Hirdetés

Közel karbon-semleges közösségi központ épült rétegragasztott fából Barcelonában.

Az áltlános építészettel foglalkozó katalán Haz Arquitectura építészcsapata az építőipari szakma különböző területeinek képviselőivel együttesen dolgozza ki projektjeit. Az 1996-ban alapított barcelonai stúdió a közelmúltban fejezte be a Center for Community Life közösségi épületét a város Trinitat Vella negyedében, ami a felhasznált speciális faanyagnak és a számos energiahatékonysági megoldásnak köszönhetően közel karbon-semleges lett.

 

 

Az épület fő alapanyaga a meleg hatású, rétegragasztott fa, melynek építési értéke és szén-dioxid elnyelő képessége mellett az sem elhanyagolható, hogy design szempontjából könnyen társítható. „Az építkezés száraz építési technológiával történt. Fém gerendák és oszlopok, valamint a teherbíró képesség növelésére alkalmazott, rétegragasztott fenyőfapanelek (CLT – cross laminated timber) alkotják a ház vázszerkezetét, és stabilizálják az egész struktúrát. (…) A beltérben csak ott alkalmaztak rétegelt lemez burkolatot, ahol az elektromos- és adatkábelek elvezetése miatt erre szükség volt, egyébként a tűzálló festékkel ellátott fémváz, és a festetlen CLT panel alkotja az enteriőr designját.”

 

 

A Haz Arquitectura szakemberei energiahatékony passzív háznak tervezték a közösségi központot, ennek megfelelően minimális anyagfelhasználásra törekedtek. A Center for Community Life épületében lévő nyílások és falak speciális kialakításúak, és a levegőt a központi kürtők felé terelik. Az áramló levegő innen a tetőtér kiszolgálóhelyiségébe, közvetlenül az ideális hőmérsékleti értékekért felelős gépekbe jut. A tető napelemei éves szinten nagyságrendileg 60.000 W energiát termelnek, ami „a fogyasztást közel nullára csökkenti”.

 

 

„A passzív tervezés a hűtés-fűtés rendszerére is kiterjed. A faszerkezet hőtehetetlenségét hőlégcserélős rendszerrel ellensúlyozzuk. (…) A talajban a meleg levegő áthalad a domboldalba ásott csőrendszeren, és a két fedett, konduktorként funkcionáló udvarba jut. Az áthaladó levegő nyáron hűt, télen pedig a fűtést biztosítja. A rendszer tulajdonképpen a hagyományos mediterrán építkezési technológiát alkalmazza. A hőérzetet egy fan-coil egység szabályozza: szükség szerint megemeli, vagy csökkenti a hőmérsékletet és a páratartalmat” – összegzi a környezettudatos tervezés részleteit a stúdió.

 

 

A közösségi épületet a minimális szén-dioxid terheléssel járó építészeti megoldások példájaként állítja az építőipar és a nagyközönség elé a Haz Arquitectura. A stúdió „a helyi lakosok és a környékbeli szociális képviseletek igényeit tartotta fókuszában” a tevezés alatt, és a közösség érdekeihez igazította a projekt minden részletét. Az épület egy nagyobb beruházás első lépcsőjeként valósult meg, a későbbiekben közösségi házakkal, valamit időseknek és fiataloknak épített otthonokkal bővül majd.

 

 

Haz Arquitectura | Web | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Beépített szén-dioxid

Beépített szén-dioxid

Közel karbon-semleges közösségi központ épült rétegragasztott fából Barcelonában.

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

CREATING FUTURES NOW! – Zuzanna Skalska trendkutató újra Budapesten!

10 év után újra személyesen találkozhatunk Budapesten a lenyűgöző trendkutatóval, Zuzanna Skalska-val, a MOME spekulatív design tematikájú Design Hetes programsorozatának keretében!

Belül tágasabb
  • 2022-10-05 09:00
  • Deco

Belül tágasabb

Szuper budai lakás a CasaLinda Stúdió tervezésében.

Hirdetés