradhatatlansága biztosíték arra, hogy további jelentős publikációk, kiállítások születnek” – méltatta őt a díjátadón Komjáthy Attiláné Kremnicsán Ilona.
 

 

Hulesch Máté az Építészfórum szerzője és szerkesztője, csak az utóbbi két évben több mint száz cikke jelent meg az oldalon. „Egy csöndes fiatalember az építészek vad, hangos exhibicionista, zakatoló világában. Szelíd, lényeglátó elemző, a kívülállók pártatlanságával, de a szakmabeliek biztonságával” – mondta róla Vadász Bence laudációjában. 
 

„A díjak változó kort érnek meg, van közel 130 éves is, az Ezüst Ácsceruza Díj 13 esztendejével kamaszkorba lépett. Az előző 35 díjazott - szakmabeliként vagy nem szakmabeliként - elkötelezetten adott és ad hírt ma is az építészet értékeiről. Mindannyian személyiségükben, gondolkodásmódjukban kitartóak, fáradhatatlanok; térítenek, hídemberként vezetnek az építészet rejtelmes világába” – mondta a MÉSZ székházában tartott díjátadón Komjáthy Attiláné Kremnicsán Ilona
alapító, építész.A 2004-ben alapított, most 17. alkalommal átadott Molnár Péter-díj kuriózum a hazai építészeti díjak sorában: a szakma országosan elismert szereplői magánemberként ítélik oda olyanoknak, akik munkáikkal túlmutatnak aktuális építészeti divatokon és ideológiákon, ezzel pedig (m)értékteremtők. 

A díj névadója, a festői ambíciókkal is megáldott Molnár Péter (1925-2000) a múlt század ötvenes éveiben indult az építészi pályán. Épületeit a funkciónak megfelelő tiszta formavilággal tervezte, nem vetett a pauszpapírra soha öncélút, használhatatlant, nem dőlt be a pillanatnyi trendeknek és divatoknak, hosszabb távon gondolkodó építész volt. Hivatását és hitvallását sem áldozta fel az érvényesülés és az építészeti demagógia oltárán, amivel irányt mutatott. 

A Molnár Péterről elnevezett díjat Winkler Barnabás, a HAP tervezőiroda vezetője alapította és finanszírozza, a névadó felesége, a most 93 éves Baló Borbála támogatásával. Mónus János építész pedig alapítása óta a szakmai díj kuratóriumának elnöke. 

 

A Molnár Péter-díj kuratóriuma és a díjazottak

 

Az idei két díjazott, Dévényi Márton és Gyürki-Kiss Pál szellemi és alkotótársak, közös irodát működtetnek. Nagyon hasonló a gondolkodásmódjuk az emberléptékű, a közösséget szolgáló, a funkcionális, a letisztult formavilágú építészetről. A Marp építészstúdiót 2008-ban alapították, az azóta eltelt 14 évben számos lakó-, közösségi- és ipari épület tervét készítették el. 

Munkáikat már korábban is elismerték: egyebek között Pro Architectura-díjjal, Budapest Építészeti Nívódíjjal és a Média Építészeti Díjával is kitüntették őket. Különleges helyzetben, az építész-építtetővel közösen jegyzik a JK-házat, amely hűvösvölgyi családi házként az Év Háza lett 2020-ban. Másik kedvenc munkájukat, a pécsi Szathmáry Palotarom helyreállítását és kiegészítését az Európai Unió Mies van der Rohe-díjára is jelölték Magyarország képviseletében. A sásdi Közösségi Ház vagy az őrmezői P+R parkoló és pavilonja esetében valóban nem túlzás a „közösségi” jelző: naponta több százan használják és tapasztalhatják testközelből a kortárs építészetet. Dévényi és Gyürki-Kiss nemcsak tervez, hanem oktat is különböző hazai egyetemek építészképzésein. Barátok is, akik megtiszteltetésként fogadták, hogy a Molnár Péter-díj kuratóriumának tagjai baráti hangulatú beszélgetés keretében adták át a pénzzel nem járó plakettet és oklevelet. 

 

JK lakóház © Jakabfi BalázsSzathmári palotarom © Török Tamás
Őrmezői pavilon © Török TamásSásd, közösségi ház, tornaterem és könyvtár © Frikker Zsolt

 


 

Az OCTOGON, mint a magyar építészeti sajtó vezető orgánuma nevében is gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk minden kitüntetettnek!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Decemberi díjeső

Decemberi díjeső

Átadták az Ezüst Ácsceruza és Molnár Péter-díjakat

157 - 2020/1

157 - 2020/1

Megjelent az OCTOGON magazin idei első lapszáma, középpontjában a műemléképületekkel. Olvashattok többek között a Párisi Udvarról, a Magyar Nemzeti Múzeumról, a Millennium Házáról, a Tisza Lajos Irodaházról, az újjászületett Rumbach-zsinagógáról, a Puskás Ferenc Stadion műemléki átalakításáról vagy a felújított kaposvári Csiky Gergely Színházról – mindezekkel műemlék és építészeti kánon viszonyát, határpontjait keressük, és remélhetőleg hozzáteszünk a kortárs kultúra és a műemléki rekonstrukciók dialógusához.

A Párisi Udvar felér egy időutazással

A Párisi Udvar felér egy időutazással

Korok és stílusok, fantázia és valóság, élő munka és százéves high-tech alkot lélegzetelállító elegyet.

Hirdetés