Galvani körút helyett forgalomcsillapítást! címmel fogalmazott meg követelést a Kiserdővédők Akciócsoport.

A Kiserdővédők Akciócsoport leadta a Miniszterelnökség belvárosi székhelyén, valamint a Főpolgármesteri Hivatalban a Galvani körút helyett forgalomcsillapítást! című követelését, valamint a felhívásukra beérkezett, a járványhelyzet miatt nehezített körülmények között gyűjtött több ezer aláírást. A petíciót a covid miatti biztonsági intézkedéseknek megfelelően csak néhány tag képviseletében adták át az illetékeseknek.

„A Kiserdővédők álláspontja egyértelmű: a Galvani hídhoz kapcsolódó úthálózat alternatívái a mai napig nincsenek megfelelően kitárgyalva, nincsen egyetértés a kerületek, a főváros, a Budapest Fejlesztési Központ és a civilek között – áll a petícióból. – A Budapesti Közfejlesztések Tanácsa által 2020 decemberére kihirdetett döntési határidő így nem tartható: bármilyen döntést hozni most elhamarkodott lenne.”

A civilek továbbá követelik, hogy a további útépítések és az autós forgalom fejlesztése helyett a Főváros és a Budapest Fejlesztési Központ a radikális forgalomcsökkentésre koncentráljon, mint költségkímélő, levegőszennyezést csökkentő, élhető várost megerősítő irányra. 

„Ennél kevesebbre törekvés, főként covid idején, a lakosság egészséges környezethez való jogát sérti. A belváros tehermentesítését nem lehet a külvárosok kárára megvalósítani! Azt, hogy Dél-Pestet terhelnék háromszoros forgalommal, azt nem egy felelősségteljes, hanem egy konfliktusokhoz vezető lépésnek tartjuk.”

A Kiserdővédők kezdeményezéséhez új szövetségesként csatlakozik az újbudai KörTér - Környezettudatosak tere Újbudán nevű civil csoport is, akik az új Duna-híd beruházásban a budai oldali érintettségük folytán egyetértenek a Kiserdővédők céljaival, sőt a kampányukkal párhuzamosan, de attól függetlenül önálló kezdeményezésként nyílt levélben is fordultak Karácsony Gergelyhez, Gulyás Gergelyhez, Vitézy Dávidhoz és Fürjes Balázshoz. Levelükben a budai oldalon és Csepelen megvalósítandó tervekkel kapcsolatos hatástanulmányok bővebb kifejtését és a lakosság véleményezésbe való bevonását kérik a döntéshozóktól. 

A KörTér civiljei szerint „Dél-Buda nem az agglomerációból érkező autósok és a teherforgalom átmenő autópályája, hanem sok ezer ember lakóhelye!”

Jóval nagyobb forgalom Budapest déli részén

Az új Duna-híd (korábbi nevén Galvani híd) kormányzati beruházás döntéselőkészítő tanulmányban a kormányzat által megbízott Budapest Fejlesztési Központ (BFK) a tervezett új híd a pesti oldali levezetéséhez kapcsolódóan hat nyomvonal lehetőségét mutatja be, ezen felül érintőlegesen, de kitér arra, hogy ha a Kormányzat (mint Beruházó) és a Fővárosi Önkormányzat közötti korábbi megállapodás alapján 2020. december 31-ig az egyeztető, döntéselőkészítő és koordinációs fórumon, azaz a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán (FKT) nem egyeznek meg közösen a hat felkínált nyomvonal közül abban az egyben, amit majd pár év múlva megvalósítanak, akkor életbe lép a +1-es megoldás.
A +1 megoldás lényege, hogy a Galvani hidat megépítik, de a pesti oldalon levezető új útpályákat nem építenek: vagyis az új hídon érkező többletforgalom a létező, de már ma is borzasztóan leromlott és túlterhelt úthálózatra érkezik. 

„Akár a hat nyomvonal valamelyike, akár a +1-es megoldás lép életbe, egy biztos: a jelenleginél háromszor nagyobb forgalom érkezik a dél-budapesti területekre – írják a civilek. – Ez a forgalomszám egyértelműen megmutatja, hogy a döntéselőkészítő tanulmányban nem a 2015-ben elfogadott Balázs Mór Tervben meghatározott és vállalt, csökkentett forgalmi számokkal dolgoztak.”

Ezért az aláíróívekkel együtt a döntéshozókhoz eljuttatott petícióban a Kiserdővédők Akciócsoport azt kéri, hogy a decemberi FKT ülésen olyan döntést hozzanak az erre hivatottak, amely az új Duna-híd beruházásban végrehajtja a Balázs Mór Tervben foglalt, Budapest egészének forgalomcsillapítását célzó intézkedéseket, és ezzel együtt olyan megoldást kínáljanak a csillapított forgalom elvezetésére, ami nem igényli a hídhoz kapcsolódó új utak építését, és nem is növeli a külső kerületek forgalmát, ezáltal a lég- és zajszennyezését sem.

A civilek szerint nem fogadható el ugyanis, hogy a belváros tehermentesítését úgy oldják meg, hogy azzal a Kiserdőt, valamint a környezetében élő 25 000 ember egészségét veszélyeztessék a pesti oldalon, ahogy Dél-Buda sem az agglomerációból érkező autósok és a teherforgalom átmenő autópályája, hanem sok ezer ember lakóhelye! 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Civil tiltakozás a Galvani körút ellen

Civil tiltakozás a Galvani körút ellen

Galvani körút helyett forgalomcsillapítást! címmel fogalmazott meg követelést a Kiserdővédők Akciócsoport.

Eldőlt: megépül a Galvani híd

Eldőlt: megépül a Galvani híd

Három jelenlegi híd terhelését is csökkentheti majd a Dél-Budát Dél-Pesttel összekötő új.

Hirdetés