Természetgyógyászati Centrum Prága legmenőbb irodaházában.

A Formafatal stúdió Prága egyik legújabb létesítményében, a Main Point Pankrác irodaházban kapott felkérést egy természetgyógyászattal foglalkozó centrum belsőépítészeti kialakítására. Az ikonikus kortárs épületben a kiszemelt terület adottságai nem könnyítették meg a tervezők dolgát.
 


Zegzugos alaprajz, sehol egy egyenes fal, a térben álló oszlopok – ebből tessék elegáns természetgyógyászati központot alkotni. Ezzel a felkéréssel fordult a megbízó a Formafatal irodához. A váróként is szolgáló bejárati térben szeparált, kör alakú cellaként kapott helyet az orvosi szoba. A recepció a bejárat mellé került, itt fogadja a nővér a pácienseket.

A 155 négyzetméteres alapterület legnagyobb részét az úgynevezett SPA foglalja el, ahol az öltözőkön kívül egyéb kezelésekre alkalmas cellákat is kialakítottak: finn szauna, a test hűtésére szolgáló Cryosauna, és levegőterápia várja a gyógyulni vágyókat. A falak hullámzó vonalvezetése miatt a design az egyszerűséget hangsúlyozza, amit az izgalmas, puhán barázdált felületek ellenpontoznak. A megvilágítás kiemeli a játékos téralakítást.

Az orvos és a nővér szobájában a design egyszerű és megnyugtató, A rendelő külső felületén függőleges fémlemez burkolatot alkalmaztak, amely fokozatosan ellaposodik, és befogadja a burkolatba simuló nyílászárókat. A függőleges irány hangsúlyozását a DAM architects által tervezett irodaház homlokzata sugallta, amely szintén erőteljesen vertikális osztású. 

A SPA részlegben is a függőleges motívum dominál. A három különféle kezelőt különböző színű, színátmenetes üvegpálca burkolattal látták el, a színek utalnak a bent folyó kezelésre. A szauna vörös, a jégkamra kék, a levegőterápiás helyiség szürke – nincs szükség további magyarázatra, a színek önmagukért beszélnek. A kis, kör alaprajzú öltözőkben a tükrök körüli perforált fémlemez burkolat mögül jön a fény, érdekes árnyékokkal gazdagítva a megvilágítást. Az egész térben következetesen ugyanaz az elv vonul végig, és ettől válik a kis sejtekre szabdalt tér harmonikus egésszé.

 


 

StúdióFormafatal | Web | Facebook | Instagram
Tervezők: Dagmar Štěpánová, Martina Homolková
Projekt helyszíne: Main Point Pankrác, Prága 4, Cseh Köztársaság
Átadás éve: 2020
Hasznos alapterület: 155 m²
FotókBoysPlayNice 

 

 

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

A templom, amelyben még az ablakokat is elrejtették, hogy teljes legyen az elvonulás

Az Atelier Štěpán azért választotta a kört meghatározó formaként, mert az az örökkévalóság vallási szimbóluma.

Modern otthon a romok mögött

Modern otthon a romok mögött

Az ORA építészei úgy gondolják, hogy koncepciójuk jó példája lehet annak, hogyan kell hozzányúlni az öreg házakhoz.

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Jeles tradíciók és modern gyártás egy cseh borászatban

Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

Hirdetés