Hirdetés

Bambusz biznisz

Bambuszból építette meg stúdióját az andyrahman.

A sidoarjo-i Andyrahman iroda fenntartható, felelős építészeti gyakorlatot folytat. Az indonéziai stúdió irodaépülete is a csapat zöld szellemiségét tükrözi: a bambusz felhasználásával épített szellős, biofil (természettel együtt élő) ház a designerek otthonos, természetes fénnyel teli munkakörnyezete.

 

 

A design alapkoncepciója olyan stresszmentes iroda létesítése volt, ami a mindennapi munkavégzés egészséges, örömteli helyszíne lehet. Még ennél is fontosabb szempont azonban, hogy az építészeket inspiráló közeg vegye körül, ami innovatív tervek megalkotásához segítheti őket. Nyitott terek, zöldellő ágyások és „lélegző” bambuszfalak teszik teljessé és valóban kortárs munkahellyé a természettel egységben élő irodát.

 

 

A földszinten burjánzó, gazdag és változatos növényzettel teleültetett kertekre néznek az Andyrahman stúdió munkaállomásai. A vegetáció elhelyezése nem véletlenszerű, látványukon túl hűs levegővel frissítik az irodát. A középső kertben egy tó is található, benne színes koi pontyok sokasága úszkál. A csobogó víz hangja és a halak áramló mozgása ellazító természetességet csempész a stúdióba.

 

 

Az Andyrahman „lélegző” falai a természetet a helyi hagyományokkal ötvözik: az építészek a „Nusantara” szövés technikáját alkalmazták a bambusz válaszfalak szövéséhez. A térhatárolók praktikus bambuszfonatai nem zárják ki a levegőt és a fényt az iroda belső tereiből sem. Míg a földszinten „téglakötés” mintával találkozhatunk velük, addig az emeleten a helyi, időnként elavultnak titulált rattan és bambusz kortárs designelemek formájában köszön vissza.

 

 

„A falak szó szerint és átvitt értelemben is nyitottak, és szükség szerint szabadon mozgathatók. Nyitott állapotban teljesen beleolvadnak a környezetbe. Metaforikus értelemben pedig nyitottak a kívülállók számára is, mert a második szinten lévő tér ügyfelekkel közös megbeszélések, találkozók, és egyeztetések színtere” – részletezi a projektet Andy Rahman vezető építész.

 

 

A legfelső szint a „well-being” szellemében épült iroda koronája, voltaképp egy padokkal és növényekkel létesített négyszögletes tetőterasz. Itt pihenhetik ki magukat, és építgethetik kollegális-szociális kapcsolataikat az iroda dolgozói egy-egy kimerítő nap után. A falak nélküli terasz mindezeken felül még lenyűgöző körpanorámával is megjutalmazza a fent tartózkodókat.

 

 

Az Andyrahman irodája szemléletes példa arra, hogy a hagyományos, helyi értékek, a természet becsben tartása és átemelése napjaink designjába milyen kellemes összhangot képes teremteni. A harmonikus érzeten felül pedig még szellemes választ is kínál az olyan kortárs kihívásokra, mint az éghajlatváltozás, vagy a fenntarthatósági törekvések.

 

 

 

Andyrahman | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Designboom, ArchDaily

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bambusz biznisz

Bambusz biznisz

Bambuszból építette meg stúdióját az andyrahman.

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Gigapark épül Bécsben az egykori Nordbahnof területén

Egyszerre városi vadon és feltöltődést szolgáló pihenőhely lesz Bécs új parkja, a Freie Mitte.

Elhunyt Lekes László fotóművész

Elhunyt Lekes László fotóművész

A fotós szakmát újabb veszteség érte

Hirdetés