Glaeba címmel új digitális régészeti folyóiratot indított a Magyar Nemzeti Múzeum.

2021. július 28-án új régészeti folyóiratot indít el a Magyar Nemzeti Múzeum. A Glaeba online folyóirat nem csupán tudományos fóruma a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága munkatársainak, hanem gyorsan és könnyen hozzáférhetővé teszi a legfrissebb leleteket, feltárásokat és kutatási eredményeket a nagyközönség számára is. Hogy mi is az a glaeba, kiderül a múzeum igazgtaójának ajánlójából...

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ezekkel a gondolatokkal indítja útjára a Glaeba folyóiratot:

„A 2018. április 1-én budapesti székhellyel megalakult az MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (továbbiakban RÖG), országos hatókörben nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatokat lát el. Munkatársai többségükben fiatal, lendületes, szinte állandó terepmunkát végző kollégák. A RÖG az anyaintézmény hagyományait követve, a napról-napra újat hozó digitális világ elvárásainak megfelelően Glaeba címmel egy újabb, éves rendszerességgel, magyar és/vagy idegen nyelven megjelenő online folyóiratot hív most életre. Az MNM korábbi régészeti periodikái három esetben latin elnevezést kaptak. Bár az archaeologia kifejezés jelen esetben elmarad, a nyelvi hagyomány az új elnevezésben mégis megjelenik. A glēba jelentése göröngy; rög; egy darabka föld. Ez a kifejezés, egybecseng a Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság nevének rövidítése által keletkezett „RÖG” betűszóval, és utal az intézmény által végzett aktív terepmunkára is. A Glaeba indulásakor elsősorban a RÖG munkatársainak nyújt publikációs felületet, továbbá teret biztosít a 2017-ben alakult az MNM Műszeres Lelőhely-felderítési Csoportja által vezetett, Közösségi Régészet Program munkája során gyűjtött legfrissebb adatok bemutatására. A jövőben természetesen örömmel látunk minden olyan szerzőt, aki az ásatásaink során feltárt leletanyag feldolgozásában és közlésében szívesen részt venne, továbbá a régészeti műtárgyvédelem, az ásatási térinformatika, a természettudományos vizsgálati módszerek eredményeit osztaná meg az Olvasóval. Egy nyomtatott kiadvánnyal szemben az online megjelenés előnye a nagyobb terjedelem, a kutatási eredmények gyors és szabad elérése, továbbá az elektronikus képi megjelenítésre optimalizált formátum használata. A folyóirat tipográfi ájának kialakítása során fontos volt számunkra, hogy megteremtsük annak a lehetőségét is, hogy ne csak kijelzőn megjelenítve, hanem igény szerint akár nyomtatott formában is kézbe vehessék az egyes tanulmányokat. A dolgozatok egyéni kinyomtatásával és lefűzésével a könyvtárak számára megmarad a hagyományos archiválás lehetősége."

A folyóirat 196 oldalas első lapszámába máris bele lehet lapozni! A tartalmak külön külön és a teljes folyóirat egyben is letölthető.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult a régészeti feltárás a Radetzky-laktanya területén

Elindult a régészeti feltárás a Radetzky-laktanya területén

Kulturális örökségünk védelme érdekében az ingatlanfejlesztő kiemelt figyelmet fordít a régészeti feltárásra.

Századfordulós, csontból készült fogkefe került elő

Századfordulós, csontból készült fogkefe került elő

Hétköznapi tárgyak is előkerültek a várban zajló régészeti feltárásokon.

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

És az első Homo sapiens vadászokról is előkerültek részletek az A5-ös autópálya építésénél.

Hirdetés