Az építésziroda, ami integrálta magát a természetbe

A thaiföldi IDIN Architects hitvallása a nevében és a saját központjában is tükröződik. 

Még a nevében is hordozza a bangkoki IDIN Architects a természetbe integrálódás igényét: IDIN=Integrating Design Into Nature. Ezen kívül a saját irodája ha nem is a természetben van, de meglehetősen visszafogottan húzódik meg a thai főváros házai között: az utcafronttól elfordulva gondoskodik a dolgozói nyugalmáról.

Egy bangkoki városi telekre építette a saját maga számára tervezett stúdiót a thaiföldi IDIN Architects – írta meg a Tervlap.hu. Utcai homlokzatán égetett fa pengefalak húzódnak meg, magas fák takarásában. Mivel az elmélyült munkát igyekeztek elősegíteni, a szokásokkal ellentétben

a stúdiójuk hatalmas üvegablakai nem az utcára, hanem befelé néznek – így alakult ki az iroda láthatatlan városi jelenlétének gondolata.

A befelé fordulással, a belső udvarokkal és teraszokkal a sűrű bangkoki utcák helyett az eleven zöldre néz az iroda, a fák ráadásul elnyelik a zajt, és az emberekre gyakorolt megnyugtató hatásukon túl az állatoknak is menedéket nyújtanak.

„Az épület lépcsőzetesen egymásba fonódó tömegek sorozatából áll, melyek tömör felületeit égetett cédrus deszkák burkolják. A Japánban a múltban gyakran alkalmazott módszerrel ellenállóbbá tehető a fa felülete” – írja a Tervlap.

Odabent hármas tagolás jellemzi az épületet – melynek belsőépítészetét ugyancsak a IDIN Architects jegyzi –: nyilvános, félprivát és privát terekre osztva. Az első kettőt viszonylag könnyű elképzelni európai aggyal is, ám a harmadik annál meglepőbb: a privát tér a stúdió alapítójának lakhelye. Az elrendezés kettős célt szolgál: megszűri kicsit a látogatókat, illetve a felfedezés élményét kínálja annak, aki végigjárja az épületet.

Gondoltak a túlmelegedésre is, nyugatról ezért tömör, ablaktalan homlokzat védi az épületet, és a déli oldalt is csak a szellőztetés kedvéért nyitották meg. Északról ellenben csupa üveg, fákra néző, állandó természetes megvilágítást biztosító üvegfalat építettek be. Számunkra azonban ugyanilyen kedves a szemközti oldal is, melyet padlótól mennyezetig könyvespolc borít, még a lépcsőn járva is szemezgethetni a kiadványokból.

Az épület ötös shortlistre került az idei Dezeen Awardson a business building kategóriában, és a szűkebb környezetében is nyert el díjakat. És még valamit az IDIN szóról: nemcsak egy rövidítés, de thai nyelven a talaj eső utáni csodás illatát is jelenti.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy kulturális tér, amelyet emberek és elefántok egyaránt látogathatnak

Egy kulturális tér, amelyet emberek és elefántok egyaránt látogathatnak

A cél az elefántok és az emberek évszázadok óta fennálló szimbiózisának védelme.

Felújították Oroszország legrégebbi moziját

Felújították Oroszország legrégebbi moziját

A moszkvai Hudozsesztvennij mozi felújítása több mint öt évig tartott.

Vízi kilátótornyok épülnek a Tisza-tavon

Vízi kilátótornyok épülnek a Tisza-tavon

Két új ökoturisztikai létesítmény építésébe kezdett a Békatutaj Egyesület.

Hirdetés