Egy megmentett ipari emlék újjászületése.

Nem sok ipari emlék maradt meg Pozsonyban. Ennél is kevesebbet sikerült az aktuális igényekhez adaptálni. Dušan Jurkovič építész funkcionalista hőerőművének nem ez a sors jutott. A Penta Real Estate a Studio Perspektiv-val újraterveztette, és három évig tartó felújítás után modern co-working központként nyitotta meg a nagyközönség előtt. A kifinomult irodaprojektjeiről ismert Studio Perspektiv építészeti stúdió a Base4Work co-working központ második irodáját alkotta meg Pozsonyban. Az építészeti felújítás a DF Creative Group munkája, a műemlékfelújításra specializálódott PAMARCH iroda a homlokzatfelújításért volt felelős.

A pozsonyi fűtőmű nagyon specifikus térként régóta keresett új funkciót magának. A fejlesztő elképzelése az volt, hogy egy olyan inspiráló és sokszínű munkaterületet hoz létre az egyedülálló műemléki  környezetben, amely hátteret biztosít a különböző felhasználói csoportok összekapcsolásához – a vállalati ügyfelektől a start-upokon át a szabadúszókig. A co-working terek versenyelőnye gyakran egyediségükben rejlik, ezért a beruházó a Studio Perspektiv építészeivel együtt úgy döntött, hogy ezt az szempontot érvényesíti ebben az ipari műemlékben is.
 

A felújítás során az eredeti elemek láthatóak maradtak, a tervezők arra törekedtek, hogy Dušan Jurkovič kézjegyét a lehető leginkább megőrizzék. A Perspektiv stúdió azonban a 21. század szellemében értelmezte Jurkovič munkásságát.

„A co-working tér belső kialakításánál az eredeti műemlék és az új építés kontextusát hangsúlyoztuk. Igyekeztünk kiegészíteni a teret, kapcsolódni hozzá mind stílusban, mind az új elemek geometriájában. Emellett arra törekedtünk, hogy az új és az eredeti részek egyaránt jól felismerhetőek legyenek – nem akartuk az eredeti alkotást utánozni” – hangsúlyozza Ján Antal és Barbora S. Babocká, a projekt két építésze

A kazán- és turbinacsarnok belsejében új, ötszintes tér készült. A fűtőmű ipari elemei is részei a belső térnek: hangsúlyosak a betontölcsérek, a közös iroda egyedi, nyitott mennyezetét az eredeti daruzat alkotja. A bejárat a DF Creative Group stúdiójának munkája. A műemlékvédelemre és rekonstrukcióra szakosodott PAMARCH felügyelte az épület külsejének felújítását.
 

A fűtőműben összesen 3900 négyzetméter rugalmas munkaterület található, körülbelül 450 férőhelyes kapacitással. Az építészek ugyanazzal a munkahelytipológiával dolgoztak, mint a fent említett prágai co-working irodában. Minőségi munkaterületet hoztak létre, megőrizve közben a környezet hitelességét.

A változatos használati lehetőségek a felhasználók széles körének igényeit is kielégítik. Minden szinten vannak fix íróasztalok, hot deskek, szeparált irodák, ezen kívül található telefonbox, workshp-helyiségek, valamint 4-18 fős tárgyalók. Az ügyfelek napközben is tudják használni a közösségi helyiségeket és egyéb vonzó találkozó- és kapcsolatépítési zónákat.

A co-working tér közösségi központja a második emeleti bejárati tér az előcsarnokkal, kávézóval és munkahelyekkel. A Perspektiv tervezői grafikai elemek segítségével idézik a belsőben Dušan Jurkovič munkásságát. A motívumokat az építész stílusának elemei ihlették. A falakon látható fénydekoráción vagy a bemart mintájú szekrényeken az eredeti dekoratív díszítőelemek alap formakészlete köszön vissza, de a népi fafaragást CNC marógép, a tömör fát pedig természetes farostlemez váltotta fel. Az acélszerkezeteket perforáció lágyítja, érdekes kontrasztot teremtve a Jurkovič munkásságának korai időszakából származó örökséggel.

„A kézművesség és a nyers anyagi mivoltukban megjelenő kortárs anyagok minden szinten unikális egységet hoznak létre” – mondja Barbora S. Babocká.

A színpaletta az épület burkára jellemző terrakotta árnyalataira épül, melyet a kék, zöld és koromfekete tompa, mély tónusai egészítenek ki. A mennyezetek takaratlanok maradtak, a közös zónák padlói fával vagy nagy méretű kerámialapokkal burkoltak.


A tér nagyvonalúságát erősítik a belógó masszív betontölcsérek, amelyek eredetileg szilárd tüzelőanyagok tárolására szolgáltak. Ezekben tárgyalókat alakítottak ki. A felhasználók körében eddig az ötödik emeleten található két tárgyaló tűnik a legnépszerűbbnek.

„Kihasználtuk a lehetőséget, és a padló egyes részein üvegezéssel kísérleteztünk. Az eredmény egy ikonikus tér lett, amelyet mindenki látni akar. Még azok is, akik félnek a magasságtól” – meséli Ján Antal.


A tárgyalók és szeparált irodák esetében nagy hangsúlyt fektettek az akusztikára, amit nem csak szőnyegek, de falburkolatok is biztosítanak. Az építészek stílusuknak megfelelően újrahasznosított és természetes anyagokat használtak. A környezetbarát Re:felt panelek újrahasznosított PET palackokból készülnek.

A belső tér butikhangulatát fokozza a tetőterasz a hozzá kapcsolódó bárral. Az építészek kihasználták az épület összetett térszerkezetét a funkció javára. A tér rugalmasságát nemcsak a fejlesztő, hanem az első bérlők is értékelik. 
A felújításnak köszönhetően Jurkovič fűtőművének új életre keltése felhívja a figyelmet az eredeti épületek megőrzésének fontosságára, és megerősítette, hogy megőrzésük a befektetők számára is előnyös lehet.
 

ÉpítészetDF Creative Group (Martin Paško), PAMARCH
BelsőépítészetStudio PerspektivJán Antal, építész vezetőtervező, Martin Stára, építész vezetőtervező, Barbora S. Babocká vezető belsőépítész 
Munkatársak: Jakub Budaj, építész, Silvia Snopková építész
Megbízó: Penta Real Estate
Alapterület: 3900 nm

 

Még több és nagyobb fotókért katt a képgalériára! 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Base4Work - modern coworking munkahely Pozsonyban

Base4Work - modern coworking munkahely Pozsonyban

Egy megmentett ipari emlék újjászületése.

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

A Paradigma Ariadné előadása Pozsonyban.

Lángos Bár Pozsony óvárosában

Lángos Bár Pozsony óvárosában

A piciny étkezde az ArchDaily-re is eljutott.

Hirdetés