Hirdetés

Csehországba terveztek kolostort a M Á S építészek

Kortárs elemek, új funkciók, nagy tisztelettel a múlt iránt.

Csehországban, Modřicében jártak a M Á S építészek: egy nemzetközi pályázaton mérették meg magukat kolostor tervükkel. A koncepciójuk a helyi történelmi mintát követte, kortárs eszközökkel nyúltak egy történelmi műemlékhez.

A terv az épületegyüttes történetét veszi alapul, a hely történelmi sajátosságát követi. Az épület az idő múlásával, az új funkciós igényeknek köszönhetően folyamatos bővülésnek indult, és organikus hozzáépítéssel alakult ki a jelenlegi állapot - mely épületek együttes rendszere.

A terv ezt a folyamatosan kialakuló-hozzáépülő rendszert hivatott folytatni, mely tiszteletben tartja az épület már kialakult jellegét, mégis - a korábbi építési szakaszokhoz hasonlóan mely mindig additívan folytatta az addigi együttest -  kortárs eszközökkel nyúl a feladathoz.

A helyszín

Az épületegyüttes a városháza, a főtér és a templom között helyezkedik el, belső kertje a hagyományos, burkolt főtér egyfajta ellenpontjaként jelenik meg, egy kis ligetet hozva létre a belváros szívében. A terv urbanisztikai koncepciója szerint nyáron elmosódik az épület és a főtér határa - a teraszt és az udvart is aktívan lehet használni - télen pedig időjárástól függetlenül használhatóak az épület funkciói.

A térre néző korábbi főbejárat aktívan, egy kávézóterasszal kapcsolódik be a város életébe, és ezen felül két új alternatív gyalogos bejárat jön létre a terv szerint. Az egyik az udvart hivatott teljesen megnyitni az utca felé, a főtér funkcionális hiányosságainak kiegészítésére. A másik a templomkerthez közeli bejárat, mely az épület szigorúan vett főbejárata. Itt található a múzeum információs pontja illetve a könyvtár bejárata, és fő célja a templomkert, könyvtár-múzeum és a főtér szerves összekapcsolása.

Új narratíva/koncepció

Az épületegyüttes az új funkciók szemszögéből történő vizsgálata során az elemeket összekapcsoló közlekedő hiánya jelenti a legnagyobb problémát.

A terv koncepciójának alapja éppen ezért egy kerengő, mely lehetőséget nyújt az épület szabad bejárására. Ez a kerengő hivatott a multifunkciós igények kiszolgálására, az udvar terének strukturálására, illetve az elbontott  kerítésfal helyén egy kaput hoz létre, mely nyitott állapotban az udvart szinte teljesen egybenyitja a városi térrel.

A tervben a meglévő épületek terei restaurálásra kerülnek, a később épült, főleg boltozatos terektől idegen, nem eredeti válaszfalak elbontásra kerülnek. Így tágasabb, jobban használható, nagyobb terek jönnek létre. A kerengőre három új épületelem fűződik fel – egy csupán formájában új ‘burkolat’ a portikusznál, egy új emelet az istálló felett, és egy teljesen új épület a garázs helyén. A hátsó istállórész állékonysága statikai vizsgálat alapján kérdéses, építészeti értéke azonban megkérdőjelezhetetlen. A tervben ezért ez a tér újjáépítésre kerül, azonban a nyeregtető helyett hídszerűen a meglévő épület falait és födémét nem terhelve, új szint kerül az épület fölé. 

Az új épület a garázs helyén egy új előadóterem. Az előadó közvetlenül az udvari bejárat mellett helyezkedik el, így az épület alkalmas lehet a főépülettől teljesen független koncert vagy előadás lebonyolítására is. A természetes megvilágításáról felülvilágító gondoskodik.

Funkcionalitás

Funkcionális elrendezésében a terv az épületegyüttest 3 nagyobb egységre bontja. A főépületben kap helyet a múzeum, a gazdasági szárnyban a könyvtár, a garázs helyén pedig egy új előadóterem.

A régi és új  épületelemek egy többfunkciós fedett nyitott kerengőre fűződnek fel. A könyvtár beléptetője, az információs pult, és a múzeum jegypénztára a templomhoz közeli bejáratnál egy térben kap helyet, mely üzemeltetési szempontból is ideális, hiszen innen tárul fel könyvtár és a múzeum.

A múzeumlátogatás után jutunk el a kávézóba, ami a főtér felőli főbejáraton is közvetlenül elérhető. A könyvtár szintén a kerengőn keresztül közelíthető meg, a felnőtt szekciója a földszinten kap helyet, míg a gyermek az emeleten, ezek mindegyike akadálymentesen megközelíthető. A központi wc blokkot a főfunkciók geometriai közepén helyeztük el, hogy mindenkinek könnyen megközelíthető legyen. Az előadóterem a garázs helyén az udvar főbejáratánál helyezkedik el, mely szintén fedett módon, a kerengőn keresztül érhető el a főépületből, de közvetlenül az udvari bejáratból is megközelíthető.

A kiállítás a főépületben kap helyet, mely két kiállítótérből áll, egy időszakosból mely a kisebb terem, és az állandóból, mely az utcafronton helyezkedik el. Mindkét tér alkalmas kisebb és nagyobb tárgyak bemutatására. A látogató a kerengőn keresztül éri el a múzeumi tereket, és a látogatás után a kávézó-múzeum shopba folytathatja látogatását.

A pályázatot egy cseh és német építészekből álló projekt terve nyerte el.  




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átjáró a Tüskei horgásztónál

Átjáró a Tüskei horgásztónál

"A folyamat mégis inkább az építészet miben létének felismeréséről szólt" - mondta Bocz Gabriella, aki diplomamunkájában a dombóvári Tüskei horgásztó átjáróját tervezte újra.

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Mintatervek készülnek az építészeti hagyományok megőrzéséért

Az online katalógus az építkezni vágyó családokat segíti majd.

Így nézne ki a megújult Városmajori Szabadtéri Színpad

Így nézne ki a megújult Városmajori Szabadtéri Színpad

A pályamű a szabadtériségre, és a parkkal, természettel kialakított kapcsolatra helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés