Hirdetés

5280 House, Bozeman (Montana, USA)

Bozemanban épült lakó- és műteremház egyszerre introvertált és extrovertált. A berlini Barkow Leibinger iroda munkája, az 5280 House közös tető alá hozza a magánéletet és a munkát, miközben pazar kilátást nyújt a nem mindennapi környezetre is. Mindezt kizárólag fából...

 


A covid-járvány idején Bozeman nagyon keresett területté vált: a pandémia idején és okán lezajlott kitelepülés 2021 márciusában 45%-kal megemelte a lakásárakat. A régióra a mezőgazdasági területek, csűrök, tanyák és külvárosi házak keveréke jellemző. A hegyek közelsége miatt hagyományosan erős a faépítészet, a közelben található egy Richard Neutra által tervezett gerendaház, a Montana State University Breeden Fieldhouse épülete pedig 1957-ben, elkészültekor a világ legnagyobb fesztávolságú ragasztott fa szerkezete volt.


A lejtős telekre az átlója mentén illeszkedő, négyzetes alaprajzú, átriumos ház két „L” alakú épületszárnyból áll. A nagyobb fogadja be a lakóhelyiségeket, a patak felé néző kisebben a designstúdió mellett egy szauna-egység kapott helyet. A legmagasabb ponton található a garázs, legalul pedig a szülői háló helyezkedik el. A sík födém alatt a helyiségek belmagassága a lejtés irányában fokozatosan nő. Alul a szomszéd felé egy beton támfal határolja a házat, benne külső kandallóval. 
 


A lapostetőt ragasztott faszerkezet hordja, az összefüggő tető alatt a két épületrész között két fedett terasz alakul ki. A teljes konstrukció – a falak, az előre gyártott, ragasztott gerendák, a fa mennyezet, de a belsőépítészet, az ajtók és ablakok is – mind helyszíni és előregyártott faanyagból készültek, igazolva, hogy ez a fenntartható technológia ma is életképes. 

 


Bozemanban a tél szélsőséges, a nyár pedig rövid. Télen energiatakarékosan lehet működtetni a házat azzal, hogy a fűtendő területek egyszerűen elkülöníthetők.
 

Építészek: Barkow Leibinger, Berlin – Frank Barkow, Regine Leibinger
Kivitelezés: 2019. augusztus - 2020. november
Helyszín: Bozeman, Montana, USA
Méret: 315 nm

 

Forrás: Barkow Leibinger 
Fotók: Iwan Baan
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Fehér absztrakció a tűzfalak között

Egy cívis ház újjáéledése Debrecenben. Cikkünk az OCTOGON magazin 177-es (2022/5-ös) lapszámából.

Lakóház a bulinegyedben

Lakóház a bulinegyedben

Átadták a Cordia új, különleges belvárosi fejlesztését.

Hirdetés