Hirdetés

Természetgyógyászati Centrum Prága legmenőbb irodaházában.

A Formafatal stúdió Prága egyik legújabb létesítményében, a Main Point Pankrác irodaházban kapott felkérést egy természetgyógyászattal foglalkozó centrum belsőépítészeti kialakítására. Az ikonikus kortárs épületben a kiszemelt terület adottságai nem könnyítették meg a tervezők dolgát.
 


Zegzugos alaprajz, sehol egy egyenes fal, a térben álló oszlopok – ebből tessék elegáns természetgyógyászati központot alkotni. Ezzel a felkéréssel fordult a megbízó a Formafatal irodához. A váróként is szolgáló bejárati térben szeparált, kör alakú cellaként kapott helyet az orvosi szoba. A recepció a bejárat mellé került, itt fogadja a nővér a pácienseket.

A 155 négyzetméteres alapterület legnagyobb részét az úgynevezett SPA foglalja el, ahol az öltözőkön kívül egyéb kezelésekre alkalmas cellákat is kialakítottak: finn szauna, a test hűtésére szolgáló Cryosauna, és levegőterápia várja a gyógyulni vágyókat. A falak hullámzó vonalvezetése miatt a design az egyszerűséget hangsúlyozza, amit az izgalmas, puhán barázdált felületek ellenpontoznak. A megvilágítás kiemeli a játékos téralakítást.

Az orvos és a nővér szobájában a design egyszerű és megnyugtató, A rendelő külső felületén függőleges fémlemez burkolatot alkalmaztak, amely fokozatosan ellaposodik, és befogadja a burkolatba simuló nyílászárókat. A függőleges irány hangsúlyozását a DAM architects által tervezett irodaház homlokzata sugallta, amely szintén erőteljesen vertikális osztású. 

A SPA részlegben is a függőleges motívum dominál. A három különféle kezelőt különböző színű, színátmenetes üvegpálca burkolattal látták el, a színek utalnak a bent folyó kezelésre. A szauna vörös, a jégkamra kék, a levegőterápiás helyiség szürke – nincs szükség további magyarázatra, a színek önmagukért beszélnek. A kis, kör alaprajzú öltözőkben a tükrök körüli perforált fémlemez burkolat mögül jön a fény, érdekes árnyékokkal gazdagítva a megvilágítást. Az egész térben következetesen ugyanaz az elv vonul végig, és ettől válik a kis sejtekre szabdalt tér harmonikus egésszé.

 


 

StúdióFormafatal | Web | Facebook | Instagram
Tervezők: Dagmar Štěpánová, Martina Homolková
Projekt helyszíne: Main Point Pankrác, Prága 4, Cseh Köztársaság
Átadás éve: 2020
Hasznos alapterület: 155 m²
FotókBoysPlayNice 

 

 

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fotográfus paradicsoma

A fotográfus paradicsoma

Családi ház idilli környezetben a ValArch Ateliér cseh irodától.

Ez csúcs!

Ez csúcs!

A Mjölk Architekti kilátója a cseh erdők felett.

Fal szuperképességekkel

Fal szuperképességekkel

A huszita felkelésről elnevezett park revitalizációja Prágában.

Hirdetés