Hirdetés

Glaeba címmel új digitális régészeti folyóiratot indított a Magyar Nemzeti Múzeum.

2021. július 28-án új régészeti folyóiratot indít el a Magyar Nemzeti Múzeum. A Glaeba online folyóirat nem csupán tudományos fóruma a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága munkatársainak, hanem gyorsan és könnyen hozzáférhetővé teszi a legfrissebb leleteket, feltárásokat és kutatási eredményeket a nagyközönség számára is. Hogy mi is az a glaeba, kiderül a múzeum igazgtaójának ajánlójából...

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ezekkel a gondolatokkal indítja útjára a Glaeba folyóiratot:

„A 2018. április 1-én budapesti székhellyel megalakult az MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (továbbiakban RÖG), országos hatókörben nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatokat lát el. Munkatársai többségükben fiatal, lendületes, szinte állandó terepmunkát végző kollégák. A RÖG az anyaintézmény hagyományait követve, a napról-napra újat hozó digitális világ elvárásainak megfelelően Glaeba címmel egy újabb, éves rendszerességgel, magyar és/vagy idegen nyelven megjelenő online folyóiratot hív most életre. Az MNM korábbi régészeti periodikái három esetben latin elnevezést kaptak. Bár az archaeologia kifejezés jelen esetben elmarad, a nyelvi hagyomány az új elnevezésben mégis megjelenik. A glēba jelentése göröngy; rög; egy darabka föld. Ez a kifejezés, egybecseng a Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság nevének rövidítése által keletkezett „RÖG” betűszóval, és utal az intézmény által végzett aktív terepmunkára is. A Glaeba indulásakor elsősorban a RÖG munkatársainak nyújt publikációs felületet, továbbá teret biztosít a 2017-ben alakult az MNM Műszeres Lelőhely-felderítési Csoportja által vezetett, Közösségi Régészet Program munkája során gyűjtött legfrissebb adatok bemutatására. A jövőben természetesen örömmel látunk minden olyan szerzőt, aki az ásatásaink során feltárt leletanyag feldolgozásában és közlésében szívesen részt venne, továbbá a régészeti műtárgyvédelem, az ásatási térinformatika, a természettudományos vizsgálati módszerek eredményeit osztaná meg az Olvasóval. Egy nyomtatott kiadvánnyal szemben az online megjelenés előnye a nagyobb terjedelem, a kutatási eredmények gyors és szabad elérése, továbbá az elektronikus képi megjelenítésre optimalizált formátum használata. A folyóirat tipográfi ájának kialakítása során fontos volt számunkra, hogy megteremtsük annak a lehetőségét is, hogy ne csak kijelzőn megjelenítve, hanem igény szerint akár nyomtatott formában is kézbe vehessék az egyes tanulmányokat. A dolgozatok egyéni kinyomtatásával és lefűzésével a könyvtárak számára megmarad a hagyományos archiválás lehetősége."

A folyóirat 196 oldalas első lapszámába máris bele lehet lapozni! A tartalmak külön külön és a teljes folyóirat egyben is letölthető.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Böngészhetők a régészet legújabb szenzációi

Böngészhetők a régészet legújabb szenzációi

Glaeba címmel új digitális régészeti folyóiratot indított a Magyar Nemzeti Múzeum.

Műértő fényűzés a Nemzeti Múzeum padlóján

Műértő fényűzés a Nemzeti Múzeum padlóján

Bemutatkozik a nagyharsányi római villa apszismozaikjának digitális rekonstrukciója

Hirdetés