Stuttgarti stúdiók nyertek a nemzetközi tervpályázaton

A Tuniszi-öbölben mintegy 500 hektáron elterülő Karthágót a Kr. e. 9. század végén alapították. Ezt a történelmileg kiemelkedően gazdag területet, amelyet az UNESCO 1979 óta tart a világörökség részeként, gondolja most újra a város.

 

 

A „Karthágói Byrsa (Citadella)” ásatási helyszín és múzeumi terület felújítására hirdetett pályázaton összesen mintegy 30 nemzetet képviselő csapat vett részt. A 94 pályázat közül az első díjat a stuttgarti székhelyű Bez+Kock Architekten és Koeber Landschaftsarchitektur nyerte el. A duó a 19. századi katolikus székesegyház és a citadellán épült szeminárium közötti udvar hasznosítását javasolja. Az új múzeumi részleg így az akropolisz szívében helyezkedne el, közvetlen hozzáférést biztosítva a fő régészeti területekhez.

 

 

A győztes tervezési koncepció figyelembe veszi a terület történelmi és régészeti jelentőségét, valamint az ökológiai érzékenységet. Ahelyett, hogy egy teljesen új épületet emelnének az udvaron, egy könnyű, átlátszó szerkezetet terveztek. Az esernyőszerű építmény befedi a teret, és nem csak az ásatásokra, de a Földközi-tengerre is kilátást biztosít. Az új szerkezet moduláris kialakítása harmonikusan illeszkedik a szomszédos épületekhez és fákhoz, a hordó alakú, texturált tető pedig javítja a belső klímát.

 


Az építészek továbbá a műemléki védettség alatt álló Saint Louis de Carthage katedrálisba egy előadótermet és múzeumpedagógiai helyiségeket, a Pères Blancs egykori szemináriumába pedig raktárokat, műhelyszobákat és adminisztratív helyiségeket alakítanának ki. 
 

 

Bez+Kock Architekten és Koeber Landschaftsarchitektur gyakran dolgoznak együtt, a közelmúltban is számos kulturális projektet valósítottak meg közösen: többek között a németországi Miltenbergben terveztek napközi otthont egy 17. századi kolostorkertbe, valamint az ansbergi Sauerland-Museum bővítéséért feleltek. Forrás: Archdaily
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz az új karthágói múzeum

Ilyen lesz az új karthágói múzeum

Stuttgarti stúdiók nyertek a nemzetközi tervpályázaton

Tehetséggondozás a LATEREX Építő Zrt.-nél

Tehetséggondozás a LATEREX Építő Zrt.-nél

A Junior Mérnök Programban összesen öt, diploma előtt álló fiatal vett rész.

Hirdetés