Hirdetés

Könyvtár és Kultúrközpont az Adjaye Associates irodától.

A Martin Luther King Jr. Park északnyugati sarkában felépült új kulturális központ a park névadójának szellemiségét testesíti meg, célja a helyi közösség megerősítése és építése. A park revitalizálásának részeként az új központ építészete összhangban áll a helyszín egyedi trópusi ökológiájával.

 

 

Az együttes három pavilonból álló mikro-falut képez, az épületek mindegyike különböző léptékű és funkciójú, de közös formanyelven beszél. A telep egy kétszintes könyvtárból, egy tetőterasszal rendelkező rendezvényközpontból és egy új portikuszból áll, amely bevezeti a felhasználókat az utcáról, és egyesíti a három építményt.

A biofil tervezési elveknek megfelelően mindhárom rózsaszín betonból álló pavilon egy megemelt podeszten nyugszik, beengedve a park zöld növényzetét az építmények közé. Az emelt síkról idilli kilátás nyílik a Mendsen-tóra. A helyi állatvilág és a régió népi építészete által ihletett boltívek határozzák meg a pavilonok formáját. Az íves tetővonalak és hatalmas ablakok szoros kapcsolatot teremtenek a belső és a külső tér között, természetes fényt engedve az épületek mélyére is.

A változatos program rugalmas alaprajzzal társul mind a könyvtárban, mind a rendezvényközpontban. A nyitott terek ösztönözik a találkozást és kapcsolatteremtést. A könyvtár flexibilis alaprajza minden korosztály számára hozzáférhető gyűjteményi tereket, interaktív ifjúsági és gyermekfoglalkoztatókat, előadótermet, műhelyeket, oktató helyiségeket tartalmaz, lehetőséget nyújtva az egész közösség interakciójára azzal a mottóval: tanulj és gyarapodj.

A rendezvényközpont szintén rugalmasan használható előadóteret és egy tetőteraszt kínál, ahonnan kilátás nyílik a tóparti parkra. Mindkét pavilon egy-egy jellegzetes szoborszerű lépcsővel rendelkezik. A Winter Park Library & Events Center együttese a társasági összejövetelek, az intellektuális táplálék helyszíne és a természetes trópusi környezethez való fokozott kapcsolódás lehetőségét kínálja fel a városrész lakóinak.

 

 

Stúdió: Adjaye Associates
Projekt helyszíne: Winter Park, Florida, USA
Építés éve: 2021
Fotók: Dror Baldinger, Chad Baumer

 

 

Forrás: Adjaye Associates

 

Rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Biofil könyvtár Floridában

Biofil könyvtár Floridában

Könyvtár és Kultúrközpont az Adjaye Associates irodától.

Best of Deco 2021 | Polgári pompa
  • 2021-12-27 11:00
  • Deco

Best of Deco 2021 | Polgári pompa

Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Tonwe Annamária által tervezett belvárosi lakás, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Best of Octogon 2021 | THÉQUE Atelier

Best of Octogon 2021 | THÉQUE Atelier

Az év végéhez közeledve Martinkó József, az Octogon magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó építészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a THÉQUE Atelier által tervezett szegedi családi ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

Hirdetés