Egyedülálló film született régi fényképekből a főváros 150. születésnapjára

Kerek évfordulót ünnepel a főváros: 150 éve egyesült Buda, Pest és Óbuda, azaz jött létre Budapest. A nevet először Széchenyi István mondta ki. A jeles születésnap alkalmából különleges technikával, több száz régi fényképből készült film kelti életre a főváros történelmét egy kis stúdió, az Animatiqua jóvoltából. A negyedórás rövidfilmen több mint egy évig dolgoztak, és kiderül belőle például, hogy milyen is volt a régi Erzsébet híd, vagy hogyan és miért is tűnt el rengeteg ékköve a városnak, de számos titokról, érdekességről rántják még le a leplet.

 

A Budapest születése című film a főváros történelmét meséli el 1873-tól napjainkig. Készítését hatalmas kutatómunka előzte meg. A Fortepan fényképek mellett rengeteg képet és képeslapot vásárolt meg a stúdió, és számos épület tulajdonosát, vezetőségét keresték meg olyan fotók után kutatva, melyeket még sosem láthatott a közönség. A filmben debütál a „Drezdai képek” jelentős része is, amit Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője fedezett fel a nagyrészt 1903-1912 időszakból csaknem 500 budapesti városképet ábrázoló drezdai Deutsche Fotothek honlapján.

„Közel nyolcvanezer képet átnézve válogattuk össze azt a 140-et, amely a filmben látható"

– meséli a kulisszatitkokat Kondacs András rendező. – A régi fotókat a különleges parallax technikát alkalmazva keltettük életre, azaz tettük mozgóvá, filmszerűvé. A célunk az volt, hogy alkotásunkkal mind a hazai, mind a nemzetközi közönség az évfordulóhoz méltó filmet csodálhasson meg, melyben a fókusz az épített örökségünk gondozásának fontossága.
 


A film elkészültében további elismert szakemberek vettek részt. A narráció szövegét Nyáry Krisztián írta. Ennek különlegessége, hogy egyes szám első személyben hangzik el Budapest nevében. A főváros hangja Hámori Gabriella színésznő. 

„Budapestet megformálni olyan feladat, amire egy színész csak büszke lehet" – mondja.

Az alkotók úgy érezték, Budapest egy olyan nő, akinek sok a vesztesége, de keserű sebzettsége mellett ott van az elpusztíthatatlan életösztöne, bölcsessége. Egyes megszólalásai előkelően öntudatosak, máskor egy megújulni kész haladó szellemet hallunk, akinek friss a humora és nagyon szereti azokat az embereket, akik benne éltek és élnek, szóval nagy szíve van.

„Valahogy az élet úgy hozta, hogy több filmem címében is ott van Budapest. Nagyon szeretek itt élni!"


Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmrendező is hozzájárult ahhoz, hogy nívós, egyedi film készülhessen az évfordulóra. 

„Andrásék csapata világszínvonalú látványvilágot kreált a régi fotók életre keltésével, én pedig arra vállalkoztam, hogy Nyáry Krisztiánnal együtt szívet és lelket adjunk ezeknek a képeknek, és elmeséljünk rajtuk keresztül egy epikus történetet, ami méltó egy ilyen kerek évfordulóhoz" – nyilatkozta.

A csupán öt fős Animatiqua Stúdió munkatársai (Kondacs Andrással készült korábbi interjúnk ITT olvasható), akik számos hasonló filmet alkottak már, több, mint egy éve dolgoztak a Budapest születésén, mely 16 perc hosszú és négy részből áll. Sok olyan épület is szerepel a fotókon, melyek mára sajnos már eltűntek, de számos érdekesség került felszínre a kutatómunka során.

„Számomra a legizgalmasabb a sokáig világrekorder régi Erzsébet híd története – folytatja Kondacs András rendező. – A II. világháborúban megsérült hidak idővel közel az eredeti formájukban állították vissza, de az Erzsébet híd esetében nem így történt. 1945. januárjában a visszavonuló német csapatok robbantották fel, hogy az oroszok ne tudjanak átkelni rajta, s bizony ez a híd sérült meg leginkább. A régi helyett épült tíz méterrel szélesebb kábelhidat majd 20 évvel később, 1964-ben adták át."

A Budapest Brand is támogatta az évfordulós film elkészültét, amit a Városháza Károly körút felőli homlokzatára kivetítve – november 17-én és 18-án szombaton bárki megtekinthet.

„Nem volt kérdés, hogy részt vegyünk ennek a filmnek a megszületésében, mert ez egy igazi ajándék az egyesítés 150. évfordulóját ünneplő Budapestnek. Különleges, részben még soha nem látott képeket csodálhatunk meg, egyedi formában bemutatva. A filmet nézve olyan érzése van az embernek, mintha a 80-100 évvel ezelőtti város utcáin járkálna" – mondta Faix Csaba, a Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója. 

A film kibővített angol nyelvű verzióját az alkotók a tervek szerint nemzetközi fesztiválokra nevezik majd és már zajlanak az előkészületek egy egész estés Budapest mozifilmmel kapcsolatban is. Sőt, az alkotók a sorozatot más magyar, illetve külföldi város történetének megfilmesítésének lehetőségét is fontolgatják.

 

 


Forrás: sajtóanyag

 

Beszélgetés Kondacs András grafikus-rendezővel, az Animatiqua stúdió alapítójával

Cikkünket erre a linkre kattintva tudod elolvasni!

„A mesterséges intelligenciától félni is lehet a képalkotás terén”

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brad Pitt és Meryl Streep nyomában a magyar filmesek

Brad Pitt és Meryl Streep nyomában a magyar filmesek

Budapesten nyit bemutatótermet a Theaterkunst, Németország legnagyobb jelmezkölcsönző cége.

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Az Építészeti Filmnapok egyik különlegességét ajánljuk.

Tájépítészet öt évszakon át

Tájépítészet öt évszakon át

 Az Öt évszak című film fókusza a gyönyörűen elvont vázlatoktól és szépségről szóló elméletektől egészen Oudolf ötleteinek ökológiai vonatkozásáig terjed.

Hirdetés