Családra tervezve - Passzív ház Madárhegyen

Speciális helyzet: építészek terveztek egy építész végzettségű passzívház-szakértővel. Hivalkodásmentesen, minőségi anyagokkal.

Egy közel két évtizedes jó munkakapcsolat segített a TH-Stúdió Építész Iroda döntésében, hogy elvállalja a megrendelő családi házának megtervezését. Miután az épületet a passzívházak nívójához igazították, annak megjelenése mentes minden kilengéstől és hivalkodástól, odabent letisztult, nagyvonalú terekkel, és mindenhol minőségi anyagokkal. A projektet az építészek mutatják be.

Az építészeknek lassan húszéves közös története van a megrendelő házaspár egyik felével, a szakmai életben kialakult jó munkakapcsolat pedig segítette a döntést, hogy az irodát kérjék fel az új, nagycsaládos otthonuk megtervezésére.

„Speciális helyzetben kezdtünk dolgozni, ugyanis a pár másik fele szintén építész végzettséggel, sőt passzívház szakértőként aktív partnerként vett részt a munkában, így nyílt lehetőségünk két mérnökember második otthonának megtervezésében együttműködni.”

A cél egy letisztult formavilágú, a passzívház ismérveinek megfelelő épület megvalósítása volt, ezért tolták a garázst szokatlanul előre, a lakórész tömegétől teljesen elkülönülve, elvégre a „termikus buroknak” kell minél kompaktabb tömeget formáznia. A lakóépület épp ezért minden kilengéstől mentes kétszintes téglatest, melyet a hivalkodásmentes anyagfelhasználását jellemez, azonban a minőségi termékek biztosítják az épület passzívház szintű energetikai besorolását.

Külön-külön a nyári konyha/tároló és a lakásA nyugalom terasza

Külső megjelenésben az egyszerű tömeghez illő módon egyszerű anyagok és színvilág kapcsolódik. A fő tömeget törtfehér vakolat borítja. A garázs tömbjét az antracitszürke kompaktlemez burkolat kapcsolja össze a fő tömeggel a bejárat oldalán, a déli oldalon a garázs és a lakóház kellemes teraszt zár közre. A teraszt keretező pergola borvörös színe erős kontrasztot ad az épület visszafogott színezésével. 

A gazdaságos üzemeltetés igénye már a modern építészet természetes velejárója, melynek érdekében az épület tájolását kellő körültekintéssel kellett az egyébként ideális tájolású telek adottságaihoz illeszteni. 

A lakás elrendezése igazodik a nagy család igényeihez: a földszinten, a hatalmas egybenyitott térben a nappali, étkező, konyha több irányba is kertkapcsolattal csalogat, de itt vannak a felnőttek helyiségei is, a dolgozó és a szülői háló saját fürdővel. Az emelet teljes egészében a gyerekek birodalma.

Földszinti alaprajz

Emeleti alaprajz

Lakberendezés szempontjából a ház illeszkedik az aktuális építészeti trendekhez, melynek letisztultságához jól alkalmazkodik a sokgyermekes család magas esztétikai igényű, de praktikus ízlésvilága is.

A tágas, szellős étkező-konyhaA tanulósarokba (is) bőven jut természetes fény

Családi ház a Madárhegyen
Építész tervezők: Bányai Nikolett, Hidasi György

Építészek: Bányai Nikolett, Hidasi György, György Gabriella
Statikus: Gyuris Zsolt
Gépész: Farkas Tamás




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Öt óra alatt összeszerelhető enegriahatékony ház

Madridban készült a kétszintes otthon, de gyorsan elköltöztették.

Merőleges viszonyulások haladóknak

Merőleges viszonyulások haladóknak

Újrarendezték az elemeket egy törökbálinti családi házban: lett benne ég, föld, víz és különleges tűz is. 

Falusi szerelem

Falusi szerelem

Családi ház bővítés Felsőtárkányban ARKT módra. 

Hirdetés