Base4Work - modern coworking munkahely Pozsonyban

Egy megmentett ipari emlék újjászületése.

Nem sok ipari emlék maradt meg Pozsonyban. Ennél is kevesebbet sikerült az aktuális igényekhez adaptálni. Dušan Jurkovič építész funkcionalista hőerőművének nem ez a sors jutott. A Penta Real Estate a Studio Perspektiv-val újraterveztette, és három évig tartó felújítás után modern co-working központként nyitotta meg a nagyközönség előtt. A kifinomult irodaprojektjeiről ismert Studio Perspektiv építészeti stúdió a Base4Work co-working központ második irodáját alkotta meg Pozsonyban. Az építészeti felújítás a DF Creative Group munkája, a műemlékfelújításra specializálódott PAMARCH iroda a homlokzatfelújításért volt felelős.

A pozsonyi fűtőmű nagyon specifikus térként régóta keresett új funkciót magának. A fejlesztő elképzelése az volt, hogy egy olyan inspiráló és sokszínű munkaterületet hoz létre az egyedülálló műemléki  környezetben, amely hátteret biztosít a különböző felhasználói csoportok összekapcsolásához – a vállalati ügyfelektől a start-upokon át a szabadúszókig. A co-working terek versenyelőnye gyakran egyediségükben rejlik, ezért a beruházó a Studio Perspektiv építészeivel együtt úgy döntött, hogy ezt az szempontot érvényesíti ebben az ipari műemlékben is.
 

A felújítás során az eredeti elemek láthatóak maradtak, a tervezők arra törekedtek, hogy Dušan Jurkovič kézjegyét a lehető leginkább megőrizzék. A Perspektiv stúdió azonban a 21. század szellemében értelmezte Jurkovič munkásságát.

„A co-working tér belső kialakításánál az eredeti műemlék és az új építés kontextusát hangsúlyoztuk. Igyekeztünk kiegészíteni a teret, kapcsolódni hozzá mind stílusban, mind az új elemek geometriájában. Emellett arra törekedtünk, hogy az új és az eredeti részek egyaránt jól felismerhetőek legyenek – nem akartuk az eredeti alkotást utánozni” – hangsúlyozza Ján Antal és Barbora S. Babocká, a projekt két építésze

A kazán- és turbinacsarnok belsejében új, ötszintes tér készült. A fűtőmű ipari elemei is részei a belső térnek: hangsúlyosak a betontölcsérek, a közös iroda egyedi, nyitott mennyezetét az eredeti daruzat alkotja. A bejárat a DF Creative Group stúdiójának munkája. A műemlékvédelemre és rekonstrukcióra szakosodott PAMARCH felügyelte az épület külsejének felújítását.
 

A fűtőműben összesen 3900 négyzetméter rugalmas munkaterület található, körülbelül 450 férőhelyes kapacitással. Az építészek ugyanazzal a munkahelytipológiával dolgoztak, mint a fent említett prágai co-working irodában. Minőségi munkaterületet hoztak létre, megőrizve közben a környezet hitelességét.

A változatos használati lehetőségek a felhasználók széles körének igényeit is kielégítik. Minden szinten vannak fix íróasztalok, hot deskek, szeparált irodák, ezen kívül található telefonbox, workshp-helyiségek, valamint 4-18 fős tárgyalók. Az ügyfelek napközben is tudják használni a közösségi helyiségeket és egyéb vonzó találkozó- és kapcsolatépítési zónákat.

A co-working tér közösségi központja a második emeleti bejárati tér az előcsarnokkal, kávézóval és munkahelyekkel. A Perspektiv tervezői grafikai elemek segítségével idézik a belsőben Dušan Jurkovič munkásságát. A motívumokat az építész stílusának elemei ihlették. A falakon látható fénydekoráción vagy a bemart mintájú szekrényeken az eredeti dekoratív díszítőelemek alap formakészlete köszön vissza, de a népi fafaragást CNC marógép, a tömör fát pedig természetes farostlemez váltotta fel. Az acélszerkezeteket perforáció lágyítja, érdekes kontrasztot teremtve a Jurkovič munkásságának korai időszakából származó örökséggel.

„A kézművesség és a nyers anyagi mivoltukban megjelenő kortárs anyagok minden szinten unikális egységet hoznak létre” – mondja Barbora S. Babocká.

A színpaletta az épület burkára jellemző terrakotta árnyalataira épül, melyet a kék, zöld és koromfekete tompa, mély tónusai egészítenek ki. A mennyezetek takaratlanok maradtak, a közös zónák padlói fával vagy nagy méretű kerámialapokkal burkoltak.


A tér nagyvonalúságát erősítik a belógó masszív betontölcsérek, amelyek eredetileg szilárd tüzelőanyagok tárolására szolgáltak. Ezekben tárgyalókat alakítottak ki. A felhasználók körében eddig az ötödik emeleten található két tárgyaló tűnik a legnépszerűbbnek.

„Kihasználtuk a lehetőséget, és a padló egyes részein üvegezéssel kísérleteztünk. Az eredmény egy ikonikus tér lett, amelyet mindenki látni akar. Még azok is, akik félnek a magasságtól” – meséli Ján Antal.


A tárgyalók és szeparált irodák esetében nagy hangsúlyt fektettek az akusztikára, amit nem csak szőnyegek, de falburkolatok is biztosítanak. Az építészek stílusuknak megfelelően újrahasznosított és természetes anyagokat használtak. A környezetbarát Re:felt panelek újrahasznosított PET palackokból készülnek.

A belső tér butikhangulatát fokozza a tetőterasz a hozzá kapcsolódó bárral. Az építészek kihasználták az épület összetett térszerkezetét a funkció javára. A tér rugalmasságát nemcsak a fejlesztő, hanem az első bérlők is értékelik. 
A felújításnak köszönhetően Jurkovič fűtőművének új életre keltése felhívja a figyelmet az eredeti épületek megőrzésének fontosságára, és megerősítette, hogy megőrzésük a befektetők számára is előnyös lehet.
 

ÉpítészetDF Creative Group (Martin Paško), PAMARCH
BelsőépítészetStudio PerspektivJán Antal, építész vezetőtervező, Martin Stára, építész vezetőtervező, Barbora S. Babocká vezető belsőépítész 
Munkatársak: Jakub Budaj, építész, Silvia Snopková építész
Megbízó: Penta Real Estate
Alapterület: 3900 nm

 

Még több és nagyobb fotókért katt a képgalériára! 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mennyei fürdőzés

Mennyei fürdőzés

Az Elysium Spa Pozsonyban.

Base4Work - modern coworking munkahely Pozsonyban

Base4Work - modern coworking munkahely Pozsonyban

Egy megmentett ipari emlék újjászületése.

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

Miért fontos a networking a régiónk fiatal építészeinek?

A Paradigma Ariadné előadása Pozsonyban.

Nincs találat!

Hirdetés