Barátságos betonbunker

Nyaralóház Észak-Portugáliában.

A Braga körzetben, a Caniçada természetvédelmi területen felépült Casa na Caniçada egy család második otthona. A legalapvetőbb igények kielégítésére tervezte egy építészettel, belsőépítészettel és tárgytervezéssel egyaránt foglalkozó helyi iroda, a Carvalho Araújo, mely 1996-ban alapította meg első stúdióját Bragában, 2013-ban pedig Brazíliában, Sao Pauloban is irodát nyitott. Az archetipikus ház-formát követő erdei menedék teljes egészében látszóbetonból és üvegből épült.

 

 

A közel egy hektáros területet sűrű erdő borítja. Az eredetileg a telken álló rossz állapotú kis épületet lebontották, de a helyére kerülő új ház léptékét alapvetően a régi épület mérete határozta meg. A lejtős terepre ültetett, nyitott, összefüggő terekkel rendelkező három szintes házban minden megtalálható, ami egy családi házban szükséges.

 

 

A bejárat a mindkét hosszanti oldalnál szint-magas üvegezéssel megnyitott középső szinten nyílik. Egyik irányban a hegyoldal, vele szemben a természetvédelmi terület panorámája nyílik. A nappali tér tömör végfalain kandalló, illetve a szinteket összekötő lépcső kapott helyet. Az alsó szinten a közvetlen teraszkapcsolattal rendelkező konyha és étkező együttese, fent a hálórész található. A ház egészére jellemző nyitott alaprajz jegyében a hálófülkéket nem falak, hanem üveg és áttetsző, lebegő függönyök határolják el a közösen használt területtől. 

 

 

A magas-tetős ház archetipikus formáját követő épület teljes egészében nyers látszóbetonból készült, melyet a belső felületeken az intimebb hatás érdekében políroztak. A csiszolt betonfelületeken mind a mesterséges, mind a természetes fény tükröződik, így a ház belül világosabb. A kissé bunkerre emlékeztető külső a védettség érzetét fokozza az erdő közepén. 

A beton használata tudatos volt. Egyrészt az, hogy a vasbeton koporsószerkezet révén nagy, nyitott tereket hozhattunk létre, erősíti a szabadság érzetét, amely a megbízók részéről kezdettől a legfontosabb igény volt. A szigorú tudatosság, amit a betonból történő építés megkövetel, ellentmond ugyan a szabadságnak, viszont olyan felületeket kapunk, amik nem igényelnek komoly karbantartást, szépen öregszenek, és beleolvadnak a természetes környezetbe – mondja Joana Nunes építész.

 

 

Forrás: dezeen

 

 

Rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A történelem és a kortárs találkozása Portóban
  • 2019-09-11 11:00
  • Deco

A történelem és a kortárs találkozása Portóban

Egy kiadós portói séta után elmerenghetsz azon, milyen titkokat rejtenek a középkori falak. 

Ipari negyed ipari épülete is lehet nagyon vonzó

Ipari negyed ipari épülete is lehet nagyon vonzó

Különleges geometriájú épületet kapott egy müncheni textilgyártó vállalat.

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Megmozgatnál egy 25 tonnás betondarabot?

Jóformán súlytalan, puszta kézzel mozgatható betonelemeket állítottak elő egy kutatói együttműködés eredményeképp.

Nincs találat!

Hirdetés