Hirdetés

Beton boltívek takarásában

Közösséget teremtő buszmegálló Lengyelországban.

A poznani székhelyű lengyel Neostudio Architekci által tervezett alacsony téglatest alakú, betonárkáddal árnyékolt épület többfunkciós kommunális buszmegállóként működik a lengyelországi Wieleń városában. A beruházás fő célja egy nyilvános tér létrehozása volt, ahol a helyiek információkat gyűjtenek és osztanak meg egymással. A tervezés során nagy súlyt helyeztek a fenntarthatóságra.
 

 

A buszmegálló kávézóból, udvarból, teraszból és egy többcélú egységből áll, mindezt napelemes közvilágítási rendszer szolgálja ki. A létesítmény gasztronómiai és kommunális szolgáltatásokat nyújt, melyekből hiány van a városnak azon a részén.

Az árnyékolást nyújtó vasbeton fal mögött egy 75%-ban üveg, 25%-ban szálcement homlokzattal kialakított beltéri egység található, melyben a kávézó és az információs központ működik. A városi hőség enyhítése érdekében a betonépületet zöldtetővel látták el.

 

 

Mögötte vízáteresztő burkolatú közterületet hoztak létre, egy terasz és egy kavicsos udvar formájában. Az utcát és a kavicsos területet fal választja el, amely belülről szabadtéri rendezvények vetítővászonként szolgálhat, az utca felől pedig hirdetőtábla, amelyen közérdekű, illetve a terület történetét közlő információk jeleníthetők meg.

A projekt jó példa a kis léptékű, fenntartható, közcélú városi beruházásra.

 

Projekt: Bus Stop Education Community Center
Építészek:  Neostudio Architekci: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski
Helyszín: Wieleń, Poland
Megvalósítás éve: 2019
Telekterület: 1 576 m2
Beépített alapterület: 298 m2

 

Forrás: Designboom

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szokatlan tervezési metódussal készült különleges társasház

Szokatlan tervezési metódussal készült különleges társasház

A lengyelországi Chorzówban egyedi, mégis tájba illő épületet tervezett a katowicei Architekt Maciej Franta építésziroda.

Farönk formájú ház az erdő mélyén

Farönk formájú ház az erdő mélyén

Anyaghasználata és formája révén tökéletesen belesimul környezetébe, egy lengyelországi nemzeti parkba ez a ház.

Modern vadászház rozsdás acélburkolattal és rengeteg üvegfelülettel

Modern vadászház rozsdás acélburkolattal és rengeteg üvegfelülettel

A Besszádok hegységében, a lengyel-ukrán határ közelében épült fel ez az egyszerre nagyvonalú, mégis rejtőzködő, különleges vadászház.

Nincs találat!

Hirdetés